Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Nissan Skyline GT-T R34 Kemalangan – Siapa Yang Perlu Bayar Ganti Rugi?

Rencana

Nissan Skyline GT-T R34 Kemalangan – Siapa Yang Perlu Bayar Ganti Rugi?

Baru-baru ini, media sosial telah digemparkan dengan sebuah kereta Nissan GT-T R34 yang terlibat dalam kemalangan hanya selepas 1 jam kereta tersebut dijual dan bertukar hak milik. Tetapi, kereta tersebut dipandu oleh runner yang dipercayai oleh pemilik baharu. Persoalannya, siapa yang tanggung ganti rugi?


Persoalan tersebut banyak bermain di fikiran orang ramai apabila melihat isu ini. Bagi memperjelaskan isu ini dengan lebih lanjut, kami telah menghubungi Encik Niranjan Visuvalingam yang merupakan seorang expert yang telah berkecimpung dalam bidang insurans automotif selama 14 tahun untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai perkara ini.

Berbalik pada isu ini, memandangkan segala urusan penukaran hak milik kereta dan transaksi pembayaran telah pun selesai, pemilik asal kereta tersebut boleh menarik nafas lega kerana beliau tidak lagi terlibat dalam masalah ini. Tetapi bagaimana pula nasib pemilik baharu dan runner yang bertanggungjawab membawa kereta terbabit sehingga kemalangan?

Nissan SKyline GT-T R34,kemalangan,insurans kereta,pihak ketiga

Berdasarkan pemeriksaan orang ramai terhadap insurans kereta tersebut, kereta itu hanya menerima insurans kebakaran dan kecurian pihak ketiga sahaja. Jadi adakah kereta ini masih boleh menuntut ganti rugi berdasarkan kemalangan tersebut? Sebenarnya, insurans kebakaran dan kecurian pihak ketiga meliputi kerosakan pada kereta atau harta benda pihak ketiga apabila berlaku kemalangan. Insurans ini turut melindungi anda apabila anda bertanggungjawab atas kecederaan atau kematian pihak ketiga. Meskipun ia diberi nama pihak ketiga, ia turut melindungi kereta pemilik insurans daripada kerosakan akibat kebakaran atau kecurian.

Nissan SKyline GT-T R34,kemalangan,insurans kereta,pihak ketiga

Berdasarkan gambar kereta GT-T R34 yang tular sebelum ini, terdapat kesan serbuk putih seakan bekas semburan pemadam api pada kereta terbabit. Jika kereta tersebut telah terlibat dalam kebakaran ketika kemalangan tersebut berlaku, maka pemilik baharu kereta tersebut masih mempunyai peluang untuk menuntut ganti rugi daripada syarikat insurans atas kerosakan yang dialami. Tetapi, urusan ini agak sedikit rumit.

Pihak insurans akan menghantar adjuster untuk mengenal pasti segala kerosakan pada kereta. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa insurans ini hanya akan memberi ganti rugi keatas bahagian yang rosak akibat kebakaran sahaja seperti bahagian kereta yang cair atau hangus akibat kebakaran. Jadi segala kerosakan yang disebabkan oleh pelanggaran atau kemalangan yang bukan berpunca daripada api seperti kemik pada kereta memang tidak boleh dituntut menggunakan insurans ini.

Nissan SKyline GT-T R34,kemalangan,insurans kereta,pihak ketiga

Katakanlah kereta tersebut melepasi pemeriksaan dan pihak insurans dah bersetuju untuk membayar pampasan kepada pemandu, bayaran pampasan tersebut hanya akan dibayar mengikut amaun yang di persetujui. Sekiranya beliau hanya mengambil insurans ‘asal boleh’ untuk menghidupkan cukai jalan kereta, nilai pampasan yang bakal diterima semestinya tidak setanding dengan nilai kerugian sebenar. Katakanlah insurans telah diletakkan pada kereta terbabit sebanyak RM6,000 sahaja, berapa banyak sangat RM6,000 itu jika nak dibandingkan dengan harga kereta yang bernilai RM165,000?

Walau bagaimanapun, jika aksesori dan enjin kereta telah diubah suai tanpa mendapat kelulusan JPJ, barang-barang yang rosak itu akan diganti dengan barang keluaran kilang, bukanlah diganti dengan barang yang sama yang telah ditukar itu. Melainkan sekiranya pemilik ada mengambil perlindungan tambahan seperti perlindungan aksesori. Walau bagaimanapun, perlindungan ini hanya ditawarkan bagi insurans komprehensif sahaja. Dalam kes ini, kereta itu hanya menerima perlindungan pihak ketiga jadi ianya tidak terpakai pada kereta ini.

Nissan SKyline GT-T R34,kemalangan,insurans kereta,pihak ketiga

Tetapi dalam kes ini, kereta tersebut telah terlibat dalam kemalangan ketika dipandu oleh orang tengah. Jika runner yang dilantik oleh pemilik baharu itu datang daripada sebuah syarikat yang berdaftar di mana segala dokumen hitam putih telah tersedia, pemilik baharu tersebut boleh menuntut ganti rugi daripada syarikat tersebut terhadap kerugian yang dialami. Tetapi jika runner tersebut merupakan kawan pemilik yang tidak mewakili mana-mana syarikat tanpa sebarang dokumen hitam putih, yang ini masak sikitlah. Silap-silap boleh muflis kawan tu.

Memandangkan model kereta ini merupakan model klasik yang semakin tinggi harganya biarpun ditelan zaman, sesetengah syarikat insurans ada menawarkan insurans komprehensif bagi kenderaan seperti ini. Tetapi insurans ini hanya terpakai bagi kereta mewah ataupun berprestasi tinggi. Ianya tidak boleh digunakan pada kereta seperti Proton Iswara ataupun Perodua Kancil.

Kebanyakan syarikat insurans tidak mengeluarkan insurans komprehensif bagi kereta yang berusia 25-30 tahun kerana tahap prestasi dan keadaan kereta tersebut semakin menurun mengikut masa. Kecuali jika kereta tersebut merupakan kereta niche seperti kereta mewah atau kereta keluaran Eropah yang tidak banyak berada di jalan raya di negara ini.

Nissan SKyline GT-T R34,kemalangan,insurans kereta,pihak ketiga

Tetapi sekiranya syarikat insurans tidak menawarkan insurans komprehensif untuk kenderaan ini, insurans kebakaran dan kecurian pihak ketiga merupakan pilihan paling terbaik dan dekat dengan insurans komprehensif yang boleh anda dapati. Tetapi, pastikan nilai yang diinsuranskan pada kereta tersebut sama nilai dengan harga kereta. Barulah sedap nak tuntut insurans nanti.

Ranjan menegaskan bahawa jangan sesekali mengambil insurans hanya semata-mata untuk menghidupkan cukai jalan kenderaan. Sebaiknya, lindungi kereta anda dengan membeli insurans dengan harga yang telah dipersetujui (agreed value) berbanding dengan harga pasaran semasa kereta kerana nilai pasaran kereta akan menurun. Jika anda membeli insurans berdasarkan agreed value, anda tidak perlu risau jika nilai pasaran kereta itu menurun kerana syarikat insurans akan memberikan pampasan mengikut harga yang dipersetujui, bukanlah mengikut harga pasaran semasa kereta tersebut.

Bagi pihak runner kereta pula, jika anda tidak yakin dengan kebolehan pemanduan anda, seelok-eloknya gunakan sahaja khidmat trak tunda untuk menghantar kereta berprestasi tinggi kepada pemilik baharu. Bukan apa, perkara ini bukan kali pertama terjadi di negara ini. Ketahuilah sesungguhnya kereta tersebut bukan milik anda untuk dilenjan.

runner kereta,proton x50,mercedes-benz AMG E43,kemalangan

Akhir kata, pilihlah insurans yang betul untuk kereta anda supaya anda tidak terduduk di kemudian hari. Hati-hati di jalan raya!Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang