Antivaksin Buru Sijil Vaksin Demi Kelonggaran Rentas Negeri, Dine-in Dan Lain-Lain

Auto News

Antivaksin Buru Sijil Vaksin Demi Kelonggaran Rentas Negeri, Dine-in Dan Lain-Lain

Beberapa kelonggaran dan kemudahan kepada individu yang telah lengkap menerima dos vaksin yang diumum kerajaan telah membuatkan sesetengah golongan antivaksin kini giat memburu sijil vaksin bagi turut serta menikmati kelonggaran tersebut tanpa menerima suntikan.


Antara kelonggaran yang diberikan adalah pasangan jarak jauh dan ibu bapa yang mempunyai anak berumur bawah 18 tahun dibenarkan untuk rentas daerah dan negeri untuk berjumpa. Selain itu, aktviti keagamaan seperti solat di masjid juga memerlukan mereka untuk mempunyai dos lengkap.

Bukan itu sahaja, kini negeri di Fasa 1 PPN dibenarkan untuk makan di kedai atau dine-in. Malah semakin banyak premis perniagaan yang memerlukan pelanggan untuk menerima 2 dos lengkap terlebih dahulu sebelum menawarkan perkhidmatan kepada pelanggan tersebut. Ini membuatkan golongan antivaksin untuk bertindak untuk mendapatkan sijil sehingga sanggup bayar sehingga RM1,000.

kedai makan,lengkap 2 dos vaksin,dine-in*Kredit foto: Berita Harian

Klinik swasta merupakan antara entiti yang sering diganggu oleh golongan antivaksin untuk memalsukan sijil vaksin mereka. Mungkin juga mereka ini bukan golongan antivaksin, tetapi hanyalah golongan yang terdesak untuk mendapatkan sijil secepat mungkin untuk tujuan rentas daerah/negeri atau atas urusan pekerjaan.

Tapi bila nak difikirkan semua, kos untuk menerima suntikan vaksin di klinik swasta baru berharga RM350. Jadi tindakan menawarkan RM1,000 hanya untuk mendapatkan sijil vaksin ini agak mencurigakan. Kalau boleh berbelanja lebih, kenapa tak ambil di klinik swasta sahaja kalau terdesak?

Bukan itu sahaja, ada juga kes-kes seperti individu yang pergi ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV) tetapi enggan menerima suntikan. Mereka hadir hanya untuk merekodkan bahawa mereka telah hadir mengambil vaksin untuk menerima sijil.

Doktor merupakan antara individu yang sering menerima permintaan untuk mencatatkan golongan ini sebagai penerima vaksin meskipun mereka menolak suntikan tersebut. Golongan ini terdesak kerana tanpa sijil vaksin, pergerakan mereka akan sedikit terbatas dan mereka juga mungkin tidak dibenarkan untuk bekerja.

Walau bagaimanapun, menurut laporan The Star, bilangan individu yang melakukan perkara berikut masih lagi berada dalam angka kecil. Mujurlah sudah ramai rakyat Malaysia yang sedar dengan kepentingan vaksin ini. Oleh kerana sijil vaksin ini sedang menjadi buruan, jangan sekali berkongsi maklumat pada sijil vaksin anda dengan orang lain!

sijil vaksin,2 dos,jkjav

Bagi Individu yang telah menerima sijil vaksin, anda dinasihatkan agar:

  • Jangan kongsi screenshot sijil vaksin digital anda di MySejahtera pada orang lain
  • Elakkan daripada berkongsi sijil vaksin penuh anda di media sosial
  • Lapor polis sekiranya sijil anda digunakan oleh orang lain

Peringatan bagi premis perniagaan yang menerima pelanggan:

  • Semak profil pelanggan di MySejahtera, pastikan status COVID-19 itu dikemaskini mengikut tarikh terkini dan tahap risiko berada pada tahap rendah atau berwarna biru
  • Semak sama ada pelanggan telah cukup tempoh matang vaksin lengkap – 14 hari selepas 2 dos Pfizer, AstraZeneca atau Sinovac atau 28 hari setelah dos Johnson & Johnson atau CanSino
  • Pastikan semak di MySejahtera, bukan melalui screenshot
  • Untuk lebih selamat, periksa sijil individu tersebut di aplikasi kerajaan iaitu Vaccine Certificate Verifier
  • Semak maklumat kad pengenalan pelanggan dengan maklumat pada sijil vaksin

kad vaksinasi,sijil vaksin digital,cetak,

Kini ada juga perniagaan yang menawarkan perkhidmatan untuk mencetak sijil anda untuk diletakkan pada kad. Sejujurnya, tindakan tersebut agak berbahaya kerana anda akan berkongsi maklumat sijil vaksin anda kepada pihak lain dan ia berpotensi untuk disalah guna oleh golongan yang tidak beretika.

Cara yang paling selamat adalah dengan menyimpan kad serta sijil anda di dalam profil MySejahtera sahaja tanpa berkongsi dengan mana-mana individu. Cukuplah sekadar menunjukkan kepada mana-mana premis perniagaan yang ingin dimasuki sahaja kerana sijil tersebut mempunyai maklumat peribadi anda. 

Lindung diri, lindung sijil vaksinasi! #KitaJagaKitaRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now