Jangan Sekali-kali Lupa Servis Kenderaan Anda

Buying Guide

Jangan Sekali-kali Lupa Servis Kenderaan Anda

Penyelenggaraan kenderaan merupakan aspek utama untuk memastikan kelangsungan hayat komponen-komponen penting pada kenderaan anda serta memastikannya berada pada prestasi terbaik yang berterusan.

Namun, ada yang memandang remeh perkara ini dan gagal mengikut jadual servis seperti yang digariskan oleh setiap pengeluar. Sikap sambil lewa ini akan membawa kesan dalam jangka masa panjang terhadap kenderaan anda. Juga, dalam kes-kes tertentu, jaminan terhadap kenderaan juga boleh terbatal jika berlaku sebarang masalah yang tidak diingini dan pihak pengeluar merasakan itu berpunca daripada sikap anda yang acuh tak acuh terhadap penyelenggaraan kenderaan mengikut masa yang ditetapkan.

Ini menjadi bertambah penting dalam tempoh musim perayaan. Jangan sekali-kali lupa untuk menghantar kenderaan anda untuk diservis. Berikut beberapa panduan yang berguna sebagai peringatan:

  • Jangan tunggu sehingga saat akhir untuk menempah slot servis kenderaan anda. Jumlah kenderaan di atas jalan raya kini semakin bertambah, dan setiap pengeluar mempunyai kapasiti yang terhad di setiap pusat servis mereka untuk menampung jumlah ini. Adalah amat penting untuk anda menganggarkan tempoh sesuai bagi menghantar kenderaan untuk diservis jauh lebih awal sebagai persedian musim perayaan.

 

  • Rujuk jadual servis seperti yang dicadangkan pengeluar. Menghantar kenderaan untuk servis lebih awal, misalnya berdasarkan jumlah perbatuan atau tempoh masa (yang mana tiba dahulu) sangat digalakkan. Banyak faktor yang menyebabkan tempoh servis kenderaan anda berbeza daripada orang lain. Cara dan jarak pemanduan serta kelikatan minyak enjin yang sudah digunakan mungkin tidak disedari menjadi semakin nipis dalam satu tempoh masa adalah antara yang utama. Jika anda merupakan seorang yang tidak gemar untuk memikirkan hal-hal demikian, adalah lebih elok untuk anda mengikuti jadual yang sudah disediakan dengan cermat.

 

  • Memasuki musim perayaan, minta juga pusat servis anda untuk membuatkan pemeriksaan menyeluruh terhadap kereta anda. Misalnya, tahap kesihatan bateri, takat air dan bendalir seperti pada radiator, kecekapan brek dan sebagainya. Ini mampu mengelakkan kesulitan di dalam waktu-waktu puncak, terutama ketika anda dalam perjalanan jauh.

Jadi, jika anda telah lupa untuk servis kenderaan anda, tolonglah periksa secepat mungkin dan pastikan yang kenderaan anda diselenggara untuk mengelakkan apa apa kejadian yang tidak diingini. Carlist News

Carlist News

Expert car advice and recommendations from the largest editorial team in Malaysia. Carlist.my provides ratings and reviews and test drives to help you decide on the right car to buy. Our experts provide car video, photo galleries, rankings, and car specifications that help you make the right choice when buying or selling a car.

Comments

Support
Chat Support
Support Support
0 Support
Support
Active Chats0
Archived
Delete chat?
Chat
No chats found
Start searching and chat with sellers