Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Jenis Bateri Kereta Dan Bateri Yang Sesuai Untuk Perodua Myvi

Panduan Pembeli

Jenis Bateri Kereta Dan Bateri Yang Sesuai Untuk Perodua Myvi

Tahukah anda kereta Perodua Myvi merupakan kereta yang paling berjaya dalam sejarah Malaysia? Mana taknya, sekarang ni, anggaran 1,000,000 juta Perodua Myvi berada di atas jalan raya. Banyak tu! Tak sia-sia model ni pegang takhta kereta paling laris selama 8 tahun berturut-turut.

Memandangkan kereta Myvi menjadi pilihan ramai di seluruh negara, kami akan membincangkan tentang jenis-jenis bateri kereta yang ada di pasaran dan bateri apa yang sesuai dengan Perodua Myvi. 

Beli kereta Perodua Myvi terpakai berkualiti dengan harga paling jujur berserta jaminan 1 tahun di Carsome.my


Jenis Bateri Kereta

Sebelum kita pergi lebih jauh dalam topik bateri yang sesuai untuk Perodua Myvi, penting untuk anda kenali jenis-jenis bateri terlebih dahulu sebelum membuat pilihan kerana penjagaan bateri ini merupakan salah satu penjagaan asas kereta yang wajib anda tahu. Ada bateri sel basah, bateri sel kering, bateri gel dan bateri AGM.

1. Bateri Sel Basah

bateri sel basah,ns40zl

Bateri sel basah memerlukan penyelenggaraan secara berkala seperti penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Selain itu, tahap air bateri perlu berada pada tahap yang ditetapkan untuk memastikan jangka hayat yang lebih lama boleh dicapai. Kekerapan penambahan air suling bergantung pada keadaan cuaca dan penggunaan anda. Kebiasannya, sebulan sekali mesti kena check.

2. Bateri Sel Kering

Bateri ini turut dikenali sebagai bateri bebas penyelenggaraan atau maintenance free. Dengan bateri ini, Pemilik kereta tidak perlu tambah air dalam bateri, sebaliknya, pemilik hanya perlu memastikan sambungan terminal berada dalam keadaan baik dan terminal bateri diperiksa dari masa ke masa untuk mengelakkan sebarang kehakisan pada terminal bateri. Kebiasaannya, bateri sel kering dijual pada harga lebih mahal berbanding bateri sel basah.

3. Bateri Gel

bateri kereta,gel

Bateri kereta jenis ini mampu bertahan lebih lama sehingga 5-10 tahun berbanding bateri biasa. Bateri ini merupakan bateri bebas penyelenggaraan sepenuhnya dan dilengkapi dengan gel elektrolit yang lebih tebal sekali gus menjadikan bateri ini lebih selamat, mesra alam dan dapat menahan dua kali lebih banyak kitaran pengecasan dan pelepasan. Oleh kerana jangka hayatnya lebih panjang, jadi harganya agak mahal berbanding bateri bebas penyelenggaraan yang lain.

4. Bateri Absorbed Glass Mat (AGM)

bateri kereta,AGM,Bosch

Bateri AGM menggunakan pelapik kaca poros yang berfungsi seperti span yang bertindak memerangkap elektrolit yang berbentuk cecair atau gel. Kelebihannya, ia bebas kebocoran hasil daripada penggunaan teknologi pengkapsulan asid, mempunyai jangka hayat yang lebih lama, mempunyai kadar rintangan yang lebih rendah, kadar tidak balas terhadap perubahan yang lebih cepat dan berfungsi dengan baik pada suhu sejuk.
 

Perodua Myvi Lama vs Perodua Myvi Baharu

myvi lama,myvi baharu,bateri kereta,EFB,NS40ZL,M42

Myvi generasi terkini jauh lebih maju daripada generasi sebelumnya. Jadi adakah jenis bateri kereta yang sesuai untuk Myvi terkini juga berbeza? Jawapannya ya, betul. Saiz bateri turut berbeza. Myvi generasi ketiga kini dilengkapi dengan fungsi Auto Start/Stop atau lebih dikenali sebagai Eco Idle. Jangan tersilap, Auto Start/Stop ni bukanlah butang Push to Start/Stop yang anda guna bila nak start atau matikan enjin tu.

auto start,auto stop,eco idle,perodua myvi

Sebaliknya, Auto Start-Stop merupakan sejenis teknologi di mana enjin kereta anda dimatikan secara automatik apabila kenderaan anda tidak bergerak. Enjin akan dihidupkan semula secara automatik apabila pemanduan bermula seperti melepaskan pedal brek. Teknologi ini telah diperkenalkan bagi mengurangkan penggunaan minyak dan pengeluaran gas karbon.

Oleh itu Myvi baharu ini memerlukan bateri jenis EFB (Enhanced Flooded Batteries) bagi menyokong segala sistem eletronik yang ada pada kereta tersebut. Bateri EFB diperkenalkan untuk spesifikasi lebih rendah berbanding bateri AGM. Kalau kereta anda ada Berikut merupakan saiz bateri yang sesuai untuk digunakan pada kesemua model Perodua Myvi:

 • Myvi lama tahun 2018 kebawah – NS40ZL 
 • Myvi generasi ketiga tahun 2018 ke atas (tanpa auto start/stop atau eco idle) – NS40ZL
 • Myvi generasi ketiga tahun 2018 ke atas (dengan auto start/stop atau eco idle) – M42L

eco idle,auto start,auto stop,perodua myvi

Sekiranya anda tetap memilih untuk menggunakan bateri NS40ZL pada Myvi generasi ketiga yang mempunyai sistem Eco Idle, berkemungkinan besar bateri anda tidak akan mampu bertahan lama dan bateri anda akan mati dalam jangka masa 5-8 bulan sahaja berbanding apa yang dijanjikan oleh pengeluar bateri anda.

myvi,perodua,generasi ketiga,m42L

Perkara ini berlaku kerana kereta anda memaksa bateri untuk menghidupkan enjin dengan lebih kerap berbanding kereta biasa. Sebagai contoh, kereta biasa hanya perlu dihidupkan enjin dalam purata 3-4 kali sahaja sehari. Tapi untuk kereta yang ada teknologi Auto Start/Stop ini, enjin kereta anda mungkin dihidupkan sehingga lebih dari 20 kali sehari bergantung pada keadaan trafik.

Kebolehan pengecasan yang lebih baik dan mempunyai jangka hayat yang lebih panjang merupakan kelebihan utama bateri EFB. Sebagai contoh, bateri Myvi terdahulu (NS40ZL) mampu menghidupkan kereta sebanyak 30,000 kali manakala bateri EFB mampu menghidupkan kereta sehingga 85,000 kali secara purata. 

Jenis Dan Harga Bateri Perodua Myvi (harga mungkin berbeza mengikut tempat dan masa)

NS40ZL Sel Kering:

 • Century Marathoner – RM185

bateri kereta,NS40ZL,Myvi,Sel kering,century marathoner

 • Motolite Heavy Duty – RM170

bateri kereta,NS40ZL,Myvi,Sel kering,motolite

 • Amaron – RM205

bateri kereta,NS40ZL,Myvi,Sel kering,amaron

 • Varta – RM200

bateri kereta,NS40ZL,Myvi,Sel kering,VARTA

 • Yokohama Gold – RM200

bateri kereta,NS40ZL,Myvi,Sel kering,YOKOHAMA GOLD

NS40ZL Sel Basah:

 • Century Power – RM165

bateri kereta,sel basah,NS40ZL,Myvi,century

 • Motolite Heavy Duty – RM145

bateri kereta,sel basah,NS40ZL,Myvi,motolite

M42L:

 • Century Marathoner – RM330

bateri kereta,EFB,M42,Perodua Myvi,century marathoner

 • Varta Silver Dynamic – RM320

 • Amaron EFB – RM295

bateri kereta,EFB,M42,Perodua Myvi,amaron

 • Bosch EFB – RM300

bateri kereta,EFB,M42,Perodua Myvi,bosch

 • Camel EFB - RM310

bateri EFB,auto start/stop,myvi,camel

 

Beli kereta Perodua Myvi terpakai berkualiti dengan harga paling jujur berserta jaminan 1 tahun di Carsome.my
For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang