Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

All New HAVAL H6 Hybrid 2021 – SUV No 1 China Ini Bakal Ke Malaysia?

Berita Kereta

All New HAVAL H6 Hybrid 2021 – SUV No 1 China Ini Bakal Ke Malaysia?

All New HAVAL H6 yang digembar-gemburkan bakal tiba ke pasaran Malaysia telahpun di pandu uji oleh rakan sekerja kami di Thailand, Autospinn Thailand dan hasilnya amat memberangsangkan!


Model HAVAL H6 Hybrid SUV ini dianggap sebagai kereta yang berjaya setelah mencapai lebih 6 juta unit terjual di seluruh dunia dan diiktiraf sebagai SUV nombor satu di China. Tetapi bukan mudah untuk bersaing di pasaran Thailand kerana ia antara pasaran terbesar di rantau ini. Namun Great Wall Motor tenyata serious dalam penglibatannya di dalam pasaran Thailand setelah membangunkan kilangnya di sana.

haval h1, haval h2, haval h9

Di Malaysia, Go Auto merupakan pengedar HAVAL yang sah. Ketika ini, terdapat 3 model yang dijual di negara ini iaitu HAVAL H1, HAVAL H2 dan HAVAL H9. Memandangkan terdapat khabar angin bahawa Go Auto bakal melancarkan model ini di Malaysia pada tahun ini, jom kita tengok apa yang best sangat tentang SUV ini.

haval h6,thailand,interior

Setelah memasuki kereta ini buat pertama kalinya, bahagian dalaman kereta ini kelihatan bagus di mana teksturnya boleh dikategorikan sebagai very well made. Lebih menarik, tempat duduknya yang lembut itu turut hadir dengan sistem pendingin hawa. Tetapi persoalannya, adakah sistem-sistem yang terdapat pada kereta ini berfungsi dengan baik?

interior,haval h6,thailand

Antara sistem yang diuji adalah:

 • Adaptive Cruise Control (ACC) dengan dashcam ADAS: berintegrasi dengan cip kawalan autopilot EYEQ4 mobileeye, memberikan kawalan pada kelajuan penuh yang telah ditentukan termasuk berhenti dan memulakan kembali kereta ke kelajuan yang telah ditetapkan sebelumnya.
 • Intelligent Cruise Control (ICA): beroperasi pada kelajuan yang ditentukan oleh pemandu. Ia juga mengesan kenderaan di hadapan bagi mengekalkan jarak selamat.
 • Cruise Control pada kelajuan rendah (TJA): sistem automatik cruise control ketika kereta bergerak perlahan.

haval h6,pandu uji,thailand,suv

Untuk penggunaan di bandar, sistem ACC tenyata berfungsi dengan amat baik. Apabila sistem itu dihidupkan, kereta akan mengekori kereta di hadapan pada jarak selamat dan brek sekiranya kereta di hadapan berhenti memecut. Untuk kereta yang berkebolehan untuk memandu secara sendiri, kebolehan brek automatiknya amat bagus. Kebiasaanya, jika ada kereta mencelah ke hadapan kereta ketika kereta mengekalkan jarak selamat, kereta akan brek secara mengejut. Namun berbeza pada kereta ini kerana ia tidak akan brek secara mengejut terutamanya ketika jalan sesak.

panel instrument,haval h6,suv

Menariknya, paparan pada panel instrumen pemandu berkebolehan untuk menunjukkan imej 3D setiap kenderaan yang berada di sekeliling kereta tidak kiralah sama ada sedan, motosikal ataupun lori. Bukan calang-calang kerana teknologi seperti ini turut terdapat pada kereta Tesla.

interior,haval h6,suv

Selain itu, anda turut boleh menggunakan kawalan suara untuk bercakap dengan kereta seperti mengawal sunroof, tingkap, radio, dan pendingin hawa. Bolehlah bersaing dengan teknologi ‘Hi Proton’ yang terdapat pada Proton X50.

enjin haval h6,1.5 liter,turbo,suv

Di bawah bonet model ini terletaknya enjin 1.5-liter turbo dan motor elektrik yang menghasilkan output keseluruhan 243 PS, dengan tork maksimum sehingga 530 Nm dengan kecekapan haba sebanyak 38% (230 Nm daripada enjin, 300 Nm daripada motor eletrik).

Transmisi haval h6,muti-mode DHT,SUV

All New HAVAL H6 Hybrid menggunakan transmisi Multi-mode DHT untuk menyokong keperluan pemanduan. Anda tidak perlu risau dengan penggunaan bahan api kerana kereta ini hadir dengan gearbox pertama yang mempunyai 2 gear (satu pada bahagian enjin dan satu pada bahagian motor) untuk menampung pelbagai jenis pemanduan bagi memaksimumkan impak dan meminimumkan penggunaan minyak.

haval h6,suv

Kebolehan SUV ini untuk memecut juga tidak harus dipandang ringan. Kuasa yang ada pada jentera ini membolehkan ia memecut dengan laju kerana apabila enjin dan motor eletrik bekerja bersama-sama, lebih cepat respon akan diberikan oleh kereta ketika memecut. Ada 4 jenis pemanduan yang ditawarkan iaitu Standard, Economy, Sport, Slippery yang tenyata beroperasi secara berbeza. Tetapi, apabila anda memecut dengan kelajuan maksimum, kereta tetap memberi respon yang terbaik dalam setiap mod pemanduan.

haval h6,thailand,suv

Sistem kalis bunyi yang ada pada kereta ini turut tidak mengecewakan. Ketika kereta memecut laju di atas jalan raya, jumlah bunyi yang berjaya memasuki kabin hanyalah minima sahaja. Selain itu, bunyi enjin kereta juga senyap dan tidak didengari di dalam kabin.

Bahagian suspensinya pula lembut dan mengutamakan keselesaan ketika memandu. Jalan berlubang atau permukaan jalan tak rata dikendalikan dengan baik sekali. Kereta ini bergerak dengan menakjubkan pada kelajuan bawah 120 km/j. Tapi apabila kereta melepasi had kelajuan tersebut dan ingin menukar lorong, kereta akan terasa sedikit bergoyang.

Highlight:

1. 0-100 km/j

haval h6,suv,thailand

Dengan 1.5-liter enjin turbo bersama motor elektrik yang menghasilkan output maksimum 243 PS dan 530 Nm tork, SUV nombor satu China ini hanya memerlukan 8 saat sahaja untuk mencapai kelajuan dari 0-100 km/j.

2. Auto Reversing Assistance (ARA)

haval h6,suv,thaland,Auto Reversing Assistance (ARA)

Antara kelebihan lain adalah kereta ini mampu mengundur secara tenang. Sistem yang sama digunakan pada kereta keluaran BMW. Perbezaannya cuma stereng BMW berpusing lebih pantas sehinggakan ada pemandu yang menekan brek untuk membantu. Tetapi, HAVAL H6 mengundur secara tenang dan perlahan tanpa memerlukan anda menekan brek. Sekiranya anda menekan brek atau menyentuh stereng, sistem ini akan ditamatkan serta merta.

3. Parkir Automatik

haval h6,suv,thaland,Auto parkir

Integration Auto Parking (IAP) dengan kamera 360 darjah serta sensor ultrasonic membolehkan jentera ini untuk mencari parkir serta parkir kereta secara automatik. Ianya turut amat mudah untuk digunakan kerana anda cuma perlu tekan butang pada skrin untuk mencari parkir dan kereta anda akan uruskan segalanya termasuk memberi signal, menukar gear, memusingkan stereng, brek, dan menekan minyak sehinggalah kereta itu masuk ke gear P dengan sendirinya. Sistem ini menggunakan sensor dan kamera untuk mengukur kawasan parkir. Sistem ini menawarkan 3 jenis parking iaitu melintang, menegak dan menyerong.

4. Rear Cross Traffic Alert and dan Cross Traffic Braking

haval h6,suv,thaland,RCTA,RCTB

Sistem ini membantu kereta untuk mengundur dan mengesan kenderaan lain di kawasan titik buta kereta. Terdapat sensor yang akan mengesan kehadiran kenderaan daripada arah belakang, kiri atau kanan. Apabila halangan dapat dikesan, sistem ini akan memberi amaran kepada pemandu dan membrek secara automatik bagi mengelakkan pelanggaran.

5. Kamera 360 darjah

kamera 360 darjah,sensor ultrasonic,haval h6

Kamera 360 darjah pada kereta ini menampilkan imej HD yang boleh diubah sama ada 2D atau 3D. Lebih menarik, anda juga boleh menyaksikan grafik tentang perkara yang berlaku di sekeliling kereta seperti jenis kenderaan mahupun seseorang yang sedang berdiri berhampiran kereta. Selain itu, jika kamera ini mengesan anda terlalu rapat dengan halangan di hadapan, amaran akan diberikan dan jarak antara bumper hadapan kereta dengan halangan turut akan dipaparkan.

6. Door Opening Assistance (DOW)

Sistem ini berfungsi untuk melindung pemandu atau penumpang daripada membuka pintu secara membabi buta yang boleh mengakibatkan kemalangan. Sebaliknya, apabila sensor kereta mendapati bahawa terdapat pergerakan atau halangan di tepi pintu, sistem DOW akan memberikan amaran buka pintu pada screen kereta ini. Apabila pintu kereta dibuka juga, lampu amaran akan menyala dan amaran bunyi akan dilepaskan.

7. Driving Fatigue Warning (DFW)

Sistem ini menilai dan menganalisis ciri pemanduan seperti sudut stereng, brek, kawalan lampu dan penggunaan wiper. Apabila pemandu penat ataupun kereta telah dipandu melebihi 80 km/j untuk lebih dari tempoh 4 jam, kereta akan memberi amaran berdurasi 20 saat kepada pemandu untuk berhenti rehat setiap 10 minit. Amaran ini hanya boleh dimatikan sekiranya kereta berhenti bergerak.

Kelebihan:

haval h6,thailand,china,suv

 • Reka bentuk yang cantik dan elegan serta material yang tip top digunakan pada bahagian dalaman.
 • Sistem operasi kereta pada skrin berfungsi dengan sangat baik, laju dan jelas.
 • Kawalan Pelayaran Automatik Berkelajuan Rendah (TJA) beroperasi pada kelajuan yang ditetapkan oleh pemandu. ia akan mengesan kenderaan di hadapan untuk mengekalkan jarak selamat dengan sistem untuk membantu menghentikan kereta dan memulakan semula pecutan. Sistem bantuan pemanduan lain seperti Lane Keeping Assist (LKA), Lane Departure Warning (LDW) dan Lane Center Assist (LCK) berfungsi sama seperti kereta Eropah.
 • 3 jenis pilihan parkir auto dengan kamera 360 darjah serta sensor ultrasonik.
 • Enjin bertindak balas dengan bagus tidak kira dalam apa kelajuan sekalipun. Tekan sahaja pedal minyak tersebut kerana kereta ini sentiasa bersedia.

Keburukan:

haval H6,thailand,china,suv

 • Akses kepada 4 jenis permanduan seperti Standard, Sport,Economy atau Slipery tidak boleh dilakukan ketika memandu kerana anda perlu menukar tetapan pada skrin terlebih dahulu.
 • Sekiranya anda hidupkan sistem Lane Departure Assist (LKA), Lane Departure Warning (LDW) dan Lane Center Assist (LCK), ia turut tidak dapat dimatikan ketika memandu kerana ia haruslah ditutup melalui skrin di tengah-tengah dashboard kereta sahaja.
 • Suspensi yang lembut agak selesa ketika bergerak perlahan, namun apabila bergerak laju, ia boleh membawa bahaya kerana ianya terlalu lembut.

Secara amnya, kereta ini lebih baik daripada jangkaan. Meskipun rakan media kami di Thailand masih belum sempat menguji tahap sebenar penggunaan bahan api untuk kereta ini, namun menurut HAVAL, kereta ini dikatakan hanya memerlukan 5.2 liter bagi setiap perjalanan 100 km. 

haval h6,thailand,china,suv

Harga bagi The All New HAVAL H6 Hybrid SUV di Thailand akan didedahkan pada 28 Jun ini. Selain itu, setiap pembelian kereta ini bakal menerima waranti pengeluar dan bantuan kemalangan bagi tempoh 5 tahun ataupun 150,000 km. Waranti bateri pula boleh bertahan sehingga 8 tahun.

Sekiranya Go Auto bawa masuk HAVAL H6 di Malaysia pada tahun ini, adakah ia bakal mendapat sambutan?


 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get your latest new car promotion here also.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang