Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Konvoi VVIP Jadi Punca Kemalangan – Nak tuntut Ganti Rugi Pada Siapa?

Rencana

Konvoi VVIP Jadi Punca Kemalangan – Nak tuntut Ganti Rugi Pada Siapa?

Tindakan pihak polis yang menghentikan lalu lintas untuk memberi laluan kepada VVIP di Sarawak sehingga menyebabkan kemalangan baru-baru ini telah menimbulkan pelbagai reaksi dan persoalan daripada orang awam.


Berdasarkan video berdurasi 45 saat itu, pihak polis dilihat cuba untuk menghentikan lalu lintas kedua-dua arah untuk memberi laluan kepada VVIP tersebut namun tindakan secara tiba-tiba itu telah menyebabkan kemalangan apabila sebuah Proton Wira yang berhenti secara tiba-tiba mengikut arahan pihak polis bertugas telah menyebabkan Perodua Kelisa di belakangnya tidak sempat untuk berhenti dan menghentam belakang Wira tersebut.

Tindakan VVIP yang berlalu pergi tanpa berhenti untuk sekurang-kurangnya melihat keadaan mangsa juga dipersoalkan sesetengah individu di media sosial. Walau bagaimanapun, video yang tersebar itu tidak menunjukkan situasi penuh yang berlaku selepas pelanggaran tersebut. Mungkin juga ada follow up yang dilakukan oleh pihak polis yang berada di tempat kejadian.

Tapi memandangkan tiada bukti atau apa-apa kenyataan rasmi daripada PDRM mahupun pihak yang terlibat mengenai kemalangan tersebut, orang ramai menyifatkan kes ini masih belum selesai dan menimbulkan rasa kurang senang orang awam yang risau sekiranya perkara ini berlaku kepada mereka.

Bayangkan jika anda berada di tempat pemandu yang kemalangan itu, apa yang perlu anda lakukan? Adakah kemalangan seperti itu dikira sebagai kecuaian pemandu yang tidak berhenti apabila diarahkan pihak polis? Bagaimana pula cara untuk menuntut ganti rugi terhadap kerosakan yang dialami pada kenderaan? Siapa yang perlu tanggung?

Untuk menjawab persoalan terbabit, Carlist.my telah menghubungi Encik Niranjan Visuvalingam, seorang pakar yang telah berkecimpung dalam bidang insurans automotif selama 15 tahun untuk mendapatkan sedikit penjelasan mengenai proses menuntut ganti rugi dalam insiden kemalangan seperti ini.

Menurut Niranjan, beliau tidak mempunyai pengalaman dalam situasi seperti ini. Tetapi beliau telah mendengar daripada ramai orang yang terlibat atau mengenali seseorang yang pernah terlibat dalam kemalangan yang melibatkan kenderaan kerajaan sebelum ini.

proton wira,konvoi vvip,sarawak,kemalangan

Sekiranya kemalangan seperti ini hanya mendatangkan kerosakan kepada kereta dan tidak melibatkan kecederaan atau kematian kepada orang awam, maka orang awam boleh menuntut ganti rugi untuk kos pembaikan menggunakan insurans milik mereka sendiri.

Malah dalam sesetengah kes, sekiranya rayuan telah dibuat dan diluluskan, mereka yang terlibat dalam kemalangan itu masih boleh mengekalkan NCD mereka meskipun setelah membuat tuntutan insurans terhadap kerosakan pada kenderaan masing-masing.

balai polis gombak

Untuk membuat tuntutan insurans, sama seperti kemalangan melibatkan pemilik kereta persendirian, anda dikehendaki untuk membuat laporan polis dalam tempoh 24 jam untuk disoal siasat. Keadaan akan menjadi lebih mudah jika anda memiliki bahan bukti seperti gambar situasi kemalangan atau rakaman video dashcam.

Jika siasatan polis mendapati anda bersalah, anda perlu membayar saman sebanyak RM300 kerana menyebabkan kemalangan dan segala tuntutan lain akan diajukan pada insurans milik anda. Tetapi dalam hal ini, kemalangan tersebut hanya melibatkan dua kenderaan milik orang awam, bukanlah kenderaan kerajaan.

insurans kereta

Dalam kes ini, tuntutan insurans akan dibuat pada insurans milik orang awam sendiri. Tetapi mereka boleh mengemukakan rayuan agar NCD mereka tidak ditolak kerana kemalangan yang berlaku bukanlah 100% salah mereka.

Walau bagaimanapun, sekiranya kemalangan akibat konvoi VVIP ini menyebabkan kecederaan atau kematian, kemungkinan besar kerajaan akan menyediakan wang pampasan atau ganti rugi kepada mereka yang cedera ataupun kepada ahli keluarga mangsa sekiranya ia menyebabkan kematian.

Tidak dinafikan, isu konvoi VVIP ini merupakan isu yang hangat di sosial media pada ketika ini. Sebelum ini, tular apabila ambulans dipaksa berhenti semata-mata untuk memberi laluan kepada konvoi Perdana Menteri.

ambulans,konvoi VVIP,perdana menteri

Menurut Ketua Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Selangor, Superintendan Azman Shari'at, tindakan itu diambil mengikut Kaedah Lalu Lintas No 9 LN 166/959 Akta Pengangkutan Jalan 1987. Keutamaan diberi kepada konvoi Perdana Menteri di laluan utama berbanding ambulans di persimpangan jalan untuk mengelak risiko kemalangan.

Dalam bahasa mudah, sekiranya anda terserempak dengan konvoi VVIP selepas ini, pastikan anda memberi fokus yang menyeluruh terhadap situasi di jalan raya serta pihak polis yang mengiringi konvoi terbabit agar anda tidak terlibat dalam sebarang kemalangan akibat daripada arahan mengejut yang dikeluarkan oleh pihak polis terbabit.

Kesimpulannya, sebagai orang awam, kita perlu sentiasa mengalah untuk memberi laluan dan layanan istimewa kepada golongan VVIP seperti ini agar kemalangan dapat dielakkan di samping memuaskan hati golongan VVIP. Tetapi jika berlaku kemalangan dan ia bukan salah anda, tidak perlu risau kerana tuntutan ganti rugi masih boleh dibuat (dengan rayuan) tanpa sebarang penolakan terhadap nilai NCD insurans kereta anda.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang