Enjin V6 Dalam Proton Waja?

Insights

Enjin V6 Dalam Proton Waja?

Masihkah anda ingat dengan Proton Chancellor? Atau lebih mudah dikenali sebagai Proton Waja yang telah dipanjangkan jarak antara rodanya serta disumbat dengan enjin 2.0L V6?


Sekali pandang, Proton Chancellor saling tak tumpah seperti Proton Waja. Mana taknya, rupanya memang serupa seperti Proton Waja. Bagi sesetengah orang, Proton Waja sinonim dengan gelaran kereta bermasalah seperti pada tingkap automatiknya. Tapi apa istimewanya Proton Chancellor ini berbanding Waja biasa?

proton waja,proton chancellor,enjin v6, edisi khas

Berbalik pada sejarah, kemunculan pertama Proton Chancellor adalah ketika digunakan sebagai kereta rasmi persidangan ASEAN Summit pada 12-14 Disember 2005, sebelum tempahan kereta terbabit dibuka kepada umum pada 15 Disember 2005 dan dilancarkan pada tahun berikutnya.

proton chancellor,malaysia,proton waja*Kredit foto: Motor Trader

Pembangunan kereta ni tak mengambil masa yang lama pun memandangkan platform serta badan kereta dah tersedia. Fokus utama pembinaan kereta ini adalah untuk meningkatkan ketahanan struktur, dinamik serta menggunakan kapasiti enjin yang lebih besar pada Proton Waja.

exterior,proton waja,proton chancellor

Exterior

Proton Chancellor didatangkan dengan warna serba hitam pada bahagian luarannya. Oleh yang demikian, kereta ini lebih disasarkan pada golongan korporat, eksekutif dan pegawai kerajaan.

Rupa luarannya sama saja seperti Waja, cuma wheel base kereta dah dipanjangkan kepada 2,850mm berbanding 2,600mm pada Waja standard. Oleh kerana jarak antara roda kereta ini dah dipanjangkan, Proton telah menjalankan pelbagai ujian keselamatan yang menyeluruh di Sepanyol bagi memastikan badan kereta yang lebih panjang itu sekukuh Proton Waja standard yang lebih pendek.

Bahagian belakang ada kereta ini dilengkapi dengan 2 ekzos dan lencana Chancellor di bahagian kanan belakang kereta. Sekali pandang, memang susah nak bandingkan antara Waja dan Chancellor.

interior,proton chancellor,proton waja,v6

Interior

Di bahagian dalam, Proton Chancellor menawarkan ciri interior mewah bertemakan warna krim (termasuk tali pinggang) dengan kemasan highlight bercorak kayuan coklat pada pintu, perehat tangan, papan pemuka serta setereng.  

Lebih menarik, kereta yang dihasilkan pada tahun 2005 ini lengkap dengan pemain DVD dan CD, skrin kecil jenis terapung di bahagian belakang dan corong penyaman udara di bahagian belakang. Ruang di bahagian belakang juga lebih luas kerana wheelbase kereta telah dipanjangkan. Pintu belakangnya juga kini lebih lebar berbanding Waja biasa.

enjin V6,proton Chancellor,proton waja

Enjin dan Kuasa

Proton Chancellor ini jauh lebih berkuasa berbanding Waja standard kerana ia dilengkapi dengan enjin Mitsubishi 6A12 2.0L V6, iaitu enjin yang sama digunakan pada Proton Perdana V6. Enjin tersebut telah terbukti menghasilkan kuasa yang memberangsangkan sebanyak 149 PS. Enjin tersebut pula digandingkan dengan transmisi 4-kelajuan automatik.

Menurut PROTON, kereta ini mampu mencapai 205 km/j sebagai had laju maksimumnya. Selain itu, ia memerlukan 13 saat untuk memecut dari 0-100 km/j. Untuk kereta yang dihasilkan pada tahun 2005, kuasa yang ada pada Chancellor pada ketika itu dikira sebagai boleh tahanlah.

Selain itu Proton Chancellor turut dilengkapi dengan beberapa ciri khas lain seperti:

  • Sistem penggera (alarm)
  • Power window depan dan belakang
  • Sensor undur
  • Kawalan cermin sisi elektrik

spesifikasi Proton Chancellor,Proton Waja,2005,enjin V6

Walau bagaimanapun, kereta dulu-dulu seperti Chancellor ini memang tidak dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan seperti sekarang. Malah dalam spesifikasi rasmi yang dikeluarkan PROTON ketika itu juga langsung tidak menjelaskan ciri-ciri keselamatan pada kereta ini seperti ABS, beg udara keselamatan atau traction control. Rupanya, kereta mewah ini memang tidak dilengkapi dengan beg udara keselamatan sebagai ciri standard. 

Proton Chancellor edisi khas ini dilancarkan pada harga yang sedikit mahal ketika zamannya, iaitu RM138,888. Malah harga itu masih mahal jika nak dibandingkan dengan harga kereta ketika ini. Tapi memandangkan kereta ini telah mempunyai pembeli tersedia (kerajaan), Proton tak perlu risau sangat. Malah syarikat swasta juga pasti tiada masalah untuk membeli Chancellor pada ketika itu.

Jika anda rasa ia terlalu mahal, mungkin anda bukanlah pembeli sasaran model ini. Mungkin sebab itulah kereta ini jarang dilihat di jalan raya. Atau mungkin juga kereta ni dah banyak kali muncul depan mata kita, tapi sebab dia mempunyai rupa Waja, jadi orang pun tak perasanlah.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now