Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Bukan Lumba Haram, Hanya Bercuti – Pemandu Dakwa Difitnah Pihak Berkuasa, Media

Rencana

Bukan Lumba Haram, Hanya Bercuti – Pemandu Dakwa Difitnah Pihak Berkuasa, Media

Baru-baru ini, telah tular sebuah isu berkenaan 26 pemandu yang ditahan di Melaka atas tuduhan berlumba haram. Walau bagaimanapun, beberapa pemandu berkenaan telah tampil dan menafikan sekeras-kerasnya terhadap dakwaan lumba haram tersebut. Apa yang berlaku sebenarnya?


Terdahulu, Buletin TV9 ada melaporkan bahawa sekumpulan anak muda yang ingin berlumba ala-ala filem ‘Fast And Furious’ gagal setelah kereta tersebut disita kerana enjinnya telah diubah suai dan kesemua pemandunya ditahan dalam Ops Samseng Jalanan baru-baru ini.

lumba haram,melaka,satria

Memetik kenyataan yang dibuat oleh Ketua Polis Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali, mereka yang ditahan merupakan penduduk luar yang bukan dari Melaka. Kesemua tangkapan telah dibuat di tiga lokasi berbeza seperti Klebang, Sg Putat serta Alor Gajah. Tambahnya, operasi ini dijalankan bagi menghalang negeri Melaka daripada dijadikan litar lumba haram.

ketua polis melaka,abdul majid mohd ali

Ekoran daripada kenyataan tersebut, beberapa individu tampil untuk menjelaskan keadaan sebenar berkenaan kes ini. Di TikTok, @ismat.ammar serta @m_zaidie tampil menjelaskan bahawa serbuan dilakukan di homestay tempat penginapan mereka ketika mereka sedang tidur, bukanlah di tepi jalan sedang berlumba.

Di Facebook, individu bernama Muhammad Izzat telah tampil membuat laporan polis bagi menafikan dakwaan dan tuduhan lumba haram yang dilemparkan kepada mereka di sidang media baru-baru ini bagi membersihkan imej dan maruah mereka yang tercalar.

Menurutnya, pada malam kejadian, mereka sedang bersantai-santai sambil mengadakan barbeku bersama keluarga dan rakan-rakan. Namun di sekitar jam 1 pagi, mereka telah didatangi oleh anggota polis yang meminta 4 buah kereta yang baru sahaja tiba di lokasi berkenaan pada waktu itu untuk menghidupkan enjin kereta. Sesudah itu, kesemua pemilik diarahkan keluar dari homestay berkenaan untuk dibawa ke IPK Bukit Beruang Melaka untuk pemeriksaan lanjut.

Pada awalnya, bantahan telah dibuat kerana tiada apa-apa kesalahan yang dilakukan tetapi mereka telah diugut untuk diberikan tindakan yang lebih keras jika tidak memberikan kerjasama. Mereka terpaksa akur kerana pegawai polis berkenaan menjanjikan hanya pemeriksaan kereta serta saman sahaja jika ada.

Tapi setelah sampai di IPK Bukit Beruang, pegawai polis tersebut telah mengubah arahan dan mengarahkan mereka meninggalkan kenderaan tersebut disitu kerana telah disita. Dalam jam 6 pagi, mereka terpaksa pulang sendiri ke tempat penginapan mereka tanpa sebarang salinan surat sita dari pihak berkuasa. Mereka hanya disuruh untuk hadir ke IPK Bukit Beruang pada Isnin, 2 hari kemudian.

Apa yang mengejutkan, apabila tiba di rumah, mereka mendapati berita yang dikeluarkan oleh pihak media menyatakan bahawa mereka ditahan kerana ingin lumba haram, sedangkan mereka hanya ingin bercuti di negeri berkenaan. Tambahnya, laporan media menyebut penahanan kereta mereka dibuat di Jalan Sg Putat adalah tidak benar kerana mereka ditahan di Homestay Muslimah Sg Putat.

lumba haram,melaka,satria

Ekoran penahanan tersebut, segelintir pengguna media sosial ada mempersoalkan tindakan polis yang menyerbu dan menyita kereta mereka walaupun mereka tidak memandu kereta tersebut ketika itu. Adakah tindakan itu dibenarkan?

Kalau dilihat segi undang-undang, memanglah pihak berkuasa memiliki kuasa untuk melakukan apa sahaja atas dasar siasatan, namun berdasarkan penjelasan yang dibuat oleh pihak tertuduh, tuduhan lumba haram itu merupakan tuduhan yang berat, apatah lagi untuk sesuatu yang mereka tidak lakukan.

Kesimpulannya, mereka yang dituduh datang ke Melaka untuk berlumba haram mahu pihak berkuasa dan pihak media menarik semula kenyataan bahawa mereka datang ke Melaka atas sebab ingin berlumba haram tempoh hari.  

Pada awalnya, kami di Carlist,my juga merasakan ianya merupakan kes lumba haram berdasarkan kenyataan Ketua Polis Melaka serta beberapa media lain. Namun berdasarkan info terbaru yang diterima, ia bercanggah dengan laporan media semasa. Kami cuba untuk menghubungi individu yang terlibat dengan kes ini untuk penjelasan lanjut namun masih tidak berjaya dihubungi. Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang