Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Lapor Kemalangan Kepada Polis Selepas Tempoh 24 Jam – Boleh Ke Tidak?

Rencana

Lapor Kemalangan Kepada Polis Selepas Tempoh 24 Jam – Boleh Ke Tidak?

Rasanya ramai sedia tahu bahawa setiap kemalangan jalan raya yang berlaku perlu dilaporkan kepada pihak polis dalam tempoh 24 jam. Tapi apa yang berlaku sekiranya laporan dibuat selepas melebihi tempoh tersebut?


Apabila kemalangan berlaku, membuat laporan polis semestinya menjadi langkah pertama yang harus diselesaikan oleh mereka yang terlibat bagi menuntut ganti rugi daripada pihak insurans atas kerosakan yang ditanggung.

kemalangan jalan raya,myvi,nissan gt-r,r35

Seperti yang ramai sedia maklum, laporan polis juga harus dibuat dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan. Tetapi pernahkah anda terfikir, apa yang bakal berlaku sekiranya mangsa kemalangan itu cedera parah dan tidak mampu untuk membuat laporan?

Apa yang bakal berlaku jika laporan dibuat selepas tempoh 24 jam? Adakah laporan tersebut tidak diterima oleh polis dan syarikat insurans?

lapor polis,kemalangan,tempoh 24 jam

Kenapa Perlu Lapor Polis Dalam Tempoh 24 Jam?

Laporan polis perlu dibuat dalam tempoh berkenaan kerana undang-undang sudah tertulis di bawah Seksyen 52(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (APJ) yang menyatakan sekiranya kemalangan berlaku, pemandu kenderaan tersebut hendaklah melaporkan kemalangan itu di balai polis terdekat dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan berlaku.

Pemandu juga diminta untuk mengemukakan lesen memandu serta perakuan insurans jika diperlukan kepada pihak polis. Secara logiknya, melapor polis dalam tempoh 24 jam dilihat bertujuan untuk memudahkan urusan bagi pihak polis, pemandu dan syarikat insuran.

Memandangkan ia sudah tertulis sebagai undang-undang dibawah APJ, perbuatan tidak melaporkan kemalangan kepada pihak polis boleh dianggap sebagai satu jenayah seperti yang termaktub di bawah Seksyen 119(1) APJ. Hukuman yang boleh dikenakan ke atas kesalahan itu adalah denda sehingga RM2,000 atau dipenjarakan sehingga 6 bulan.

kemalangan,cedera parah,lapor polis

Walau bagaimanapun, mereka yang lambat membuat laporan polis tetap diberi pelepasan oleh pihak polis sekiranya mereka mempunyai alasan yang munasabah. Sebagai contoh, kecederaan yang dialami akibat kemalangan membuatkan pemandu terlantar di hospital dan sukar bergerak untuk ke balai polis. Sama juga bagi mereka yang tidak sedarkan diri selepas kemalangan.

Tambahan pula, Seksyen 119(1) APJ juga menyebut perbuatan tidak melapor kepada polis hanya akan dikira sebagai suatu jenayah sekiranya ia dilakukan tanpa alasan yang sah. Jika alasan anda lambat membuat laporan atas sebab-sebab yang logik, sudah pasti pihak polis akan sedia membantu.

Settle tepi,kemalangan kecil,lapor polis

Settle Tepi Salah Ke?

Tidak dinafikan, sesetengah pihak memilih untuk tidak membuat laporan polis terhadap kemalangan kecil yang tidak melibatkan kerosakan besar. Mana tidaknya, jika kemalangan kecil itu dilaporkan, pesalah yang melanggar atau menyebabkan kemalangan akan dikenakan saman.

Tetapi tahukah anda bahawa perbuatan settle tepi ini melanggar undang-undang? Sebagai contoh, jika anda telah melanggar sesebuah kereta dan sudah settle tepi dengan memberi ganti rugi berbentuk wang kepada pemandu yang dilanggar, pemandu tersebut masih boleh membuat laporan dan mendapatkan tuntutan ganti rugi pihak ketiga meskipun bayaran sudah dibuat melalui settle tepi.

Dah settle tepi, tapi masih kena saman dan Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD) anda juga mungkin bakal terkesan. Kan rugi tu?

lapor polis,kemalangan,tempoh 24 jam

Kesimpulannya, walaupun tindakan melapor kepada polis boleh menyebabkan pemandu yang melanggar dikenakan saman, lebih baik laporkan sahaja pada pihak polis sekiranya berlaku kemalangan, tidak kira kemalangan besar atau kecil dalam tempoh 24 jam selepas kemalangan untuk mengelakkan cerita sebenar kemalangan dipusing-pusing oleh pihak tidak bertanggungjawab.  Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang