DBKL Pasang 3,000 CCTV Dengan Ciri AI Di Sekitar Kuala Lumpur

Auto News

DBKL Pasang 3,000 CCTV Dengan Ciri AI Di Sekitar Kuala Lumpur

Sejumlah 3,000 kamera litar tertutup (CCTV) dengan ciri kecerdasan buatan (AI) sudah dipasang oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di kawasan strategik sekitar ibu negara. 


Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim berkata, 3,000 CCTV berkenaan telah dipasang bagi pengurusan sistem trafik pintar, pemantauan jenayah, pemantauan komuniti dan pemantauan aset DBKL. 

"Sistem AI yang diguna pakai boleh mengesan kejadian dan situasi masa nyata seperti jalan berlubang, tumpahan simen dari lori serta penjaja haram di jalanan,” katanya dalam ucapan perasmian penjenamaan semula Pusat Pengurusan Pengangkutan (ITIS) kepada nama baharu Kuala Lumpur Command and Control Centre (KLCCC), lapor Bernama.  

Beliau berkata, fasa kedua untuk baki 2,000 CCTV lagi akan dipasang menjelang akhir tahun ini untuk kegunaan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi pemantauan jenayah. 

Pemasangan 5,000 CCTV ini sejajar dengan usaha DBKL untuk merealisasikan program menjadikan Kuala Lumpur Bandar Raya Selamat.  

"Selain itu, usaha DBKL juga melibatkan pemasangan 140 unit VMS (Sistem Pemantauan Kenderaan) jenis warna penuh, pemasangan 42 butang panik di taman awam serta pemasangan 78 unit pembesar suara yang akan siap sepenuhnya pada penghujung tahun ini," katanya. 

Beliau berkata, pemantauan kerosakan jalan, meneliti garisan jalan yang telah pudar, kerosakan lampu jalan dan lampu isyarat, pokok tumbang serta pengesanan kesalahan trafik yang menyebabkan kesesakan juga boleh dilakukan menerusi sistem tersebut.  

*Kredit semua foto: DBKL Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now