Bengkel Kereta Dan Kedai Tayar Dibenarkan Beroperasi Ketika Lockdown 3.0 Fasa 1 – Bermula 1 Jun Hingga 14 Jun 2021

Insights

Bengkel Kereta Dan Kedai Tayar Dibenarkan Beroperasi Ketika Lockdown 3.0 Fasa 1 – Bermula 1 Jun Hingga 14 Jun 2021

Berikutan pelaksanaan Lockdown 3.0 Fasa 1 selama dua minggu bermula 1 Jun 2021 sehingga 14 Jun 2021, kerajaan telah memberi lampu hijau kepada bengkel membaiki kenderaan serta kedai tayar untuk beroperasi sepanjang tempoh ini.


Menurut kenyataan yang dipetik daripada Kementerian Pengangkutan (MOT), sektor berkenaan walaupun bukan di bawah kawal selia kementerian, namun ia berkait dengan sektor pengangkutan dan logistik. Bagi pengangkutan dan logistik, kerajaan telah memberikan kebenaran untuk beroperasi secara optima kepada 30 perkhidmatan perlu ketika total lockdown ini berlangsung. Jadi bengkel dan kedai tayar perlu untuk dibuka kerana ianya merupakan rantaian daripada sektor pengangkutan dan logistik.

kedai tayar,bengkel kereta,pkp penuh,lockdown

Ekoran kenyataan tersebut, kami di Carlist.my telah menghubungi beberapa pengusaha bengkel membaiki kereta serta kedai tayar untuk mengetahui keadaan semasa susulan kebenaran operasi yang telah diberikan oleh kerajaan sepanjang tempoh lockdown 3.0 ini.

Menurut Pengurus Bros Autocare, Razlan Shah, pelaksanaan PKP semenjak tahun lalu memberi impak pada perniagaan beliau setelah mencatatkan penurunan sebanyak 40% ketika MCO 1.0. Mengikut anggaran beliau, lockdown 3.0 ini juga bakal membawa penurunan yang serupa. Ini kerana kebanyakan pelanggan di luar daerah dan luar negeri tidak boleh datang ke bengkel susulan larangan rentas daerah dan rentas negeri.

bros autocare,kedai tayar,bengkel kereta

Tambahnya, para pelanggan juga kurang menghantar kereta ke bengkel ekoran kekurangan dalam kekerapan menggunakan kereta. Bagi sesetengah pelanggan, tiada sebab untuk mereka menghantar kereta ke bengkel kerana kereta tersebut bukannya boleh berjalan jauh pun pada musim PKP ini. Malah ada kereta yang langsung tidak berjalan. Bagi mereka, kalau tidak berjalan, bagaimana nak rosak? Bagi Razlan pula, diberi kebenaran untuk beroperasi sepanjang tempoh PKP oleh kerajaan sudah cukup baik untuk perniagaannya.

Sementara itu, Pemilik Bimmers Restoration and Parts, AJ berkata pelaksanaan lockdown 3.0 ini dijangka memberi penurunan sebanyak 30% kepada perniagaan beliau ekoran kekangan pergerakan oleh pelanggannya. Apabila pelanggan atau reseller luar tidak boleh hadir ke bengkel untuk melihat sendiri alat ganti yang dijual, penjualan alat ganti turut akan menurun dan stok tidak akan berjalan.

bimmers restoration and parts,bengkel kereta,lockdown

Ada juga pelanggan yang mengambil keputusan untuk ‘tunggu dan lihat’ dahulu sebelum menghantar kenderaan ke bengkel. Mana taknya, jika PKP disambung, kereta tersebut hanya boleh dipandu dalam radius 10km dalam daerah yang sama sahaja melainkan bagi mereka yang diberi kebenaran rentas daerah atau negeri bagi urusan kerja.

AJ menyeru kerajaan untuk meletakkan garis panduan yang lebih sistematik dan jelas serta perancangan yang lebih rapi bagi menjelaskan SOP yang perlu diikuti oleh pemilik perniagaan dalam sektor-sektor tersendiri. Beliau turut berharap kerajaan akan menyeragamkan setiap industri dengan SOP yang lebih spesifik, terutama bagi sektor bengkel kereta seperti langkah yang perlu dilakukan bagi mendapatkan kebenaran untuk beroperasi. Baginya, beliau sentiasa bersedia untuk mematuhi segala SOP yang dikeluarkan asalkan ianya jelas.

