Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Parkir Merata: Kuarters Kerajaan Di Putrajaya Kini Ibarat Flat PPR

Berita Kereta

Parkir Merata: Kuarters Kerajaan Di Putrajaya Kini Ibarat Flat PPR

Keadaan lalu lintas yang sesak dengan deretan kenderaan yang diletakkan di bahu jalan berhampiran kawasan perumahan di Putrajaya dilihat seakan-akan sama seperti keadaan flat Program Perumahan Rakyat (PPR) di Kuala Lumpur.


Difahamkan, ketika ini situasi tersebut dirasai sendiri oleh penduduk di kuarters kakitangan kerajaan yang terletak di pusat pentadbiran negara itu ekoran terlalu banyak kenderaan yang diletakkan di bahu jalan sehingga menyebabkan kesesakan trafik ketika waktu puncak.

Pemilik Kenderaan Tidak Patuh Arahan

Berdasarkan tinjauan yang dilakukan Harian Metro, pemilik kenderaan bertindak meletakkan kenderaan di belah kanan dan kiri jalan meskipun jalan itu telah diwartakan sebagai lokasi larangan.

Malah papan tanda peringatan yang melarang kenderaan daripada diletakkan di kawasan itu juga tidak diendahkan oleh sesetengah pemilik.

Lebih mengejutkan, ada pemilik yang bertindak meletakkan kenderaan mereka di pondok perhentian bas menyebabkan kesesakan berlaku sekiranya bas ingin berhenti di kawasan tersebut.

parkir kereta di perhentian bas,putrajaya*Kredit foto: Perbadanan Putrajaya

Laluan Utama Jadi Sempit

Seorang penduduk yang menetap di Presint 15 berkata tindakan pemilik kenderaan yang meletakkan kenderaan sesuka hati telah menyusahkan para penduduk ekoran laluan utama kini menjadi sempit.

Aliran trafik yang lebih sesak telah menyukarkan penduduk untuk keluar bekerja atau menghantar anak-anak ke sekolah.

Penduduk di kawasan terbabit juga mahu pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk bertindak lebih tegas seperti mengeluarkan kompaun atau menunda terus kenderaan yang diletakkan di kawasan yang tidak sepatutnya.

kuarters kerajaan putrajaya*kredit foto: Utusan

Penghuni Miliki Kenderaan Melebihi Lot Yang Disediakan

Sementara itu Pengarah Bahagian Penguatkuasa Jabatan Perkhidmatan Bandar PPJ, Mohd Ali Jusoh berkata, isu kekurangan parkir di kawasan perumahan berlaku hampir di semua lokasi di pusat pentadbiran kerajaan itu.

Menurutnya, masalah timbul apabila penghuni memiliki kenderaan melebihi lot dikhususkan menyebabkan kenderaan ini diletakkan di depan rumah sehingga melimpah ke bahu jalan.

Laluan jalan semakin mengecil juga boleh menimbulkan kesesakan serta lebih berisiko berlaku kemalangan.

parkir bertingkat di Terengganu

Saranan Warganet

Sementara itu, pengguna media sosial telah mencadangkan agar pengangkutan awam seperti bas diperluaskan lagi di daerah Putrajaya supaya dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh penduduk di situ dan mengurangkan penggunaan kereta di jalan raya.

Selain itu, perancangan bandar yang teliti seperti membina kawasan parkir bertingkat di kawasan yang padat dengan penduduk juga diketengahkan kerana lot parkir yang disediakan kepada penghuni tidak cukup untuk menampung jumlah kereta yang semakin meningkat sehingga menyebabkan kereta diletakkan merata-rata di bahu jalan ekoran kebanyakan isi rumah mempunyai kenderaan lebih dari satu.

Masih ingatkah anda pada peristiwa sebuah lori menghentam deretan kenderaan yang diletakkan di bahagian kiri dan kanan jalan di Putrajaya pada tahun lalu? Jika masalah parkir merata ini tidak diselesaikan, masalah yang sama mungkin bakal berulang. Bila dah berulang, nak salahkan siapa?

*Kredit video: JeJoBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang