Beri Kejutan Proton X50 Untuk Ibu Bapa, Netizen Pertikai Pemilik Butik Peroleh Kebenaran Rentas Negeri

Auto News

Beri Kejutan Proton X50 Untuk Ibu Bapa, Netizen Pertikai Pemilik Butik Peroleh Kebenaran Rentas Negeri

Pemilik butik Leeyanarahman telah memuat naik video beliau merentas negeri bagi menghadiahkan Proton X50 sebagai kejutan kepada kedua ibu bapanya di Terengganu.


Pasti ramai yang tahu bahawa urusan rentas negeri semakin diperketat kecuali kecemasan atau kematian keluarga terdekat sahaja dibenarkan pulang. Oleh itu, aktiviti merentas negeri yang dilakukan pemilik butik tersebut, Yana Lee dan suaminya, Hafiz Hamid telah mengundang pelbagai reaksi berbeza oleh netizen.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50

Menurut Yana dan Hafiz, mereka telah mendapatkan kebenaran pihak polis untuk merentas negeri dari Kuala Lumpur ke Terengganu. Lebih mengejutkan, tujuan mereka merentas negeri adalah semata-mata ingin memberikan kejutan buat ibu bapanya dengan menghadiahkan sebuah Proton X50 dan membawa pulang Perodua Alza lama kepunyaan ayahnya di kampung untuk dijadikan kereta syarikat.

Meskipun diberi kebenaran merentas negeri, terdapat syarat-syarat yang dikenakan ke atas mereka. Antaranya, mereka hanya diberi kebenaran untuk berada di Terengganu dalam tempoh satu hari sahaja sebelum diarahkan pulang pada hari yang sama.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50

Oleh kerana ibu bapanya warga emas dan tidak boleh merentas negeri ke KL untuk mengambil kereta, jadi kereta itu dihantar oleh Yana dan Hafiz kepada ibu bapanya di kampung. Selain balik hari, syarat lain yang dikenakan adalah seramai 3 orang sahaja dibenarkan merentas negeri bagi tujuan tersebut.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50

Berdasarkan posting yang dibuat di laman Instagramnya, Yana berkata beliau telah membuat tempahan pre order Proton X50 ini sejak Oktober tahun lalu. Namun setelah 7 bulan, minggu lepas barulah Proton X50 mendarat ke tangannya sebelum diserahkan pada ibu bapanya.

Posting tersebut telah mengundang pelbagai reaksi berbeza oleh netizen. Berdasarkan video kejutan yang dikongsi oleh beliau, beliau telah mendapat pujian orang ramai yang rata-rata mengatakan perkara tersebut amat menyentuh hati, apatah lagi pada bulan Ramadan ini.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50,netizen

Walau bagaimanapun, ada juga netizen yang berang dan tidak puas hati kerana pasangan ini diberi kebenaran untuk merentas negeri semata-mata untuk secebis kejutan. Perkara ini dilihat sebagai tidak adil kerana ada sesetengah netizen yang langsung tidak dapat pulang ke kampung halaman untuk berjumpa dengan ibu bapa mereka walaupun atas alasan sakit.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50,netizen

Pasangan ini dikecam kerana alasan mereka untuk rentas negeri yang dilihat sebagai remeh, namun tetap dibenarkan. Bagi pendapat saya, sekiranya anda diberikan kebenaran rentas negeri atas sebab apa sekalipun, seelokknya janganlah muat naik di media sosial. Diam-diam sahaja lebih baik bagi menghormati perasaan mereka yang sudah berbulan-bulan tidak pulang ke kampung.

Tapi sekiranya video kejutan tersebut tidak dimuat naik ke media sosial, sia-sialah mereka balik kampung buat kejutan kalau orang ramai tak tahu kan? Di tambah pula dengan arahan polis tentang urusan rentas negeri yang diperketat supaya orang ramai tidak rentas negeri untuk pulang berpuasa dan menyambut raya di kampung, hal seperti ini pula timbul. Mana netizen tak marah?

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50

Bukan itu sahaja, sebelum ini pasangan kontroversi itu pernah menganjurkan sebuah fashion show yang langsung tidak mengikut SOP yang ditetapkan kerajaan. Melalui beberapa keping gambar dan video yang tular, kebanyakan penonton yang hadir ketika itu tidak memakai topeng muka serta melakukan penjarakan sosial.

rentas negeri,leeyanarahman,proton x50,fashion show,SOP

Lebih mengejutkan, Hafiz sendiri mengatakan dalam sebuah video yang aktiviti ini memang tidak berpandukan SOP yang ditetapkan dalam nada berlawak. Itu telah mengundang pelbagai reaksi negatif orang ramai sebelum ini. Kali ini isu rentas negeri pula.

Saya pasti mesti ada mereka yang tidak berpuas hati kerana sudah beberapa kali permohonan merentas negeri mereka ditolak. Nasihat saya, sekiranya anda diberi kebenaran merentas negeri, tak perlu lah kongsi di media sosial. Sebaliknya, rentas lah diam-diam demi untuk menjaga sensitiviti mereka yang sudah berbulan-bulan terpisah daripada keluarga. Ini tidak, dah kena kecam dengan netizen, dia post pula kata netizen ambil kerja tuhan. Sikap seperti ini hanya akan mengundang kontroversi yang berpanjangan. 

Ramai yang tidak berpuas hati terhadap isu yang ditimbulkan oleh pasangan ini. Apa pula kata anda?For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now