Apa Nak Buat Jika Terperangkap Dalam Kereta – Banjir, Kereta Terjunam Ke Dalam Air Dan Kanak-Kanak Yang Ditinggalkan

Car Owners' Guides

Apa Nak Buat Jika Terperangkap Dalam Kereta – Banjir, Kereta Terjunam Ke Dalam Air Dan Kanak-Kanak Yang Ditinggalkan

Meskipun kabin kereta merupakan ruang selamat bagi pemandu dan penumpang sesebuah kereta, namun ia boleh menjadi mimpi ngeri kepada mereka sekiranya mereka terperangkap di dalam kereta berdasarkan beberapa situasi.


Situasi yang dimaksudkan adalah:

 • Terperangkap dalam banjir
 • Kereta terbabas ke dalam air (sungai, tasik, parit)
 • Kanak-kanak terperangkap dalam kereta

Oleh itu, kami akan menyenaraikan beberapa perkara yang perlu dilakukan ketika terperangkap dalam situasi seperti yang dinyatakan di atas untuk kekal selamat.

banjir,kereta,terperangkap,tips,cara-cara,apa nak buat

Banjir

Memandangkan Malaysia dan musim hujan berpisah tiada, bencana alam seperti banjir bukanlah perkara asing bagi negara ini. Bagi yang suka memandu ketika hujan lebat, anda lebih terdedah kepada risiko untuk terperangkap dalam banjir ketika memandu. Jika sudah terperangkap, apa yang perlu anda lakukan? Duduk sahaja dalam kereta sampai banjir reda? Berikut merupakan 6 perkara wajib yang perlu anda lakukan jika terperangkap dalam banjir.

redah banjir,proton x50

1. Jangan Redah

Kalau dah nampak jalan itu ditenggelami air, seeloknya janganlah redah kalau tak mahu menyesal di kemudian hari. Carilah jalan alternatif lain menggunakan aplikasi navigasi di telefon pintar masing-masing. Kalau air tu belum naik tinggi dan deras, pandu kereta dengan perlahan-lahan pada gear rendah (sekitar 20km/h) dan jangan lepaskan minyak dan kekalkan momentum seperti itu ketika meredah banjir.

matikan enjin kereta,banjir,terperangkap

2. Matikan Enjin

Bila dah terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan air mula naik, mustahil untuk anda membuat pusingan U memandangkan kehadiran puluhan kereta lain di sekeliling anda. Jika anda berada dalam situasi seperti ini, matikan enjin sebelum air naik lebih tinggi. Jangan lupa untuk sumbatkan plastik atau sesuatu yang padat serta kalis air di bahagian lubang ekzos bagi mengelakkan air masuk.

bateri kereta,banjir,tips

3. Cabut Terminal Bateri Kereta

Jika air semakin deras, anda perlu meninggalkan kereta tersebut untuk menyelamatkan diri. Tetapi sebelum selamatkan diri, selamatkanlah kereta anda sekali dengan mencabut terminal bateri kereta anda kerana anda tidak tahu berapa lama kereta anda akan tersadai di situ.

selamatkan barang berharga,banjir,terperangkap

4. Barang Berharga

Satu lagi perkara penting yang perlu dilakukan adalah menyelamatkan barang berharga yang ada di dalam kereta bersama-sama anda. Jangan sesekali tinggalkan barang berharga di dalam kereta kerana bukan sahaja air banjir yang akan memasuki ruang dalaman, tetapi turut akan disertai oleh lumpur serta kotoran lain yang hadir bersama air banjir.

banjir,selamatkan diri,tips,terperangkap

5. Selamatkan Diri

Selepas melakukan segala perkara yang disebut, anda perlu pergi berlindung menyelamatkan diri di kawasan yang lebih selamat. Nyawa anda lebih penting daripada nilai kereta anda jadi jangan teragak-agak untuk tinggalkan kereta jika keadaan semakin buruk.

matikan enjin,banjir,kereta,terperangkap,tips

6. Jangan Hidupkan Enjin

Untuk kenderaan yang telah ditenggelami banjir, jangan sesekali menghidupkan enjin kenderaan tersebut kalau tak mahu kereta anda sakit lagi teruk. Sebaiknya, hubungi bantuan trak tunda untuk mengendalikan kereta anda dan dibawa ke bengkel untuk urusan selanjutnya.

kereta terbabas,masuk air,sungai,parit,tasik,tips

Kereta Terbabas Ke Dalam Air

Bagi kereta yang terbabas ke dalam sungai, parit, tasik dan seumpanyanya, anda perlukan tindakan yang pantas supaya dapat menyelamatkan anda daripada turut karam bersama kereta. Tekanan air yang kuat menyukarkan pintu untuk dibuka. Meskipun cara-cara ini tidaklah semudah yang dikhabarkan, tambah-tambah ketika berada dalam situasi sebenar, tapi penting untuk anda tahu langkah-langkah yang perlu dilakukan untuk menyelamatkan diri.

jangan panik,kereta masuk air,sungai,tasik

1. Jangan Panik

Kereta yang terjunam ke dalam air tidak akan tenggelam dengan serta merta. Jadi gunakan masa yang ada untuk menenangkan diri dan berfikir secara rasional kerana peluang untuk menyelamatkan diri masih ada.

tali pinggang keledar,terperangkap,kereta masuk air

2. Buka Tali Pinggang Keledar

Pastikan diri anda tidak terikat dengan tali pinggang keledar. Jika kereta telah dimasuki air, tali pinggang itu boleh menjadi sukar untuk dibuka dan anda akan terperangkap di tempat duduk pemandu. Buka tali pinggang terlebih dahulu sebelum terlambat.

terperangkap,tebabas,terjunam,masuk air

3. Buka Tingkap Dan Keluar

Jangan sesekali cuba membuka pintu kerana ia akan mempercepatkan kereta tenggelam serta tekanan kuat yang ada ketika dalam air menyebabkan usaha ini amat menyusahkan. Sebaliknya, jika sistem kenderaan masih berfungsi, bukalah tingkap seluas-luasnya dan keluar daripada kereta anda.

Jika tingkap tidak boleh dibuka, pecahkan cermin kereta dengan mensasarkan cermin di bahagian tepi, bukan cermin hadapan. Cermin hadapan dicipta untuk menahan impak yang kuat. Jika tendangan anda tidak cukup kuat untuk memecahkan cermin, gunakan kunci stereng atau besi pada tali pinggang keledar untuk pecahkan cermin.

tukul kaca,pecahkan cermin tingkap

Anda juga boleh mendapatkan tukul kaca yang kecil dan mudah untuk disimpan di dalam kereta sekiranya kecemasan seperti ini berlaku. Dengan tukul kaca ini, cermin kereta boleh dipecahkan dengan satu hentakan sahaja untuk menjimatkan masa kerana dalam hal ini, masa itu emas. Pastikan anda membersihkan serpihan kaca pintu yang pecah sebelum melompat keluar dari tingkap kereta bagi mengelakkan daripada baju tersepit atau mendatangkan kecederaan lain pada anggota badan anda. 

Pandai berenang,selamatkan diri

4. Pandai Berenang

Berenang merupakan kemahiran yang sepatutnya dikuasai oleh semua orang. Jika anda tidak tahu berenang atau cara-cara untuk mengapungkan diri anda di permukaan air, langkah-langkah ini mungkin agak sukar untuk anda lakukan. Belajarlah berenang untuk kebaikan diri sendiri, ahli keluarga dan masyarakat.

kanak-kanak,terperangkap dalam kereta,lemas

Kanak-Kanak Terperangkap Dalam Kereta

Jika anda ternampak kanak-kanak ditinggalkan di dalam kereta ketika cuaca panas tanpa pengawasan individu dewasa, apa pula yang harus anda lakukan? Berikut merupakan beberapa fakta yang perlu anda tahu jika kanak-kanak terperangkap di dalam kereta.

 • Dalam cuaca panas, suhu di dalam kereta yang diparkir boleh meningkat sehingga 40℃ lebih panas daripada suhu di luar dan kebiasaannya suhu ini boleh meningkat dalam tempoh masa lima minit pertama selepas anda mematikan enjin
 • Suhu panas yang berlebihan di dalam kereta boleh menyebabkan seorang kanak-kanak yang terperangkap boleh berhadapan dengan keadaan dehidrasi mendadak, strok haba, dan mati lemas
 • Semakin kecil usia kanak-kanak yang terperangkap di dalam kereta, bermakna semakin tinggi risiko untuk dirinya mengalami sensitiviti akibat strok haba dan semakin cepat masalah dehidrasi akan berlaku
 • Walaupun anda mungkin meletakkan kereta anda di bawah kawasan berbumbung, namun, kematian disebabkan strok haba masih berisiko untuk berlaku. Jadi elakkan daripada meninggalkan anak walaupun di parkir berbumbung
 • Kematian disebabkan strok haba menjadi punca utama kematian berkaitan kenderaan yang tidak melibatkan kemalangan kepada kanak-kanak di bawah usia 15 tahun
 • Strok haba boleh berlaku apabila badan tidak berkeupayaan untuk menyejukkan diri dengan cepat
 • Badan seorang kanak-kanak akan memanas antara tiga hingga lima kali lebih cepat berbanding individu dewasa
 • Apabila terperangkap di dalam kereta dengan suhu yang panas, organ utama kanak-kanak akan berhenti berfungsi apabila suhu badan mencapai 40℃
 • Seorang kanak-kanak boleh maut apabila suhu badannya mencapai 42℃
 • Menurunkan tingkap kereta pada 5 sentimeter (cm) atau lebih tidak mendatangkan impak yang besar terhadap penurunan haba kereta. Penyaman udara juga hanya memberikan impak penyejukan yang sedikit selepas enjin kereta anda dimatikan
 • Warna hiasan dalaman kereta atau kerusi tidak memberikan kesan kepada peningkatan haba kereta
 • Kereta bersaiz besar tetap akan berdepan isu peningkatkan haba pada kadar yang sama seperti kereta bersaiz kecil atau sederhana. Jangan berasa selamat jika kenderaan anda adalah sebuah MPV, masalah strok haba, dehidrasi atau mati lemas tetap berisiko untuk berlaku

apa yang perlu dilakukan,kanak-kanak terperangkap dalam kereta

Apa Yang Perlu Anda Lakukan?

 • Cari ibu bapa/penjaga kanak kanak tersebut
 • Hubungi pihak berkuasa jika ibu bapa/penjaga tidak dapat dijejaki dan maklumkan situasi yang berlaku
 • Jangan biarkan kanak-kanak yang berseorangan di dalam kereta. Cuba berkomunikasi dengan kanak-kanak tersebut untuk mengetahui situasi semasa.
 • Pecahkan cermin jika terdesak seperti kanak-kanak sudah pucat dan tidak sedarkan diri. Tetapi maklumkan dahulu pada pihak berkuasa dan dapatkan bantuan orang awam. Pecahkan cermin yang jauh dari kanak-kanak tersebut.

terperangkap dalam kereta,tips,apa perlu buat

Berikut merupakan cara-cara untuk mengendalikan situasi terperangkap di dalam kereta. Diharapkan perkongsian ini dapat membawa manfaat kepada pemandu dan penumpang kenderaan sekiranya terperangkap dalam kereta di saat getir.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now