Ini bukanlah kali pertama negara ini berhadapan dengan PKP mahupun virus COVID-19 ini. Seharusnya, kerajaan perlukan perancangan yang lebih teratur untuk menangani masalah ini sekiranya wabak COVID-19 ini bukan sahaja untuk masa ini, namun untuk masa hadapan sekiranya wabak ini kembali menyerang negara. Sebarang kekeliruan dalam pematuhan SOP bakal membuatkan peniaga dan rakyat untuk berdepan dengan risiko untuk disaman atas kesalahan tidak mematuhi SOP.

Menteri kanan keselamatan,Ismail sabri yaakob,PKP penuh*Kredit foto: Harian Metro

Kekeliruan berlaku apabila kelmarin, Menteri Kanan (Keselamatan) Dato’ Sri Ismail Sabri mengumumkan bahawa semua surat kebenaran perjalanan untuk urusan bekerja yang dikeluarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) tidak lagi boleh digunapakai untuk Lockdown 3.0 ini. Sebaliknya, beliau mengumumkan bahawa kementerian-kementerian yang berkaitan akan mengeluarkan surat kebenaran perjalanan baharu untuk sektor yang dibenarkan untuk beroperasi tempoh tersebut.

Namun ianya kembali berubah pada waktu petang, sehari sebelum PKP penuh ini dilancarkan. Kerajaan memutuskan untuk membatalkan pengumuman yang telah dibuat di atas dengan menyatakan mana-mana perniagaan yang ingin beroperasi haruslah mendapatkan pengecualian daripada MITI sahaja. Perubahan saat-saat akhir ini mendatangkan kekeliruan pada orang ramai memandangkan orang ramai sedang berpusu-pusu untuk mendapatkan kebenaran operasi daripada kementerian masing-masing pada waktu itu sebelum PKP dilaksanakan pada keesokan harinya (1 Jun 2021).

Berbeza pula kisah yang melanda Khozaie, seorang pemilik bengkel kereta kecil-kecilan yang teletak di belakang Balai Polis Gombak apabila beliau memaklumkan bahawa beliau kini sedang menjalani kuarantin kendiri sejak 5 hari lalu akibat disahkan positif COVID-19. Beliau berkata kemungkinan besar beliau mendapat jangkitan di bengkelnya memandangkan beliau menghabiskan banyak masanya di sana. Pada waktu ini, bengkelnya sedang ditutup kerana semua pekerja sedang menjalani kuarantin.

bengkel kereta,pkp penuh,mco,covid-19

Khozaie mengakui bahawa pelaksanaan PKP menyebabkan bilangan pelanggan yang hadir ke kedainya turun separuh berbanding sebelumnya. Bukan sahaja pelanggan yang kurang, malah kerja yang perlu dibuat juga kurang kerana orang ramai hanya membaiki apa yang perlu sahaja. Namun beliau menyatakan bahawa pihaknya tiada masalah untuk mendapatkan bekalan alat ganti ketika PKP dilaksanakan sebelum ini. Beliau berkata bengkelnya akan berjalan seperti biasa apabila segalanya sudah selamat nanti dan amat bersyukur kerana sektor ini diberikan kebenaran untuk beroperasi ketika PKP.  

Beliau turut menyerui orang ramai yang mempunyai demam atau berasa tidak sihat untuk segera melakukan swab test supaya boleh menjalani kuarantin kendiri sekiranya positif bagi mencegah penularan virus tersebut. Kalau tidak bersikap bertanggungjawab, anda bukan sahaja boleh menjangkiti orang, namun anda berpotensi untuk menutup periuk nasi mereka sekali.

BMW 328i,bengkel kereta,alignment tayar,pkp penuh

Ekoran luahan yang diterima daripada pengusaha bengkel kereta serta kedai tayar, kita dapat merumuskan bahawa sektor ini juga terkesan akibat pelaksanaan PKP akibat penularan wabak COVID-19 ini. Sekiranya kereta anda sudah lama tidak diservis atau tidak berjalan, bantulah mereka dengan menghantar kereta ke sana untuk memastikan kenderaan anda sentiasa berada dalam keadaan baik bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini daripada berlaku kepada kereta anda kelak sejurus selepas lockdown 3.0 ini. 

Selain daripada bengkel kereta dan kedai tayar, anda boleh rujuk disini untuk mengetahui sektor yang dibenarkan untuk beroperasi sepanjang lockdown 3.0 bermula 1 Jun 2021 hingga 14 Jun 2021.


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now