Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Kembali Dengan 2 Tahun Tempoh Jaminan, MINI Malaysia Umum Harga Lebih Murah Untuk 2021

Berita Kereta

Kembali Dengan 2 Tahun Tempoh Jaminan, MINI Malaysia Umum Harga Lebih Murah Untuk 2021

Model keluaran MINI Malaysia turut tidak terlepas daripada keputusan BMW Group Malaysia untuk memperbaharui polisi jaminan mereka dengan menawarkan kenderaan keluaran mereka dengan harga lebih murah dengan pengurangan tempoh jaminan yang lebih singkat.


Sebelum ini, MINI mengumumkan tempoh 4 tahun jaminan perjalanan tanpa had kepada semua model MINI yang dijual di negara ini pada Januari 2016 yang lepas. Polisi ini telah menggantikan tempoh 2 tahun jaminan perjalanan tanpa had yang digunakan oleh mereka sebelum ini.

Senarai harga kenderaan keluaran MINI Malaysia untuk 2021 bagi Semenanjung Malaysia

Senarai harga kenderaan keluaran MINI Malaysia untuk 2021 bagi Sabah dan Sarawak

Senarai harga kenderaan keluaran MINI Malaysia untuk 2021 bagi kawasan bebas cukai.

Namun berdasarkan senarai harga model mereka yang dikeluarkan untuk pasaran negara tahun 2021, syarikat tersebut kini kembali menawarkan 2 tahun jaminan perjalanan tanpa had untuk kesemua model mereka tanpa pakej servis percuma ditawarkan. Adakah ianya pilihan yang berbaloi?

Pakej servis dan lanjutan tempoh jaminan kenderaan keluaran MINI Malaysia.

Untuk pengetahuan anda, tempoh 4 tahun jaminan/perjalanan tanpa had serta pakej servis percuma ini masih boleh didapati, tetapi sebagai pilihan. Pilihan ini boleh dibuat secara berasingan ataupun sebagai ‘bundle’ selepas anda membeli kereta tersebut (dalam tempoh dua tahun jaminan).

Jimat sehingga RM7,200 sekiranya anda membeli MINI Countryman Pure pada tahun ini dengan tempoh jaminan 2 tahun.

Jadi apa yang terjadi setelah mereka memutuskan untuk menawarkan 2 tahun jaminan pada kenderaan baru mereka sebagai standard piawai mereka? Mestilah harga kenderaan mereka makin murah! Sebagai contoh berdasarkan harga yang dikeluarkan mereka bagi pasaran Malaysia 2021, MINI Countryman Pure kini boleh didapati dengan harga RM213,541 (setelah pengecualian SST), berbanding RM220,741 sebelum ini dengan pengurangan sebanyak RM7,200.

Namun sekiranya anda ingin mendapatkan tempoh jaminan yang lebih lama, anda perlu membayar tambahan RM7,200 untuk model MINI Countryman Pure. Ini menyaksikan tiada perubahan harga sekiranya anda memilih tempoh jaminan yang lebih lama. Dengan cara ini, anda diberi pilihan untuk memilih sama ada untuk memiliki kereta MINI dengan harga murah ataupun harga asal. Tetapi, kalau harga murah, kelebihan dan faedah yang bakal anda peroleh pun kurang la!

Model Clubman John Cooper Works kini bernilai RM337,527 berbanding RM345,497 sebelum ini

Sebagai contoh lain, harga yang ditawarkan untuk model Clubman John Cooper Works kini bernilai RM337,527 berbanding RM345,497 sebelum ini. Pengurangan sebanyak RM7,970 ini kelihatan seperti tawaran yang menarik. Tetapi, sekiranya anda ingin mendapatkan tempoh jaminan yang lebih lama, tambahan sebanyak RM7,970 diperlukan, menyaksikan ia kembali ke harga asal model terbabit sebelum pengurangan harga. Jadi pengurangan dan penambahan harga ini bukan lah sesuatu yang tak masuk akal!

Dalam erti kata lain, bayar lebih dapat faedah lebih, bayar murah dapat jaminan singkat. Jadi mana satu pilihan anda?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang