10 Kali King Myvi Mengejutkan Malaysia!

Insights

10 Kali King Myvi Mengejutkan Malaysia!

Meskipun telah 16 tahun berada dalam pasaran negara, namun Perodua Myvi atau lebih terkenal dengan gelaran King of The Road ini sering muncul di dada akhbar dan masih menjadi topik perbualan di seluruh negara sekaligus meletakkannya di tangga pertama sebagai model kereta yang paling berjaya dalam pasaran Malaysia.


Apa yang membuatkan kereta ini sangat popular? Adakah kerana reka bentuk atau spesifikasi yang ditawarkan? Kalau anda rasa orang ramai tertarik dengan jentera ini atas sebab-sebab tersebut, anda silap. You didn’t choose the Myvi, the Myvi chose you. Dan berdasarkan khabar angin purba yang tersebar dari generasi pertama hinggalah generasi ketiga model ini, sesiapa sahaja yang duduk di kerusi pemandu King Myvi tak kiralah apa generasi sekalipun, personaliti mereka akan berubah serta merta seakan-akan dirasuk oleh roh berjiwa kelajuan. Selain itu, kereta ini juga ‘lain daripada yang lain’.

Oleh itu, kami telah membuat kompilasi tentang 10 kali King Myvi mengejutkan dunia untuk membuktikan bahawa sumpahan tersebut benar belaka dan mendedahkan keistimewaan sebenar kereta ini.

10. Will The Real Supercar Please Stand Up?

*Kredit Video: ViralMY TV

Tolong tepi sikit, supercar mampu milik kegemaran rakyat Malaysia nak lalu. Tak malu betul kereta-kereta lain yang ‘acah’ supercar dan conquer seluruh semua lane di lebuh raya. Mereka tak tahu ke Highway tu siapa yang punya?

9. Need for Speed - Most Wanted

*Kredit Video: Lady Zero TV

Insiden kejar mengejar di antara PDRM yang menggunakan kereta peronda MPV Honda Civic dan King Myvi. Sepandai-pandai tupai akhirnya jatuh ke tanah jua. Namun lepas video ini tersebar, muncul beberapa cadangan daripada orang awam agar PDRM pertimbang untuk guna kereta peronda Myvi pula lepas ini.

8. Jalan bapak dia

*Kredit Video: Mr. Idea Bodoh

Lampu isyarat kata boleh belok kanan, tapi bila pemandu belok tengok-tengok ada King Myvi dan cop jalan tu dulu. Persoalannya, kenapa lampu isyarat bagi isyarat yang tak betul? Lampu isyarat ni tak tahu ke jalan ni bapak Myvi yang punya?

7. All-Access Pass

*Kredit video: Various Topics

Zaman bila potong barisan guna lorong kecemasan? King Myvi sekarang kalau nak potong barisan cuma naik atas divider jalan je. Maklumlah kenderaan laju kenalah duduk di lorong kanan.  

6. Tayar senget? Tak perlu tunda!

*Kredit video: Mr. Idea Bodoh

Bila tayar dah senget macam tu, kalau model kereta lain dah semestinya kena telefon tow truck untuk angkut kereta tu untuk dibaikpulih. Tapi untuk King Myvi, pemilik masih boleh drive sendiri ke bengkel atau Pusat Servis Perodua. Ciri yang amat futuristik!

5. SUV terbaik Perodua

*Kredit video: Hariz Iskandar

Kalau anda rasa Perodua Ativa merupakan SUV terbaik keluaran Perodua, anda silap. Ianya adalah Perodua Myvi. Tetapi adakah ianya sebuah SUV? Sebenarnya, King Myvi boleh jadi apa sahaja yang anda mahukan. Kereta ini ada pelbagai mod pemanduan seperti sport, eco dan off-road!  

4. Drive-Thru Balai Polis

*Kredit video: Video Viral Terkini

Punyalah gila taraf Myvi ini sampai balai polis pun tak terlepas. Tak pasti sama ada King Myvi tersebut nak gegar balai polis atas sebab-sebab tertentu ataupun nak buat laporan polis secara drivethru. 

3. Really-Really Advance Safety Assist (RRASA)

*Kredit video: Info Semasa Channel

Kalau model Perodua lain ada sistem keselamatan Advance Safety Assist (ASA), khabarnya Myvi menerima penambahan khas seperti RRASA yang membolehkan jentera ini meredah banjir dan sungai tanpa sebarang masalah. Boleh la bawa untuk memancing lepas ini.

2. Myvi terbang

*Kredit video: Viral Malaysia

Seelok-eloknya, daftarlah lesen juruterbang sebelum membeli kereta Myvi kerana kereta ini bukan sahaja sesuai digunakan jalan raya, malah laluan udara pun King boleh tapau. Menangis Dominic Torreto kalau dia tahu Myvi boleh terbang tanpa CGI.

1. Keluasan dalaman = Infiniti

*Kredit video: Buletin TV3

Tahukah anda, ruang tempat duduk belakang Perodua Myvi sangatlah luas sehingga boleh memuatkan 2 ekor lembu? Tetapi apabila dikira sekali dengan pemandu tersebut, kereta ini sebenarnya mampu memuatkan 3 ekor lembu dewasa!

perodua myvi,generasi pertama,generasi kedua,generasi ketiga

Berikut merupakan antara 10 sebab mengapa Perodua Myvi sering dianggap sebagai King of The Road atau King of Highway di negara ini. Ada banyak lagi sebenarnya video tular tentang kebolehan rahsia Myvi yang tidak diketahui umum. Sekiranya anda memiliki kereta ini atau berhasrat untuk membeli kereta ini, berhati-hatilah di jalan raya kerana tiada kereta lain yang mampu menandingi kereta anda.

**Artikel ini ditulis bagi tujuan komedi sahaja. Perodua Myvi merupakan kereta paling laris di Malaysia selama 8 tahun berturut-turut sejak dilancarkan dan telah mencapai angka jualan melebihi 1 juta unit.



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments