Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

PROTON Bakal Kembali Ke Pasaran Indonesia Dan Thailand

Auto News

PROTON Bakal Kembali Ke Pasaran Indonesia Dan Thailand

Industri automotif di negara ini sedang terkesan dengan penutupan pusat jualan ekoran penguatkuasaan ketat Lockdown 3.0. Penutupan tersebut semestinya akan mempengaruhi jumlah jualan keseluruhan industri dalam tempoh beberapa bulan.


Meskipun jualan domestik PROTON agak sedikit suram ketika ini, namun bahagian jualan antarabangsa PROTON terus mendunia setelah mencatatkan jualan eksport tertinggi dalam tempoh 98 bulan pada bulan Mei lalu. Pada bulan lalu, pasaran eksport PROTON telah berjaya menjual sebanyak 669 unit kenderaan sekaligus mencatat hasil yang terbaik sejak Mac 2013.

Sepanjang bulan Mei lalu, jumlah jualan eksport PROTON adalah sebanyak 174% daripada sasaran yang ditetapkan berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Jika nak dibandingkan dengan jualan eksport keseluruhan tahun 2020, jumlah ini hanya kurang 6% sahaja berbanding jualan keseluruhan tahun lalu.

bilik pameran proton pakistan,Proton Pakistan,Showroom

Pasaran eksport PROTON meningkat kerana berlaku peningkatan dalam permintaan model PROTON di pasaran luar seperti pasaran Pakistan, Mesir dan Brunei. Meskipun Pakistan merupakan pasaran baru bagi PROTON, tetapi untuk tempoh 5 bulan pertama bagi tahun 2021, ia muncul sebagai pasaran eksport terbaik untuk syarikat ini.

Menurut Pengarah Jualan Antarabangsa PROTON, Steven Xu, meskipun terdapat kekangan antarabangsa dan peningkatan kos penghantaran akibat COVID-19, PROTON telah berjaya melepasi sasaran yang diletakkan dan hampir-hampir menggandakan jumlah jualan berbanding apa yang disasarkan.

proton saga,kenya,CKD,pemasangan tempatan

Dengan pertumbuhan jualan secara domestik yang meningkat, pemasangan model PROTON di pasaran eksport juga penting bagi memastikan syarikat itu mampu mencapai sasaran jangka masa panjang. Berikutan permulaan pemasangan tempatan bagi model Proton Saga di Kenya, rakan kongsi PROTON di Pakistan, Al-Haj Automotive turut akan memulakan operasi pemasangan Proton Saga pada akhir bulan Julai atau awal bulan Ogos di kilang baharu mereka di Karachi. Selain Proton Saga, Proton X70 turut akan menerima pemasangan di sana kelak.

Meskipun jualan eksport PROTON menunjukkan peningkatan, kunci utama untuk mencapai sasaran jangka masa panjang adalah mengekalkan pertumbuhan di pasaran ASEAN bagi memberi saingan kepada pengilang tempatan dan antarabangsa. Oleh kerana pasaran ASEAN Proton hanya terhad kepada Brunei sahaja ketika ini, Proton telah merancang untuk kembali kepada dua pasaran terbesar di rantau ini iaitu Thailand dan Indonesia, dalam masa terdekat.

Untuk PROTON mendapat tempat ke 3 jualan tertinggi di pasaran ASEAN, syarikat terbabit perlu berada di pasaran besar seperti Thailand dan Indonesia secara meluas. Sebagai pasaran terbesar di rantau ini, kedua-dua negara terbabit memberikan potensi kepada penambahan jumlah jualan, meskipun saingan juga amat tinggi di pasaran tersebut.

Steven turut mendedahkan bahawa matlamat PROTON dalam masa terdekat adalah untuk kembali ke pasaran Thailand pada tahun 2022 kelak. Bagi pasaran Indonesia, ia masih belum didedahkan. Buat masa ini, pihak PROTON sedang berusaha dalam mencari rakan kongsi di kedua-dua negara berkenaan bagi membina satu rangkaian bagi memastikan satu model perniagaan berdaya maju dapat dicapai.

Meskipun dunia sedang dilanda kekurangan cip semikonduktor dan Proton yang sedang mengalami masalah dalam menyediakan alatganti bagi barisan SUV popular mereka, namun Proton tetap optimis dengan sasaran yang ditetapkan. Persoalannya, dengan peningkatan pasaran eksport Proton di pasaran luar, adakah ia berpotensi untuk menambah tempoh menunggu di pasaran domestik bagi pelanggan yang sudah pun membuat tempahan tetapi masih belum menerima kenderaan setelah berbulan-bulan?

Proton X50,SUV,segmen-B,TGDI

Sebenarnya, untuk model X50, PROTON telah mengeluarkan kenyataan bahawa mereka sedang bertungkus-lumus untuk menyiapkan lebih 40 ribu tempahan yang diterima. Sekiranya anda masih menunggu Proton X50 anda, diharapkan bersabar kerana Proton kini fokus untuk menyelesaikan segala tempahan tertunggak di pasaran domestik bagi mengutamakan penghantarannya kepada pembeli di negara ini terlebih dahulu. Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now