Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

PDRM Kutip RM109 Juta - Lanjut Diskaun Saman Trafik Sehingga 31 Disember

Berita Kereta

PDRM Kutip RM109 Juta - Lanjut Diskaun Saman Trafik Sehingga 31 Disember

Polis Diraja Malaysia (PDRM) melanjutkan tempoh diskaun untuk bayaran kompaun saman trafik sehingga 31 Disember 2021.  


Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani yang memaklumkan perkara tersebut berkata, pelanjutan itu adalah bagi memberi ruang kepada lebih ramai pesalah trafik melunaskan saman tertunggak mereka. 

Diskaun saman bersempena Program 100 Hari Aspirasi Keluarga Malaysia, memberi potongan sehingga 80 peratus pengurangan saman bagi kesalahan trafik dan mendapat sambutan yang menggalakkan dari orang ramai.  

Menurut Tan Sri Acryl Sani, lebih 2.3 juta saman trafik telah diselesaikan dengan RM109 juta telah dikutip setakat 9 Disember lalu.  

*Kredit foto: Harian Metro 

"PDRM juga sedia maklum berhubung kesesakan di kaunter bayaran saman serta kesesakan pembayaran secara dalam talian pada waktu puncak. Justeru, dengan tempoh yang dilanjutkan ini orang ramai mempunyai masa yang panjang untuk menjelaskan saman tertunggak mereka,” jelasnya kepada Berita Harian.  

Baru-baru ini, sistem dalam talian PDRM melalui MyBayar Saman mengalami gangguan teknikal akibat kesesakan trafik ke dalam portal tersebut, walaupun PDRM mengeluarkan kenyataan agar orang ramai mengelak membayar ketika waktu puncak. 

*Kredit foto: Berita Harian 

Sehubungan itu, kaunter bayaran saman di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) dan kontinjen di seluruh negara telah dibuka untuk kemudahan orang ramai dan lebih banyak kaunter akan dibuka bagi mengelakkan orang ramai bersesak ketika membayar saman.  

Selain di kaunter bayaran saman dan portal MyBayar Saman, orang ramai juga boleh berkunjung ke cawangan Pejabat Pos Malaysia dan mesin ATM Maybank untuk mengambil peluang diskaun saman ini.  

Beliau berkata, tawaran diskaun saman adalah salah satu inisiatif PDRM untuk meringankan beban masyarakat yang terkesan akibat pandemik COVID-19, bagi menjelaskan saman tertunggak mereka.



Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang