5 Tanda Minyak Enjin Kereta Harus Ditukar Segera

Car Owners' Guides

5 Tanda Minyak Enjin Kereta Harus Ditukar Segera

Jika kereta anda mempunyai 5 tanda di bawah, minyak enjin kereta harus ditukar segera!


Minyak enjin melakukan tiga fungsi kritikal - membersihkan, melincirkan dan menyejukkan komponen dalaman enjin, sekali gus menghalang kerosakan berlaku.  

Bagaimanapun, perlindungan diberikan itu mempunyai had masa tertentu dan ia perlu diganti secara berkala. Ini bagi memastikan minyak enjin digunakan kekal bersih, berada pada paras kandungan ditetapkan dan mematuhi kelikatan disarankan pengeluar. 

Kebanyakan pemilik kenderaan tidak cakna atau terlupa akan jadual penukaran minyak enjin, selagi dibawa ke bengkel untuk servis kereta, dikira sebagai sudah ditukar. Salah tu!  

Kenali 5 tanda ini dan bertindak segera untuk menukar minyak enjin kereta sebelum makin rosak nanti. 

1. Enjin berbunyi bising  

Apabila minyak enjin kurang atau kotor, ia tidak dapat melakukan tugas pelinciran dan penyejukan komponen dengan bagus. Ini membuatkan komponen logam bergesel dan berbunyi bising, serta akhirnya menyebabkan kegagalan enjin. Isu panas lampau (overheating) juga boleh berlaku. Jika kerap overheat dan dibiarkan, kerosakan enjin boleh berlaku dan memakan kos lebih tinggi untuk membaikinya.  

2. Terhidu bau terbakar  

Jika anda terhidu bau terbakar dalam kabin, itulah tanda amaran yang menunjukkan enjin sedang mengalami masalah panas lampau dan minyak sedang terbakar dalam sistem ekzos. Simptom ini datang bersama asap kelabu atau kebiruan yang keluar dari paip ekzos. Sikap mengabaikan simptom ini boleh menyebabkan kerosakan serius ke atas kereta anda, dan berisiko menyebabkan enjin terbakar. 

3. Minyak warna hitam 

Minyak enjin bersih biasanya berwarna coklat. Selepas lama digunakan ia akan bertukar semakin gelap dan kemudian menjadi hitam sepenuhnya, akibat kotoran dan bendasing daripada enjin pembakaran dalaman. 

Apabila memeriksa minyak enjin, pastikan tidak hanya perhatikan paras minyak tetapi juga tahap kejernihan. Jika ia cair dan gelap, itu antara tanda minyak enjin perlu ditukar segera.  

4. Lampu tekanan minyak menyala  

Apabila lampu amaran tekanan minyak atau teko Aladdin menyala pada panel meter, itu bermakna enjin anda kini bergerak dengan kuantiti minyak enjin yang sedikit. Kadangkala ia muncul bersama lampu check engine, merujuk kepada masalah enjin yang berisiko tinggi menyebabkan kerosakan teruk. 

Jadi, sebaik saja nampak lampu Aladdin atau lampu enjin, periksa segera paras minyak, tambahkan jika perlu dan bawa kereta ke bengkel untuk diperiksa secepat mungkin. 

5. Penggunaan bahan api meningkat  

Adakah anda perasan yang anda kerap mengisi minyak kereta kebelakangan ini? Jika ya, itulah tanda minyak enjin anda sudah teruk dan perlu ditukar. Minyak enjin yang cair dan tidak cukup kelikatan boleh menyebabkan stres ke atas enjin. Apabila enjin bekerja keras, maka lebih banyak bahan api yang digunakan.  

Pakar kereta menyarankan supaya menukar minyak enjin pada setiap 5,000 km atau enam bulan, yang mana satu tiba dulu. Bagaimanapun, lain pengeluar, lain saranan diberikan.  

Jadi apa perlu dibuat ialah ikut saja apa yang disarankan pengeluar kereta anda, terutama jika kereta masih dalam perlindungan waranti.  Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now