Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

2021 Geely Binyue PHEV Dilancarkan di China – Petanda Proton Bakal Bawa Masuk X50 Hibrid?

Berita Kereta

2021 Geely Binyue PHEV Dilancarkan di China – Petanda Proton Bakal Bawa Masuk X50 Hibrid?

Geely Binyue 2021 versi plug-in hibrid (PHEV) kini dilancarkan di China selepas beberapa bulan pelancaran model facelift Binyue Pro 2021.


Binyue PHEV atau dikenali dengan nama Binyue 1.5T ePro ini ditawarkan dalam 2 pilihan varian iaitu varian 85KM Star Edition serta varian 85KM Glory Version yang lebih premium. Kedua-dua varian tersebut hadir dengan gandingan enjin 1.5L turbo 3-silinder yang menghasilkan 177 PS dan 255 Nm dan motor elektrik yang menghasilkan penambahan output sebanyak 81 PS and 160 Nm. Enjin tersebut kemudian dipadankan dengan transmisi klac berkembar 7-kelajuan automatik.

Geely Binyue PHEV,hybrid,China,X50

Memandangkan ianya kenderaan PHEV, gabungan enjin tersebut dan motor elektriknya pula menghasilkan output keseluruhan sebanyak 258 PS dan 415 Nm. Lebih menarik, dengan menggunakan kuasa elektrik penuh, Binyue PHEV kini mampu bergerak sejauh 85km berbanding 62km pada pre-facelift modelnya. Binyue PHEV ini juga dilengkapi dengan pengecas berkuasa 6.6 kW dan hanya memerlukan 1.2L bahan api bagi setiap 100km.

Meskipun lebih berkuasa berbanding versi Binyue turbo biasa, Geely mendakwa kereta ini mampu bergerak sejauh 88.33 km bagi setiap liter. Dari segi reka bentuk, selain penambahan lencana PHEV di bahagian belakang serta warna dwi-tona pada rim aloi 18 incinya, ia kelihatan sama sahaja seperti Binyue Pro yang ada di pasaran China ketika ini.

Geely Binyue PHEV,hybrid,China,X50,interior

Selain itu, model hibrid ini juga menyaksikan beberapa penambahan lain seperti paparan skrin sentuh sistem infotainment yang kini bersaiz 12.3 inci berbanding paparan yang sedia ada ketika ini yang bersaiz 10.25 inci, tuil gear yang berbentuk T, kemasan biru pada warna interior, 72 pilihan warna LED ambient lighting system dan panoramic sunroof yang penuh.

Untuk memastikan pemandu dan penumpang selamat, Binyue PHEV tersedia dengan pelbagai sistem keselamatan pintar termasuk sistem pra-perlanggaran dengan pengecaman pejalan kaki, brek kecemasan autonomi, amaran keluar lorong dengan bantuan menjaga lorong, lampu utama pintar, pemantauan titik buta dan bantuan tempat letak kereta.

Geely Binyue PHEV,hybrid,China,X50

2021 Geely Binyue PHEV ini dijual di pasaran China dengan harga RM78k dan RM88k mengikut varian. Setelah versi 2021 Binyue PHEV ini dilancarkan di China, apa pula khabar bagi kembarnya di Malaysia iaitu Proton X50? Adakah Proton bakal membawa X50 versi hibrid pada masa akan datang sebagai kereta hibrid pertama Proton?

proton x50,geely binyue

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh The Malaysian Reserve, CEO Proton Edar Sdn Bhd Roslan Abdullah berkata Proton sedang mengkaji masa dan kenderaan elektrik yang sesuai untuk diperkenalkan sebagai kereta pertama mereka dengan teknologi elektrik. Banyak faktor perlu diambil kira seperti harga, kemampuan pengguna, servis selepas jualan, pengalaman pelanggan dan undang-undang berkenaan kenderaan elektrik.

Tambah Roslan, meskipun Proton mampu untuk mengeluarkan kenderaan hibrid ketika ini, berapa ramai pelanggan yang mampu memiliki EV pada ketika ini? Ini kerana kekuatan jualan kereta di Malaysia ini banyak dibantu dengan elemen harga mampu milik. Jika Proton perlu merendahkan kadar harga kenderaan EV mereka kelak, adakah ia akan masih akan memenuhi undang-undang yang ditetapkan?

proton Edar,CEO,Roslan Abdullah

Tambah Roslan, Proton memang mempunyai perancangan sendiri berkenaan kereta elektrik ini dan hanya menunggu produk yang betul pada masa yang tepat. Namun ia masih terlalu awal untuk diberitahu kerana Proton masih sedang menilai produk terlebih dahulu pada waktu ini. Mereka perlu lebih faham tentang segala peraturan dan kemampuan mereka untuk mengeksport model-model tertentu di negara-negara jiran yang sudah pun ada halatuju jelas berkenaan EV.

Di rantau ASEAN, Thailand, Indonesia dan Singapura sedang giat menuju era teknologi elektrifikasi ini. Sementara itu di Malaysia, usaha ini baru dilihat dalam fasa awal memandangkan negara ini baru sahaja melaksanakan Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030 (LCMB) yang menyediakan strategi dan pelan tindakan untuk sektor pengangkutan darat bagi mencapai pengurangan penggunaan tenaga serta pelepasan gas rumah kaca (GHG) menjelang 2030.

proton x50,geely binyue

Agak-agaknya tahun bilakah kita dapat tengok kenderaan elektrik atau hibrid bakal dikeluarkan oleh pengeluar automotif tempatan seperti Proton dan Perodua?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang