Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Rencana

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Persediaan awal hadapi banjir musim tengkujuh merupakan satu langkah yang bijak bagi memastikan perbelanjaan baik pulih kenderaan di tahap minimum jika ditenggelami air.


Setiap tahun, negara kita tidak terlepas daripada musim tengkujuh. Jabatan Meteorologi Malaysia sebelum ini telah meramalkan bahawa musim tengkujuh melanda negara ini bermula dari November 2020 sehingga Mac 2021. Sebanyak empat hingga enam episod hujan lebat yang ketara dijangka berlaku dalam tempoh Monsun Timur Laut atau musim tengkujuh di negara ini. Apakah persediaan anda dan kereta anda bagi menghadapi bencana alam ini? Jika kereta anda terperangkap di dalam banjir musim tengkujuh ini, jangan panik!

Ikuti langkah-langkah berikut bagi meminimakan kos baik pulih kenderaan anda sekiranya ditenggelami air.

1. Tempat parkir yang tinggi

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Sekiranya anda menetap di dalam kawasan yang berpotensi besar untuk banjir, anda haruslah sentiasa bersedia dan peka tentang keadaan cuaca. Sediakan tempat parkir kereta yang lebih tinggi daripada kawasan persekitaran atau bawa kereta anda ke tempat yang lebih tinggi sebelum banjir berlaku bagi mengelakkan kenderaan anda dimasuki air. 

2. Keluarkan segala barang berharga

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Periksa kereta anda. Selamatkan segala barang barang berharga yang mudah rosak akibat ditenggelami air terlebih dahulu. Air banjir bukanlah seperti air hujan kerana air banjir merupakan air tadahan hujan yang sudah bercampur lumpur yang pekat dan kotor. Proses membersihkan kenderaan anda daripada banjir mungkin akan mengambil sedikit masa. Jangan risiko kan barang barang di dalam kenderaan anda. 

3. Cabut bateri

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Apabila hujan lebat, sebelum air naik dan mengalir masuk ke dalam kereta, sila cabut terminal bateri kereta bagi mengelakkan peralatan eletrik kereta anda daripada rosak atau 'short' memandangkan tempoh kereta anda bakal ditenggelami air adalah tidak diketahui. Dengan mencabut terminal bateri kereta, anda berupaya untuk menyelamatkan komponen komponen elektrik yang terdapat pada kereta anda. Kalau nak baik pulih semua sekali nanti, memang kering poket. 

4. JANGAN START ENJIN!

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Malang tidak berbau, jika air sudah naik melebih paras ekzos, jangan sesekali menghidupkan enjin kereta anda. Apabila air masuk ke dalam enjin kereta anda, itu adalah berita buruk kepada akaun bank anda. Jadi elakkan perkara ini. Tinggalkan saja kenderaan anda buat sementara waktu. Tindakan anda menghidupkan enjin kereta tersebut hanyalah akan mengundang padah pada enjin kereta anda.

Tetapi, sekiranya banjir telah surut, anda tetap dilarang untuk menghidupkan enjin kereta kerana air banjir dikhuatiri masih berada di dalam enjin kereta anda. Sebaiknya, gunakan khidmat lori tunda bagi membawa kenderaan anda ke bengkel untuk pemeriksaan selanjutnya. Anda dilarang sama sekali daripada menghidupkan enjin kereta semasa dan selepas kereta anda ditenggelami air. Ini bagi mengelakkan masalah yang lebih serius daripada berlaku kepada enjin kereta anda. Enjin kereta anda berkemungkinan masih elok dan tidak perlu overhaul sekiranya anda mengikuti segala tips yang diberikan. Sebaliknya, anda hanya perlu flush minyak enjin beberapa kali bagi memastikan enjin anda bebas daripada air banjir. 

5. Jangan redah banjir

Musim Banjir - Tips Memastikan Kereta Anda Selamat!

Tidak dinafikan, memandu di dalam keadaan hujan di musim tengkujuh ini merupakan sesuatu yang agak mencabar. Sekiranya anda melihat air di jalan telah mula naik melebihi paras ekzos anda, elakkan daripada meredah air banjir menggunakan kereta anda. Kadang kala, lopak air tersebut lebih dalam daripada apa yang kita sangka. Air tersebut boleh masuk melalui ekzos dan seterusnya merosakkan komponen komponen penting kereta.  

Tip Bonus: Dapatkan insuran Perlindungan Bencana Alam Semulajadi

Malang tidak berbau, jika kereta anda terperangkap di dalam banjir, klausa perlindungan bencana alam semulajadi mungkin menjadi penyelamat dompet anda. Tanya dengan syarikat insuran anda berapa premium tambahan bagi menambah klausa perlindungan bencana alam semulajadi. Selalunya kos ini tidaklah banyak mana pun. Sebagai contoh jika anda perlu membayar sebanyak 0.5% daripada Sum Assured (had yang boleh claim nanti) dan Sum Assured anda ialah Rm50,000, maknanya tambahan insuran anda bagi perlindungan bencana alam semulajadi hanya RM250 bagi setahun. Okay la tu. 

Akhir kata, pastikan anda dan kereta kesayangan anda telah bersedia bagi menghadapi musim tengkujuh yang sedang melanda negara ini. Kerosakan yang berlaku ketika banjir boleh dikurangkan sekiranya anda mengikuti langkah langkah berikut. Mencegah adalah lebih baik daripada mengubati. 

 Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang