Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

F1 Kini Dalam Perbincangan Untuk Kembali Ke Sepang Bagi GP Malaysia

Berita Kereta

F1 Kini Dalam Perbincangan Untuk Kembali Ke Sepang Bagi GP Malaysia

Rindukan deruman enjin Formula Satu (F1)? Berita baik untuk anda, Litar Antarabangsa Sepang (SIC) mengakui pihaknya sedang melakukan perbincangan bersama penganjur perlumbaan untuk membawa masuk semula perlumbaan kereta berprestij dunia itu ke Malaysia tidak lama lagi.


Formula 1,F1,GP Malaysia,Sepang*Kredit Foto: Fox Sports

Malaysia mula menjadi salah satu penganjur perlumbaan berprestij ini pada tahun 1999 sebelum F1 Grand Prix (GP) Malaysia direhatkan selepas 19 tahun pada 2017 ekoran pulangan keuntungan yang kurang memberangsangkan daripada perlumbaan tersebut.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif SIC Azhan Shafriman Hanif, proses perbincangan sedang berlangsung pada ketika ini. Soal F1 kembali semula atau tidak itu bergantung kepada proposal dan keputusan kerajaan untuk membawa semula perlumbaan ini pada masa akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Azhan Shafriman Hanif,CEO SIC

Tidak dinafikan, penganjuran perlumbaan F1 memakan belanja yang jauh lebih besar berbanding MotoGP. Oleh itu, Azhan berkata perbincangan lanjut sedang berjalan untuk mengenalpasti pelbagai faktor sebelum meneruskan rancangan tersebut. Yang paling penting, ianya haruslah membawa keuntungan.

MotoGP,Malaysia,PEtronas*Kredit Foto: NST

Membawa pulang F1 ke Malaysia bukanlah kepentingan utama SIC buat masa ini, namun sekiranya peluang serta tawaran yang diterima itu menarik, Azhan berkata dia akan menyokong idea tersebut dalam memasarkan Malaysia sebagai tempat tumpuan pelancong.

Beliau juga berkata bahawa SIC sudah mengenal pasti beberapa pelumba muda yang berbakat untuk diserapkan ke dalam program bagi membentuk pelumba ini supaya boleh memberi cabaran kepada pelumba Itali dan Sepanyol dalam perlumbaan antarabangsa yang akan datang.

Sementara itu, Bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad pernah mengeluarkan kenyataan pada 2019 bahawa kepulangan F1 ke Malaysia mungkin boleh berlaku dalam tahun 2021 oleh kerana F1 masih diminati ramai rakyat Malaysia.

Tun Mahathir,Proton,Petronas,Formula one,Sepang,2021*Kredit Foto: The Star

“Sekiranya GP Malaysia kembali, kita bakal menerima lebih daripada 100,000 penonton dan perlumbaan yang disiarkan secara langsung di stesen-stesen TV seluruh dunia berpotensi untuk membawa 200 juta penonton,” kata Tun sambil menambah ianya bakal menjadi salah satu cara untuk mempromosikan Malaysia di mata dunia.

Kalau anda tidak tahu, kali pertama perlumbaan F1 diadakan pada tahun 1999, Tun Mahathir merupakan Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu. Namun selepas 5 tahun GP Malaysia direhatkan sejak 2017, siapakah pelumba dan pasukan kegemaran anda bagi F1 2021?

grand prix malaysia,sepang,f1,formula one*Kredit Foto: Mashable SEA

Secara jujurnya, adakah anda masih menunggu kepulangan F1 GP Malaysia? Semenjak ketiadaan perlumbaan F1 di Malaysia, liputan tentang sukan ini oleh media-media sukan tempatan juga semakin berkurang dan tidak sehangat suatu masa dahulu. Adakah minat anda terhadap F1 ini turut semakin pudar?

Diharapkan kepulangan F1 ke Malaysia dapat menarik lebih ramai peminat sukan lumba kereta ini seperti dahulu kala. Kalau sokongan yang diterima daripada rakyat Malaysia pun memberangsangkan, adalah peluang untuk F1 kekal lama di negara ini.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang