Haval H6 Hybrid 2021 – Bakal Masuk Malaysia Selaku Pencabar Proton X70?

Auto News

Haval H6 Hybrid 2021 – Bakal Masuk Malaysia Selaku Pencabar Proton X70?

Haval H6 Hybrid 2021 yang dinanti-nantikan untuk pasaran Thailand sudah diperkenalkan kepada umum. Apa yang menarik tentang SUV nombor satu China ini? Adakah ia bakal masuk Malaysia atau tidak?


Pernahkah anda mendengar jenama kereta Haval ini? Sebenarnya, kereta buatan China ini telah pun bertapak di Malaysia dan model-modelnya dibawa masuk ke pasaran ini oleh Go Auto selaku pengedar rasmi Haval di Malaysia. Walau bagaimanapun, Go Auto sudah lama mendiamkan diri setelah memperkenalkan Haval H9 pada Januari 2019. Namun timbul juga khabar angin bahawa Go Auto akan memperkenalkan model Haval baharu dalam katalognya untuk pasaran Malaysia tahun ini. Mungkinkah ianya Haval H6?

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv

Untuk pengetahuan anda, Haval H6 versi hybrid ini diperkenalkan buat pertama kalinya di Thailand pada bulan Mac lalu. Meskipun Haval H6 mendapat sambutan luar biasa di China, namun pasaran negara itu masih belum menerima Haval H6 Hybrid 2021. Tetapi, Great Wall Motors (GWM) telah mengumumkan bahawa mereka turut akan memperkenalkan SUV ini di peringkat global. Adakah Malaysia akan menerima Haval H6 versi hybrid ini?

5 Tarikan Utama Haval H6 Hybrid 2021

1. Kuasa Enjin dan Kadar Penggunaan Bahan Api

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,enjin

Haval H6 Hybrid yang diperkenalkan bagi pasaran Thailand hadir dengan enjin 1.5 liter turbocas empat-silinder. Dalam versi petrol biasa, jentera ini menghasilkan 169 PS dan 285 Nm tork. Bagi versi hibrid, ia digandingkan dengan motor elektrik yang menghasilkan 130 kW (177 PS), menjadikan output maximum kereta ini sebanyak 243 PS dan 530 Nm sambil dilancarkan dengan transmisi jenis klac berkembar tujuh-kelajuan. Bukan itu sahaja, pemandu juga boleh memilih empat mod pemanduan yang berbeza seperti Standard, Sport, Economy dan Slippery.

2. Reka Bentuk Luaran Yang Mengancam

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,reka bentuk

Sekali pandang, anda tidak akan menyangka bahawa ini kereta buatan China oleh kerana rekaannya yang serba mewah seakan-akan kereta Eropah. Reka bentuk luarannya boleh dikatakan tidaklah begitu extra, namun sifat kemewahan yang dibawa oleh model ini masih dapat dirasakan seperti gril hadapan yang besar dan kemas, lampu utama LED yang garang, lampu brek belakang LED yang bersambung, sunroof serta dipasangkan rim aloi 19 inci.

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,rim 19 inci

3. Reka Bentuk Dalaman Serba Mewah

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,interior

Ruang dalaman H6 2021 yang serba mewah dilengkapkan dengan warna dwi tona, hitam dan silver sambil menerima kemasan berwarna Rose Gold. Selain itu, kabinnya turut mempunyai panel instrument digital, sistem infotainment mantap dengan saiz yang besar, Head Up Display, penukar gear elektronik, sistem pengecas tanpa wayar, pendingin hawa automatik dengan filter N95 serta pendingin hawa untuk penumpang belakang.

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,interior

4. SUV Segmen-C Paling Besar Dalam Kelasnya

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,dimensi

Saiz menjadi pilihan utama anda? Jangan risau kerana Haval H6 2021 merupakan SUV segmen-C paling besar dalam kelasnya. Jentera ini merekodkan 4,635mm panjang, 1,886mm lebar, 1,724 mm tinggi serta jarak roda berukuran 2,738mm.

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,dimensi

5. Ciri Keselamatan Dengan Sistem Pemanduan Automatik

ciri keselamatan,haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv

Haval H6 versi Thailand ini menawarkan sistem Life+ yang meliputi kamera 360 darjah, bantuan parkir automatik, Automatic Reverse Assist (ARA), Adaptive Cruise Control dan AEB dengan pengesanan pejalan kaki, pengayuh basikal dan trafik, peninjau titik buta, pengesanan papan tanda trafik dan keupayaan pemanduan autonomous Tahap 2. Jentera ini turut hadir dengan Wisdom Dodge System (WDS), yang akan mengalihkan kenderaan ke tepi lorong ketika memotong kenderaan besar, sebelum kembali ketengah selepas memotong.

Bakal Masuk Malaysia?

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,rival,proton x70

Jika jentera ini diperkenalkan di Malaysia kelak, nampak gayanya ia akan menjadi rival kepada Proton X70, yang juga merupakan SUV segmen-C paling popular di Malaysia buat masa ini. Buat masa ini, Proton X70 dipasarkan pada tanda harga maksimum RM122,800. Walau bagaimanapun, harga bagi Haval H6 hybrid versi Thailand ini masih belum didedahkan. Namun jika kita nak bandingkan harga Haval H6 biasa yang ditawarkan di Australia pun berharga dalam lingkungan RM124,000, jadi masuk akal lah jika H6 hybrid ini akan berharga lebih mahal berbanding Proton X70 sekiranya ia masuk dalam pasaran negara ini.

haval h6 2021,hybrid,thailand,china,segmen-c,suv,Proton X70,rival

Dari segi enjin, kuasa serta ruang yang ditawarkan, H6 dilihat lebih superior berbanding Proton X70. Proton X70 hanya menghasilkan output maksimum sebanyak 184 PS serta 300 Nm Tork. Walau bagaimana pun, khabarnya Proton pun bakal memperkenalkan X70 MC1 versi Facelift dalam pasaran Malaysia tidak lama lagi.

Jika kereta ini masuk Malaysia sekalipun, sukar untuk menjangkakan sama ada kereta ini akan merampas kedudukan X70 sebagai SUV segmen-C paling popular atau tidak. Maklumlah, pasaran Malaysia ini sensitif sikit dengan harga mahal ni.


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now