Banjir KL, Selangor - Adakah Ramalan Cuaca Lambat Mengesan Atau Kita Yang Tidak Bersedia?

Insights

Banjir KL, Selangor - Adakah Ramalan Cuaca Lambat Mengesan Atau Kita Yang Tidak Bersedia?

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) telah memberi Amaran Hujan Berterusan sejak November lalu, namun masih ramai tidak bersedia?  


Lantas, ketibaan banjir dalam skala besar ini mengakibatkan banyak kerugian harta benda

Lebih mengejutkan, di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, ada jalan utama yang turut ditenggelami air menyebabkan penduduk tidak berkesempatan menyelamatkan kenderaan mereka, apatah lagi harta benda di dalam rumah yang dimasuki air.   

Adakah MET Malaysia lambat mengemaskini data ramalan cuaca atau kita yang tidak pandai menilai kemungkinan bencana besar seperti banjir kilat akan berlaku?  

Kenapa cuaca buruk ini lambat diramal?  

Rata-rata komen pengguna di laman Facebook rasmi MET Malaysia kesal dengan ramalan cuaca yang dianggap lambat mengeluarkan amaran bahaya, sehinggakan ramai penduduk KL dan Selangor khususnya, tidak mengambil tindakan segera dalam menangani kemungkinan banjir terjadi.  

Jika dilihat pada gambar di atas, amaran yang dikeluarkan adalah pada tahap buruk (kuning dan jingga) pada 17 Disember, berbanding tahap bahaya (merah) yang hanya dikeluarkan pada 18 Disember setelah kebanyakan kawasan sudah mengalami banjir.  

Bukan sahaja kereta tidak sempat dialihkan ke lokasi yang selamat, bahkan rumah juga habis ditenggelami air pada 18 Disember lalu.  

Lebih menyedihkan, terdapat kes kematian akibat terperangkap dan lemas dalam banjir kilat yang ‘tidak dijangka’ di Selangor ini.  

*Kredit foto: MStar 

Jawapannya adalah... 

Dalam satu temubual khas bersama Astro Awani, Datuk Seri Ir. Dr. Zaini Ujang, Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar Dan Air menegaskan, data ramalan global yang diperolehi sebelum bencana kilat pada 18 Disember adalah lemah dan tidak konsisten.  

Hanya pada 17 Disember, barulah data-data yang diperolehi lebih konsisten dan menunjukkan amaran yang jelas terhadap kawasan di Lembah Klang.  

Penulis beranggapan perkara melibatkan data ini adalah sesuatu yang tidak boleh dijangka dan tidak terjadi kerana kecuaian mana-mana pihak.  

There's a larger force at play here. Ujian untuk kita semua.  

Kenapa banjir kilat ini terjadi?  

Menurut Dr. Zaini, banjir yang melanda kebanyakan negeri ketika ini adalah disebabkan oleh luruan monsun (monsunal surge), juga depresi tropika dan taufan Rai yang memberi impak besar buat kawasan rendah.  

Kita sudah sedia maklum tentang angin monsun atau musim tengkujuh yang melanda negara pada penghujung tahun. Bezanya, ia kerap melibatkan kawasan pantai timur dan bukan pantai barat, seperti apa kita alami ketika ini di KL dan Selangor.  

Depresi tropika pula berlaku pada kawasan tekanan rendah mendadak dengan halaju angin tidak lebih 54km/j. Ditambah pula dengan pemanasan global (global warming) menyebabkan permukaan laut semakin panas. Haba panas itu menyebabkan lebih banyak wap air naik ke atmosfera, hingga menyebabkan lebih banyak kawasan tekanan rendah.  

Tetapi apa yang berbahaya, kawasan tekanan rendah ini boleh menyebabkan ribut tropika dan seterusnya ribut taufan, yang mana fenomena berkenaan menimpa persisiran pantai Vietnam dan Sabah. Taufan Kategori 5, dinamakan Rai (juga dipanggil Odette) menghentam kepulauan Filipina dengan menyebabkan 208 kematian.  

Ketiga-tiga faktor ini adalah di luar keupayaan kita untuk mencegah, terutamanya apabila berlaku dalam sekelip mata sahaja.  

Jangan pandang remeh amaran cuaca  

Kedudukan Malaysia yang dikelilingi laut memerlukan kita sentiasa bersiap siaga dalam menghadapi ancaman perubahan iklim dan bencana. 

Masyarakat Malaysia perlu sentiasa peka dengan permasalahan di dalam persekitaran kita dengan membina keupayaan kendiri, bermula dengan pengetahuan dan kesedaran yang boleh diperoleh di hujung jari. 

Kerajaan menyediakan maklumat melalui pelbagai sumber, antaranya portal laman sesawang MET Malaysia, Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM) dan Pusat Hidografi Nasional Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). 

Menurut penulisan pakar kaji cuaca, Prof. Wan Izatul Asma Wan Talaat untuk Berita Harian, pihak berkuasa tempatan dan pemaju juga perlu menjauhi garis pantai bagi mengelakkan risiko kehilangan harta benda dan nyawa untuk perancangan pembangunan masa depan.  

Jadi selepas ini, jangan pandang remeh pada amaran cuaca, semoga kejadian buruk ini tidak akan berulang lagi.  

Penulis menyokong penuh #kitajagakita #rakyatjagarakyat  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now