10 Tips Kurangkan Risiko Penyebaran COVID-19 Apabila Berkongsi Kereta

Car Owners' Guides

10 Tips Kurangkan Risiko Penyebaran COVID-19 Apabila Berkongsi Kereta

Sekiranya anda kerap berkongsi kenderaan atau menumpangkan pelbagai orang dalam sesuatu masa seperti pemandu teksi dan e-hailing, kami senaraikan 10 tips untuk kurangkan penyebaran COVID-19 apabila berkongsi kereta. 


Anda berisiko untuk dijangkiti virus COVID-19 di dalam kereta sekiranya ada penumpang lain yang membawa virus dan menyebarkannya melalui pernafasan, pertuturan, batuk, bersin. Droplet yang besar akan jatuh ke permukaan, tetapi droplet yang kecil dan aerosol akan berterbangan  di udara sehingga 1 jam.

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) di media sosialnya, hasil kajian penyelidik di Universiti Swansea telah menemui 10 tips untuk mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19 apabila berkongsi kereta seperti berikut.

pelitup muka,face mask,topeng muka,tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta

1. Pakai Topeng Muka

Walaupun memakai topeng muka tidak memberikan jaminan 100% anda akan selamat, namun ia dapat membantu mengurangkan penyebaran partikel virus sebanyak 90% sekiranya pembawa virus mengenakan topeng muka semasa di dalam kereta. Untuk perlindungan yang lebih menyeluruh, semua orang yang berkongsi kereta perlu memakai topeng muka untuk lebih selamat. Memakai face shield dapat menurunkan lagi kadar penyebaran partikel virus dan jangkitan.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,social distancing,penjarakan sosial

2. Penjarakan Sosial

Memandangkan ruangan dalaman sesebuah kereta tidaklah sebesar sebuah dewan, jadi anda dinasihatkan untuk menjarakkan kedudukan anda dengan penumpang lain sejauh yang boleh. Penyebaran virus lebih mudah berlaku sekiranya sentuhan fizikal berlaku. Fist bump juga tidak digalakkan!

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,cuci tangan

3. Cuci Tangan

Seperti yang dilakukan oleh rakyat Malaysia pada peringkat awal virus COVID-19 melanda negara pada awal tahun lalu, anda perlu sentiasa mencuci tangan sebelum dan selepas menumpang kereta. Sekiranya anda memandu kereta sendiri, cuci dan sanitasi permukaan dan bahagian-bahagian yang dipegang oleh penumpang termasuk pemegang pintu dan tali pinggang keledar.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,buka tingkap

4. Buka Tingkap

Bagi mengelakkan pengumpulan virus di dalam kereta, kajian mendapati bahawa perbuatan membuka tingkap kereta sekurang-kurangnya 10 saat sekali sekala ketika memandu dapat mengurangkan partikel virus terkumpul sebanyak 97%. Perbezaan tekanan udara di dalam dan luar kereta akan berlaku apabila tingkap dibuka dan partikel ini akan disedut keluar.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,pandu perlahan

5. Pandu Perlahan

Memandu kereta secara perlahan memberi peluang yang lebih besar kepada partikel virus untuk berkumpul, jadi jika anda memandu kurang daripada 30 km/jam, adalah lebih baik membuka kesemua tingkap. Pemanduan yang perlahan juga menyebabkan perbezaan tekanan luar dan dalam lebih kecil, jadi kesan sedutan lebih rendah. Tetapi anda perlu ingat bahawa membuka kesemua tingkap boleh membawa mudarat lain iaitu pencemaran luar yang masuk.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,pandu laju

6. Pandu Laju

Sekiranya anda berjiwa kelajuan, tidak perlu membuka kesemua tingkap ketika memandu laju. Sudah memadai jika sekali sekala anda membuka dua tingkap yang bertentangan, contohnya buka satu tingkap di depan kanan dan satu tingkap di belakang kiri. Lakukan perkara ini bagi setiap 10-15 minit, selama 10 saat, ataupun ketika penumpang bersin dan batuk.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,tempat duduk,kerusi

7. Tempat Duduk

Duduk di kerusi hadapan kereta mempunyai risiko yang lebih rendah berbanding di tempat duduk belakang kerana arah pergerakan udara dari depan ke belakang yang akan mengumpulkan partikel di bahagian belakang kereta. Jika anda terpaksa duduk di tempat duduk belakang, pilih tempat duduk yang bertentangan dengan tingkap yang dibuka.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,vaksin,covid-19

8. Vaksin

Selain daripada kaedah yang disebutkan, pemandu dan penumpang perlu mengambil suntikan vaksin COVID-19 bagi meminimakan risiko jangkitan di dalam kereta. Vaksin COVID-19 diberikan untuk mengawal penularan penyakit COVID-19. Semakin ramai orang divaksinasi, semakin ramai penduduk membentuk antibodi dan seterusnya mengurangkan kebarangkalian kejadian penyakit COVID-19 yang lebih teruk. Secara tidak langsung ia boleh melindungi golongan yang berisiko yang tidak layak menerima vaksinasi.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,kongsi kereta

9. Elak Kongsi Kereta Dengan Orang Tidak Dikenali

Sekiranya anda bukanlah pemandu teksi atau e-hailing, elakkan daripada berkongsi kereta dengan orang yang tidak dikenali lebih-lebih lagi apabila virus sedang giat merebak di dalam komuniti. Jika tidak dapat dielakkan, gunakan topeng muka berlapis atau gabungkan bersama face shield.

tips kurangkan risiko jangkitan covid-19 dalam kereta,bts,carpool

10. Carpool

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) juga mencadangkan jika anda perlu amalkan carpooling atau berkongsi kereta, lakukan bersama orang yang sama. Anda juga digalakkan untuk tidak memasang penyaman udara sebaliknya menggunakan aliran angin sahaja ataupun sentiasa membuka tingkap.

Diharapkan, dengan perkongsian tips dan petua ini dapat membantu anda untuk mengekang penyebaran virus COVID-19 terutamanya semasa di dalam kereta. Hati-hati di jalan raya! #KitaJagaKitaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now