Lepas Langgar Orang Sampai Mati, Curi Kereta Pula – 2 Suspek Sedang Diburu Polis

Berita Kereta

Lepas Langgar Orang Sampai Mati, Curi Kereta Pula – 2 Suspek Sedang Diburu Polis

Bila ketakutan sudah menguasai diri, manusia boleh bertindak diluar kawalan. Samalah seperti kes yang berlaku di Terengganu apabila 2 orang suspek bertindak melarikan diri menggunakan kereta curi setelah melanggar mati seorang penunggang motosikal di Kilometer 269, Lebuh Raya Pantai Timur 2 (LPT2) berdekatan Cheneh.


Berdasarkan hantaran di Facebook yang dibuat oleh Izhar Masuri (kawan kepada adik mangsa), sebelum kemalangan maut itu berlaku, kedua-dua suspek yang menaiki Perodua Myvi itu telah dikesan melanggar seseorang sehingga patah kaki.

Mungkin perasaan takut dan panik mula menguasai diri, suspek kemudiannya telah melarikan diri. Walau bagaimanapun, tindakan tersebut telah menyebabkan suspek melanggar seorang lagi pakcik yang menunggang motosikal sehingga meninggal dunia.

Ketika kejadian berlaku, penunggang motosikal terbabit sedang dalam perjalanan dari Kuantan untuk pulang ke rumahnya di Kerteh. Namun motosikal beliau telah dilanggar dari belakang sehingga membuatkan mangsa tercampak ke dalam longkang.

perodua myvi,langgar lari,king,kemalangan maut

Kecederaan parah di bahagian kepala yang dialami penunggang terbabit telah menyebabkan beliau maut di tempat kejadian. Ketika itu, terdapat seorang pemandu Nissan Grand Livina bersama ibunya yang prihatin telah berhenti dan cuba memberi pertolongan kepada mangsa.

Hanya Tuhan sahaja yang tahu perasaan seseorang yang telah membunuh orang lain (walaupun tidak sengaja). Mungkin juga perasaan tersebut telah membuatkan kedua-dua suspek nekad untuk melarikan diri buat kali kedua.

Pemandu Nissan Grand Livina itu telah cuba untuk mengejar dan mengesan Myvi terbabit untuk mendapatkan bukti selanjutnya serta mahu suspek bertanggungjawab ke atas kematian penunggang motosikal terbabit.

wanted,suspek,langgar lari,perodua myvi

Kedua-dua suspek telah ditemui bersama Myvi yang tersadai di tepi jalan akibat rosak kira-kira 2km dari lokasi pelanggaran. Pemandu Nissan itu tersebut mempersoalkan tindakan kedua-dua suspek yang melarikan diri selepas melanggar mangsa sehingga maut.

Namun pemandu Nissan Grand Livina itu langsung tidak menyangka bahawa ketika beliau dan ibunya sibuk untuk meminta pertolongan daripada kenderaan lain, kedua-dua suspek tersebut telah bertindak masuk ke dalam kereta pemuda itu dan melarikan diri buat kali ketiga, tapi kali ini bersama Nissan Grand Livina milik pemandu tersebut yang tidak dimatikan enjin.

Terkejut dengan situasi tersebut, pemandu tersebut telah cuba menahan suspek namun suspek nyaris-nyaris untuk melanggar ibu pemandu tersebut. Pemandu itu telah membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Kemaman. Menurut Ketua Polis Daerah Kemaman, Superintendan Hanyan Ramlan, kedua-dua suspek sedang diburu dan kes ini disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

perodua myvi,nissan grand livina,kemalangan maut,langgar lari

Walau bagaimanapun, berdasarkan hantaran sama yang telah dikemaskini oleh Izhar Masuri di Facebook, kereta Nissan Grand Livina yang dilarikan kedua-dua suspek itu telah ditemui. Walau bagaimanapun, kedua-dua suspek masih gagal dikesan buat masa ini.

Bayangkan sekiranya kedua-dua suspek ini berhenti ketika kemalangan pertama berlaku di mana hanya kejadian patah kaki berlaku, pasti nyawa pakcik yang menunggang motosikal itu tidak akan tergadai dan kedua-dua suspek tidak dilabel sebagai pembunuh.

Tindakan melarikan diri daripada masalah yang disebabkan oleh diri sendiri hanya akan membuatkan anda terjerumus di dalam masalah yang lebih besar di kemudian hari. Dalam kes ini, tindakan melulu suspek telah membuatkan mereka melakukan kesalahan seperti langgar lari, kemalangan maut serta melarikan kereta.

Ingatlah, jika pemanduan anda telah menyebabkan seseorang terlibat dalam kemalangan, berhenti dan bantulah mangsa. Tindakan anda melarikan diri mungkin akan membawa kepada masalah yang lebih besar seperti membunuh tanpa niat!Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Berita Berkaitan


Komen