Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Kenderaan Elektrik/Hibrid – Perodua Tidak Akan Tunggu Kerajaan Bangunkan Infrastruktur

Berita Kereta

Kenderaan Elektrik/Hibrid – Perodua Tidak Akan Tunggu Kerajaan Bangunkan Infrastruktur

Tidak dinafikan, walaupun perlahan, namun Malaysia juga terkena tempias daripada pergerakan dunia yang semakin beralih ke kenderaan elektrik. Bagaimana pula dengan Perodua?


Pengeluar kereta mampu milik tempatan itu juga tidak terlepas daripada merancang untuk membangunkan kenderaan elektrik pada masa hadapan. Malah syarikat itu juga telah mengesahkan bahawa Daihatsu Rocky Hibrid yang dilihat sedang diuji di sekitar Kuala Lumpur pada bulan lalu memang merupakan kepunyaan Perodua.

Menurut Presiden Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad, Perodua kini sedang menguji model tersebut bagi tujuan penilaian dan kajian sebelum ia ditawarkan di pasaran tempatan nanti. Ketika ditanya mengenai pendirian Perodua dalam menuju ke arah penghasilan kereta elektrik, Zainal menjelaskan bahawa pihaknya masih lagi menjalankan kajian dan penilaian yang menyeluruh sebelum mengumumkan sesuatu.

sidang media Perodua,CEO perodua

Tambahnya, pergerakan ke arah kenderaan elektrik adalah sesuatu yang tidak boleh dielakkan oleh Perodua. Namun mereka tidak boleh terburu-buru sebelum mengeluarkan kenderaan elektrik mereka tersendiri. Ini bagi menjaga servis selepas pembelian mereka dalam memastikan bekalan alat ganti sentiasa mencukupi dan tidak menyusahkan pengguna.

perodua ativa,daihatsu rocky,hibrid

Zainal juga menambah bahawa Perodua tidak sesekali akan menunggu kerajaan untuk membangunkan segala infrastruktur kenderaan elektrik di negara ini terlebih dahulu sebelum melancarkan kereta elektrik mahupun hibrid.

Sesudah sahaja kajian serta penilaian yang dilakukan Perodua ini selesai, mereka akan terus memulakan projek tersebut kerana lambat laun, negara tetap akan beralih ke kenderaan elektrik. Jadi Perodua tidak mahu ketinggalan dalam menyertai anjakan paradikma ini.

perodua sentral

Menerusi laporan akhbar, harga alat ganti kenderaan yang naik juga meninggalkan kesan pada Perodua. Ketika ini, Perodua masih menilai harga komponen kereta keluaran mereka. Kalau boleh, harga ini akan dikekalkan kerana syarikat tersebut amat memahami profil pelanggan mereka sebagai pengguna kereta mampu milik.

Dalam pada itu, Zainal juga berkata Perodua akan mengembangkan lagi kapasiti syarikatnya sebanyak 1.25% pada tahun hadapan bagi meningkatkan lagi jumlah pengeluaran kenderaan mereka. Dengan kemunculan varian baharu Omicron yang mungkin akan menjejaskan industri automotif, Zainal menjelaskan bahawa Perodua mengamalkan SOP yang amat ketat bagi memastikan virus tersebut tidak menjadi penghalang utama mereka pada tahun hadapan.

daihatsu rocky,hibrid,esmart hybrid

Nampak gayanya, untuk menuju kearah kenderaan elektrik, tidak mustahil Perodua bakal memperkenalkan Perodua Ativa Hibrid sebagai kereta pertama di bawah Perodua yang menampilkan motor elektrik memandangkan Daihatsu Rocky Hybrid itu telah dilihat menjalankan ujian jalan raya di negara ini.

Dilihat dengan kejayaan model baharu Perodua Myvi 2022 yang sudah menerima hampir 15 ribu tempahan, sebanyak 7,189 daripada tempahan tersebut merupakan pemilik Myvi lama yang menukar model lama mereka untuk membeli Myvi baharu yang padat dengan ciri keselamatan terkini.

perodua myvi 2022,king

Ini menunjukkan bahawa pelanggan Perodua tidak kisah untuk membeli kereta baharu walaupun harga Myvi 2022 lebih mahal sebanyak lebih RM6,000 berbanding model lama. Perkara sama mungkin dapat diperkatakan sekiranya Perodua memperkenalkan kereta hibrid atau kereta elektrik pada masa akan datang.

perodua pre owned vehicle,POV,kenderaan terpakai

Sementara itu, model-model kereta lama pelanggan mereka yang menukar ke kenderaan terkini Perodua akan dijual semua di bawah program POV (kenderaan terpakai) Perodua. Mereka juga merancang untuk mengeksport kenderaan terpakai itu ke negara lain.

Bila agaknya Ativa hibrid ini akan diperkenalkan di pasaran Malaysia?Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang