Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Jalan Temiang-Pantai Bukan Lokasi Pelancongan – 48 Saman Telah Dikeluarkan

Berita Kereta

Jalan Temiang-Pantai Bukan Lokasi Pelancongan – 48 Saman Telah Dikeluarkan

Sebanyak 48 saman telah dikeluarkan polis kepada pengguna jalan raya yang bertindak memberhentikan kenderaan di Jalan Temiang-Pantai untuk tujuan bergambar dan berkumpul.


Menurut Ketua Polis Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Mat Yusop, kesalahan tertinggi yang direkodkan daripada saman yang dikeluarkan itu adalah meletakkan kenderaan di bahu jalan atau lorong kecemasan untuk tujuan berkumpul dan bergambar.

FCCM - FC,Honda,Civic,Temiang,pantai

Tambahnya, tak salah untuk mengambil gambar namun tindakan meletakkan kenderaan di bahu jalan dan lorong kecemasan sehingga mengganggu lalu lintas boleh mengundang risiko tinggi berlakunya kemalangan.

Walau bagaimanapun, beliau mengesahkan bahawa masih tiada kes kemalangan direkodkan berlaku di laluan tumpuan orang awam itu sehingga kini.

“Itu sebenarnya Jalan Persekutuan bukannya lebuh raya, mungkin sebab pemandangan di sepanjang laluan itu menarik menyebabkan ramai yang berhenti untuk mengambil gambar,” katanya.

basikal,jalan temian-pantai,jogging

Selain itu, aktiviti berbasikal dan jogging dibenarkan di laluan tersebut selagi ia tidak mengganggu kelancaran trafik serta tidak membahayakan diri dan pengguna jalan raya lain.

Dalam pada itu, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan terus memperketatkan pemantauan di laluan Temiang-Pantai itu terutama pada hari cuti dan hari minggu bagi memastikan tiada pengguna berhenti di lorong kecemasan untuk bergambar lebih-lebih lagi dalam jumlah kenderaan yang banyak.

JPJ turut menjangkakan lebih ramai akan berkunjung ke lokasi berkenaan selepas tular di media sosial kerana pemandangannya yang menarik sehingga diberi jolokan sebagai ‘New Zealand’ Malaysia.

JPJ,jalan temiang-pantai,saman

Bagi yang tidak tahu, tindakan memberhentikan kenderaan di lorong kecemasan tanpa alasan yang munasabah adalah satu kesalahan dan tindakan akan diambil mengikut Kaedah 53(1) Kaedah-Kaedah Lalu lintas Jalan 1959 di mana tiada kenderaan boleh diletak di mana-mana lorong kecemasan kecuali kes kecemasan.

Bagi kesalahan itu, denda boleh dikenakan kepada pemandu tidak melebihi RM2,000 atau penjara tidak lebih enam bulan mengikut Seksyen 119(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

jalan temiang-pantai,new zealand,berkumpul

Pihak berkuasa Negeri Sembilan juga menasihati pengguna jalan raya lain tidak kira dari negeri itu mahupun dari luar negeri yang melalui kawasan itu supaya mematuhi peraturan jalan raya ditetapkan supaya tidak menimbulkan kesukaran dan membahayakan pengguna lain.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang