Pusat Servis Perodua Sesak Dengan Kereta Banjir

Berita Kereta

Pusat Servis Perodua Sesak Dengan Kereta Banjir

Bencana banjir yang melanda beberapa kawasan di Malaysia telah menyaksikan ribuan kereta terjejas akibat ditenggelami air banjir.


Bagi meringankan beban yang ditanggung para pelanggannya, pengeluar automotif tempatan nombor satu negara, Perodua telah menawarkan:

  • Khidmat tunda dan buruh percuma.
  • Diskaun 50% ke atas alat ganti terpilih yang merangkumi segala barangan elektronik, gasket, baik pulih enjin, trim pintu, tempat duduk kenderaan dan alas kaki.
  • Pemeriksaan percuma untuk pemilik kenderaan Perodua yang terjejas akibat banjir.

Tawaran menarik kepada mangsa banjir untuk membaik pulih kenderaan Perodua mereka telah menyaksikan kebanyakan pusat servis Perodua kini sesak dengan pelanggan yang ingin membaiki kereta yang rosak akibat banjir.

perodua myvi 2022,banjir

Malah baru-baru ini, ada juga media yang melaporkan bahawa kira-kira 11,000 kenderaan Perodua pelbagai jenis yang terkesan dengan banjir mula memenuhi pusat servis Perodua di seluruh Malaysia untuk dibaiki.

perodua sentral

Sehubungan dengan itu, Carlist.my telah menghubungi beberapa pusat servis Perodua untuk bertanyakan tentang situasi semasa di pusat servis di situ. Jawapan yang diterima mengatakan bahawa slot di beberapa buah pusat servis sudah penuh dengan kereta banjir dan menasihatkan orang ramai agar menghubungi pusat servis Perodua pilihan anda terlebih dahulu sebelum menghantar kenderaan anda yang rosak akibat banjir ke pusat servis. 

perodua myvi,banjir

Sementara itu, rakan penulis yang bekerja di sebuah pusat servis Perodua di Kuala Lumpur juga berkata perkara yang sama turut berlaku di sana di mana kereta banjir sudah mula memenuhi pusat servis terbabit. Malah slot untuk membaik pulih kenderaan banjir di sana juga sudah penuh. Jika anda ingin menghantar kereta Perodua untuk di servis (bukan sebab banjir), kena tunggu sikitlah. Tapi berapa lama nak kena tunggu itu tak pasti.

perodua bezza,banjir

Sekiranya anda ingin menghantar kereta Perodua anda yang terjejas akibat banjir, anda dinasihatkan untuk menghubungi pusat servis Perodua pilihan anda terlebih dahulu bagi menempah slot baik pulih sebelum menghantar kereta anda ke sana bagi mengelakkan sebarang kesulitan. Jika slot sudah penuh, mereka akan mengesyorkan pusat servis lain yang mungkin tidak dipenuhi dengan lambakan kereta banjir.  

baik pulih,perodua,banjir*Kredit foto: Utusan

Bukan Perodua sahaja, namun pusat servis pengeluar lain serta bengkel persendirian juga dijangka sesak dipenuhi kereta banjir. Malah sebanyak lebih 50,000 kereta yang rosak ditenggelami air dijangka akan terus tersadai tanpa dibaik pulih. Mana taknya, jika harga baik pulih lebih mahal daripada harga semasa sesuatu kereta, lebih baik beli kereta lain.

banjir,shell*Kredit foto: Utusan

Bagi yang ingin memperbaharui insurans kereta, pastikan anda mengambil insurans tambahan bencana alam. Manakala bagi mereka yang ingin membeli kereta terpakai pula, hati-hati dalam memilih kereta terpakai kerana mungkin lambakan kereta yang rosak akibat banjir baru-baru ini akan dibaiki dan dijual semula.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Berita Berkaitan


Komen