Xiaomi Bina Kilang Kereta Elektrik Di Beijing - Sasar 300,000 Unit EV Setahun

Berita Kereta

Xiaomi Bina Kilang Kereta Elektrik Di Beijing - Sasar 300,000 Unit EV Setahun

Jenama peranti terkemuka dunia, Xiaomi menandatangani perjanjian kerjasama untuk membina kilang kereta elektrik di E-Town, Beijing.  


Menurut CGTN, kerajaan China mengumumkan bahawa syarikat gergasi itu akan memulakan pembinaan sebuah kilang yang mampu mengeluarkan sehingga 300,000 unit kereta elektrik setahun di E-Town.  

E-Town, terletak di daerah Daxing, selatan Beijing, merupakan pangkalan utama untuk industri berteknologi maju di Beijing. 

Ia kini menjadi hab utama kepada industri terkemuka dalam teknologi pintar, antaranya bioteknologi, robotik dan pembuatan pintar seperti kenderaan elektrik (EV)

*Kredit foto: Beijing Benz

Selain Xiaomi, E-Town turut menempatkan pengeluar kereta lain seperti Beijing Benz dan Beijing Electric Vehicle. 

Unit pengeluar kereta elektrik syarikat tersebut, Xiaomi EV telah memperuntukkan 10 bilion USD untuk melancarkan unit kereta elektriknya, yang dijangka akan memasuki fasa pengeluaran menjelang 2024. 

*Kredit foto: cnbc.com

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, Lei Jun, walaupun baru 11 tahun dalam pasaran teknologi, Xiaomi komited dalam pembangunan EV, sejajar dengan impian China sebagai peneraju negara bebas karbon menjelang 2050.  

Xiaomi EV akan membina kilang kereta elektriknya melalui dua fasa, selain pembinaan ibu pejabat, pejabat jualan serta pusat penyelidikan di E-Town, yang akan dipantau oleh Jawatankuasa Pentadbiran Kawasan Pembangunan Ekonomi-Teknologi Beijing. 

Sebagai jenama barangan elektronik pengguna, Xiaomi memegang wawasan untuk menjadi pengeluar barangan berkualiti dengan harga yang jujur (Honest Price) agar teknologi dapat dinikmati oleh semua.

Sekiranya visi yang sama dipegang oleh unit pengeluaran kereta elektriknya, ada harapan kita akan melihat kereta Xiaomi EV dilancarkan ke pasaran dunia pada harga yang lebih mampu milik, berbanding kereta EV premium di pasaran ketika ini. 
Berita Berkaitan


Komen