Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Cara Kreatif Mangsa Banjir Selamatkan Kereta

Berita Kereta

Cara Kreatif Mangsa Banjir Selamatkan Kereta

Salah satu cara kreatif selamatkan kereta daripada banjir?  


Sebelum ini seorang pemilik Mercedes-AMG A 45S berjaya menyelamatkan keretanya daripada ditenggelami air banjir dengan menggunakan beberapa timbunan rim kertas A4

Baru-baru ini, tular satu rakaman video tentang satu keluarga yang menggunakan plastik kalis air besar untuk membalut kereta mereka, sebagai persiapan menghadapi bencana banjir yang melanda di rumah mereka. 

Pemilik sebenar video berkenaan, Siti Zulaikha menjelaskan rakaman video yang tular itu sebenarnya diambil pada tahun 2014. Kenderaan yang dibalut ketika itu merupakan milik ayahnya yang tinggal di Kemaman, Terengganu sewaktu banjir besar melanda negeri tersebut. 

Dari beberapa rakaman video yang dikongsikan, kita dapat lihat kereta Lexus RX 300 itu langsung tidak terjejas dengan air banjir yang menenggelamkan kawasan rumah ayahnya. 

Bahkan kereta tersebut boleh dihidupkan dan bergerak seperti biasa, sejurus adik Siti Zulaikha membuka balutan plastik kalis air yang membaluti keseluruhan badan kereta milik ayah mereka. 

Tambah Siti Zulaikha lagi, walaupun ada pihak menyatakan keadaan banjir tidak boleh diramal dan perbuatan membalut kereta menggunakan plastik itu tidak relevan, namun dia menegaskan persiapan ini merupakan salah satu ikhtiar untuk mengurangkan kerosakan pada kenderaan

Nampaknya plastik kalis air ini menjadi tumpuan ramai, terutamanya mangsa banjir yang kehilangan harta benda akibat banjir kilat yang melanda baru-baru ini.  

Tinjauan penulis mendapati plastik kalis air bersaiz besar ada dijual di dalam talian dengan harga sekitar RM20 dan ke atas, mengikut saiz dan kualiti plastik.  

Memandangkan ini adalah satu alternatif bagi penduduk di kawasan yang berisiko tinggi terjejas banjir, cara kreatif ini mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai. 

Adakah anda akan mencuba cara ini?  Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang