Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

JPJ: Pemilik Plat 'Fancy' Boleh Berdepan Saman Sehingga RM3,000

Berita Kereta

JPJ: Pemilik Plat 'Fancy' Boleh Berdepan Saman Sehingga RM3,000

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) telah memuat naik peringatan di Facebook rasmi mereka mengenai kesalahan penggunaan nombor plat ‘fancy’, kabur atau mengelirukan. 


Umum mengetahui penggunaan nombor plat ‘fancy’ pada mana-mana kenderaan adalah dilarang serta salah dari segi undang-undang jalan raya Malaysia. 

*Kredit foto: Facebook JPJ 

Namun, masih ramai yang tetap berdegil menggunakan nombor plat dengan kombinasi huruf dan nombor dalam pelbagai saiz sehingga menyukarkan pelbagai pihak untuk mengenal pasti nombor pendaftaran sebenar kenderaan tersebut jika terlibat dalam apa-apa insiden jalan raya.  

Jika anda ‘terlupa’, kami kongsikan spesifikasi sebenar plat kenderaan yang dibenarkan seperti yang tertera di dalam laman web JPJ

  1. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di'embossed' atas bingkai hitam. 
  2. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di'embossed' atas bingkai berwarna merah bagi kenderaan kedutaan, PBB dan International Natural Rubber Association. 
  3. Huruf dan nombor berwarna hitam yang di'embossed' atas bingkai berwarna putih bagi teksi atau kereta sewa. 

Orang ramai dinasihatkan untuk mematuhi peraturan bagi memasang nombor pendaftaran kenderaan mengikut spesifikasi yang ditetapkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987. 

Di samping itu, JPJ menyarankan kepada orang ramai untuk melaporkan mana-mana kenderaan yang memasang nombor pendaftaran yang mengelirukan, kabur atau ‘fancy’ di alamat email aduantrafik@jpj.gov.my bersama gambar kenderaan dan butiran lain yang berkaitan bagi memudahkan pihak JPJ mengambil tindakan. 

Pemilik kereta bakal diambil tindakan untuk ditemu siasat oleh JPJ. Jika didapati bersalah, pemilik bakal dikenakan hukuman tidak kurang RM300 dan tidak lebih RM3,000 di bawah Seksyen 14 (4) APJ 1987. Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang