Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Honda City Hatchback vs Honda Jazz – Mana Yang Lagi Best?

Panduan Pembeli

Honda City Hatchback vs Honda Jazz – Mana Yang Lagi Best?

Honda City Hatchback akan menggantikan Honda Jazz yang telah ditamatkan pengeluarannya tidak lama lagi. Bagi sesiapa yang terlepas untuk membeli Jazz atau sudahpun memiliki Jazz, patutkah anda menukar Jazz sedia ada anda kepada Honda City Hatchback?


Seperti yang anda tahu, generasi keempat Honda Jazz hanya akan ditawarkan untuk pasaran Jepun, China dan Eropah sahaja. Jadi perjalanan hidup Honda Jazz di Malaysia telah tamat secara rasmi pada tahun ini.

Honda jazz 2021

Honda Jazz merupakan antara model yang cukup terkenal di Malaysia setelah diperkenalkan sejak tahun 2001. Meskipun berbentuk kecil, namun Jazz mempunyai ketahanan enjin yang baik dan sering mendapat permintaan tinggi dari golongan muda terutamanya.

Honda City Hatchback,Malaysia

Persoalannya, mampukah Honda City Hatchback ini menggantikan tempat Jazz yang sudah bertapak di Malaysia selama 3 generasi? Apakah perbezaan serta pembaharuan yang ada pada City Hatchback untuk menggantikan model popular seperti Jazz?

Dimensi

Model Honda Jazz Honda City Hatchback
Tinggi (mm) 1,524  1,488
Lebar (mm) 1,694 1,748
Panjang (mm) 3,989 4,345
Jarak Antara Roda (mm)  2,530 2,589
Berat (kg) 1,099 1,179

Honda Jazz,Honda City,hatchback,2021

Exterior 

Reka bentuk wajah hadapan Honda City Hatchback ini kelihatan lebih matang dan terkini seperti Honda City Sedan generasi ketujuh selaras dengan reka bentuk generasi baharu Honda yang lebih kemas. Berbeza dengan Jazz generasi ketiga, wajah hadapan Honda Jazz dibina berdasarkan DNA Honda City generasi keenam. Selain itu, Honda City Hatchback kini menggunakan lampu utama LED berbanding Honda Jazz yang menggunakan lampu halogen.

honda jazz,honda city,hatchback,malaysia,2021

Dari segi saiz, Honda Jazz hanya lebih tinggi dan ringin sedikit sahaja daripada City Hatchback. Namun City Hatchback ternyata jaguh dari segi lebar, panjang serta jarak antara roda yang lebih panjang. Jika Honda Jazz yang sebelum ini terkenal dengan ruang dalaman yang luas, bagaimana pula dengan ruang dalaman City Hatchback yang lebih panjang dan lebih lebar?

honda jazz,honda city hatchback,dashboard,interior

Interior

Di bahagian dalam, papan pemuka City Hatchback tampil lebih menarik dan tersusun berbanding rekaan papan pemuka Honda Jazz yang kelihatan sedikit berusia. Meskipun diperkenalkan sebagai pengganti Jazz di Malaysia, namun fungsi kerusi ULTRA yang sememangnya popular dengan Honda Jazz turut ditawarkan pada Honda City Hatchback. Ini membuatkan proses membawa barang besar menggunakan kereta menjadi lebih mudah. Jangan ingat kereta macam City Hatchback ni tiada ruang kargo yang luas. Dengan kerusi ULTRA, ia mampu memberi lebih ruang kargo berbanding Honda City Sedan.

honda city hatchback,honda jazz,ultra seat

Selain itu, Honda City Hatchback juga dilengkapi dengan sambungan Apple CarPlay serta Android Auto pada sistem infotainment. Rekaan corong penyaman udara di kawasan skrin paparan infotainment kereta tersebut juga kelihatan lebih besar berbanding Honda Jazz sebelum ini.

enjin,honda jazz,honda city hatchback

Kuasa Dan Prestasi

Di Thailand, City Hatchback dikuasakan oleh enjin 1.0L Turbo 3-silinder. Walau bagaimanapun, model hatchback yang diterima oleh pasaran Indonesia pula menggunakan enjin 1.5L Naturally Aspirated i-VTEC 4-silinder, sama seperti Honda City sedan terkini di negara ini. Nampak gayanya, negara ini juga turut bakal menerima enjin yang sama seperti Indonesia.

honda city hatchback RS

Dari segi kuasa dan prestasi, varian tertinggi City Hatchback RS bagi pasaran Malaysia dijangka akan menggunakan unit rangkaian kuasa hibrid i-MMD yang sama seperti versi Honda City RS Sedan. Sistem hibrid i-MMD berkenaan menampilkan enjin 1.5 liter i-VTEC kitaran Atkinson yang menghasilkan output 98 PS dengan 127 Nm tork yang digandingkan dua motor elektrik yang menjana 109 PS dan 253 Nm.

Untuk varian yang lebih rendah, City Hatchback akan dilengkapi dengan enjin yang sama terdapat pada Honda Jazz iaitu enjin 1.5L DOHC i-VTEC yang mampu menghasilkan 121 PS dan 145 Nm tork.

honda sensing,honda city hatchback

Ciri-Ciri Keselamatan

Memandangkan ia kereta baru, City Hatchback akan hadir dengan ciri keselamatan yang lebih terkini dan menyeluruh berbanding Jazz yang sedikit berumur. Jika Honda City RS Sedan di Malaysia dilengkapi Honda Sensing serta Honda LaneWatch, kemungkinan besar City Hatchback RS juga bakal hadir dengan ciri keselamatan yang sama meskipun City Hatchback RS yang dilancarkan di Indonesia tidak mempunyai sistem itu. Honda Jazz di Malaysia juga tidak dilengkapi dengan ciri-ciri tersebut.

honda connect,honda city hatchback

Selain itu, sistem Honda Connect yang kini terdapat pada Honda City Sedan baharu juga dijangka akan dimasukkan pada versi hatchback kelak. Antara kelebihan Honda Connect:

  • Automatic Collision Detection – panggilan kecemasan automatic jika berlaku pelanggaran
  • Security Alarm Detection – kereta akan menghantar isyarat ke telefon jika penggera berbunyi
  • Speed Alert – jika kereta bergerak laju melebihi had laju yang ditetapkan, kereta akan menghantar isyarat ke telefon. Boleh digunakan untuk memantau pergerakan kereta ketika dipinjam
  • Find My Car – jejaki kereta anda
  • Geo-fencing Alert – Menghantar isyarat sekiranya kereta anda memasuki atau keluar daripada kawasan yang ditetapkan
  • Emergency Call
  • Car Status – minyak, bateri, kunci serta airbag
  • Remote Vehicle Control – hidup/mati enjin, penyaman udara, kunci/buka, lampu
  • Service Reminder

Menurut segala info di atas kertas, Honda City Hatchback ini memang dilihat sebagai pengganti paling sesuai bagi Honda Jazz yang telah ditamatkan penjualannya di pasaran negara ini. Jika Honda Jazz ditawarkan pada harga RM72k hingga RM85k, berapa pula harga City Hatchback ini kelak?

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang