JPJ Tawar 70% Diskaun Saman – Mulai 18 Ogos Hingga 16 September 2021

Auto News

JPJ Tawar 70% Diskaun Saman – Mulai 18 Ogos Hingga 16 September 2021

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tawar pengurangan bayaran saman sehingga 70% sempena bulan kemerdekaan bagi tahun 2021.


Berikutan sambutan hari kemerdekaan negara yang ke-64 yang bertemakan ‘Malaysia Prihatin’, JPJ telah bersetuju untuk memberikan tawaran pengurangan pembayaran saman sehingga 70% kepada semua saman JPJ yang boleh dikompaun, kecuali kes yang masih dalam sebutan pihak mahkamah termasuk yang berstatus waran tangkap atau perbicaraan.

Diskaun saman JPJ yang bermula pada 18 Ogos 2021 sehingga 16 September 2021 ini akan diberikan kepada semua notis saman yang telah dikeluarkan bagi kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333), Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (Akta 334) serta Kaedah-Kaedah dan Perintah-Perintah di bawahnya termasuklah kes yang masih dalam tindakan Senarai Hitam (blacklist).

sekatan jalan raya,JPJ,roadblock,saman jpj,diskaun*Kredit foto: Harian Metro

Menurut JPJ, pengurangan ke atas notis saman tersebut adalah berdasarkan kepada kadar kompaun semasa yang terdapat dalam sistem mySIKAP JPJ.

Walau bagaimanapun, bagi pesalah-pesalah lalu lintas yang telah disenarai hitam (blacklist), mereka dikehendaki untuk hadir semula ke pejabat JPJ (cawangan atau negeri) bagi tujuan proses dokumentasi semula sebelum sebarang urusan pembayaran dapat dilakukan.

Bukan itu sahaja, tawaran diskaun saman ini turut diberikan kepada semua saman yang masih aktif dan tempoh kompaunnya masih berkuatkuasa dengan syarat pembayaran dilakukan dalam tempoh yang diberikan, iaitu sebelum 16 September 2021.

portal jpj,online,mysikap,saman,lesen,road tax,cukai jalan

Urusan pembayaran saman ini boleh dibuat di semua pejabat JPJ Negeri, cawangan dan UTC, kiosk atau secara atas talian (online) melalui portal mySIKAP JPJ. Untuk mengelakkan kesesakan, anda dinasihatkan untuk melakukan pembayaran secara online sahaja.

Tambah JPJ, tawaran diskaun ini diberikan bagi tujuan meringankan beban rakyat, selaras dengan kemelut ekonomi yang melanda segenap lapisan masyarakat di Malaysia ekoran daripada pandemik COVID-19.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now