Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Samseng Jalanan Berlagak Penguat Kuasa, Tayang Gari Kini Diburu – Salah Ke Polis Tayang Gari, Pistol?

Rencana

Samseng Jalanan Berlagak Penguat Kuasa, Tayang Gari Kini Diburu – Salah Ke Polis Tayang Gari, Pistol?

Pada hujung minggu lalu, media sosial digemparkan dengan satu video yang memaparkan samseng jalan raya yang ‘berlagak’ seperti ahli penguat kuasa dengan menayangkan gari ketika menukar laluan tanpa memberikan signal.


Seperti yang diketahui ramai, kereta Proton Persona dan Proton Preve berwarna silver memang terkenal dan kerap dilabel sebagai kereta PDRM atau penguat kuasa jabatan kerajaan memandangkan ia membawa imej serta warna rasmi kebanyakan kenderaan kerajaan yang disewasakan secara konsesi dari syarikat Spanco.

proton persona,PDRM

Melalui perbualan Carlist.my bersama seorang anggota Polis, beliau mengesahkan bahawa Proton Persona berwarna silver tidak semestinya kereta polis. Ia merupakan kereta yang disewa dari Spanco yang digunakan oleh pelbagai jabatan kerajaan termasuklah Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

Dalam video tersebut, pemandu Proton Persona itu cuba untuk menukar lorong tanpa memberikan signal. Oleh kerana tidak diberikan ruang untuk menukar lorong, beliau telah memecut dari arah kiri sebelum menurunkan tingkap dan melambaikan gari sambil memandu seperti graduan lesen terbang.

Insiden itu telah menimbulkan kemarahan dan tanda tanya dari orang ramai. Susulan itu, Bahagian Siasatan Jenayah Daerah Dang Wangi telah mengeluarkan kenyataaan bahawa mereka sudah pun menjalankan pengesanan terhadap individu berkenaan sebaik sahaja video tersebut tular.

Ketika ini, siasatan sedang dijalankan berkenaan kejadian tersebut. Pihak polis juga memohon mana-mana individu yang mempunyai maklumat berkaitan kejadian ini untuk tampil bagi membantu siasatan.

Pada mereka yang tertanya-tanya, boleh ke polis tayang gari seperti itu kepada orang awam? Apa hukumnya jika polis tayang gari atau pistol atas dasar menunjuk atau show off sahaja?

gari,polis,PDRM

Gari

Secara logiknya, perbuatan menunjukkan gari sebenarnya tidaklah mendatangkan apa-apa masalah yang serius, kecuali apabila menunjukkan gari ketika memandu seperti yang dilakukan pemandu Persona itu kerana berisiko terlibat dalam kemalangan.

Tambahan pula, tindakan menunjukkan gari tidaklah seserius senjata api kerana ia bukanlah satu senjata berjadual atau berbahaya. Untuk itu, penggunaannya tidaklah seketat penggunaan senjata api. Tapi dari segi undang-undang jalan raya, pemandu Persona itu jelas boleh dikenakan tindakan atas tindakan memandu secara berbahaya.

senjata api,pistol,polis,PDRM

Senjata Api

Untuk senjata api pula, pihak polis tidak dibenarkan untuk mengeluarkan, menunjuk atau mengacu senjata api tanpa sebarang sebab munasabah. Tindakan tersebut boleh mendatangkan bahaya seperti tertembak seseorang atau diri sendiri.

Menurut kenyataan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani, dalam apa keadaan sekali pun, senjata api perlu disimpan di stor senjata atau ketika dibawa keluar, disarungkan di holster sepanjang masa jika tiada keperluan untuk digunakan.

Acryl Sani juga telah memberi jaminan bahawa semua anggota polis tidak kira yang lama atau baru bertugas sudah mengetahui prosedur ketat dikenakan berkaitan penggunaan senjata api.

kad kuasa polis,PDRM

Boleh Ke Minta Kad Kuasa?

Tindakan pemandu yang berlagak seperti penguat kuasa ini membuatkan orang keliru sama ada orang itu penguat kuasa sebenar ataupun hanya penyamar yang berlagak sebagai penguat kuasa. Sebagai orang awam, bolehkah kita meminta kad kuasa daripada pihak berkuasa untuk membuktikan bahawa mereka bukanlah penyamar?

Menurut Hakim Mahkamah Tinggi Shah Alam, Mohd Yazid Mustafa, seseorang awam tidak boleh dikatakan melakukan kesalahan (dengan menghalang seorang penjawat awam daripada menjalankan tugas) hanya semata-mata kerana dia meminta anggota polis itu menunjukkan kad kuasa.

Beliau berkata Police Regulations 1952 dengan jelas meletakkan tanggungjawab di pihak anggota dan pegawai polis untuk mendedahkan identiti sebelum melaksanakan tugas masing-masing. Regulation 39 ada menyebut permintaan mana-mana orang awam untuk melihat kad kuasa seseorang anggota atau pegawai polis yang disangsikan penampilannya adalah munasabah dan tidak boleh ditolak.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang