Kekurangan Cip Semikonduktor – Penghasilan Perodua Myvi Dihadkan

Auto News

Kekurangan Cip Semikonduktor – Penghasilan Perodua Myvi Dihadkan

Perodua mencatatkan penurunan sebanyak 17% dalam jumlah jualan pada bulan April kerana kekurangan cip semikonduktor. Oleh itu, Perodua dikhabarkan sedang mencatu pengeluaran kenderaan mereka. Apakah pula nasib yang menimpa kereta paling popular mereka, Perodua Myvi?


Kekurangan cip semikonduktor dalam pasaran dunia memang membebankan banyak industri teknologi. Salah satu industri yang terkesan ialah industri automotif. Pengeluar automotif nombor satu negara, Perodua turut dihimpit masalah sama di mana pengeluaran perlu dihadkan mengikut model ekoran kekurangan cip.

kekurangan cip semikonduktor,Perodua Myvi,Terjejas,automotif

Memetik laporan yang dikeluarkan oleh RHB Investment Berhad, catuan pengeluaran tersebut dilakukan bagi mengurangkan masalah yang tak dapat dijangka dalam tempoh masa panjang. Bukan itu sahaja, gangguan bekalan mikrocip tersebut juga lebih tertumpu kepada model Perodua Myvi berbanding kereta lain dalam katalog Perodua.

Perodua Myvi,PErodua,cip semikonduktor,penghasilan terjejas,gearup

Mengapa hanya tertumpu pada Myvi? Sebagai kereta paling popular milik Perodua, Myvi masih gah menerima banyak tempahan daripada para pelanggan di serata Malaysia. Oleh kerana permintaannya yang tinggi, pengeluarannya haruslah tinggi juga bagi mengimbangi permintaan tersebut. Belum kira lagi berapa banyak tempahan Myvi yang dah tertunggak yang belum dihantar kepada pelanggan.

catu penghasilan kereta,Perodua Myvi,kilang Perodua*Kredit foto: Perodua

Tetapi oleh kerana industri kekurangan cip, Perodua terpaksa menghadkan pengeluaran mengikut model bagi membolehkan semua jenis kenderaan dapat dihasilkan. Perodua tidak lagi boleh menghasilkan bilangan Myvi yang banyak dalam sesuatu masa kerana nanti kereta lain tak boleh nak dibina pula. Bila hanya satu model dapat dihasilkan, lagilah orang bising betul tak?

PKP 3.0,MCO 3.0,Menteri Pertahanan,Ismail Sabri

Menurut penganalisis RHB Investment Bank Bhd, Eddy Do Wey Qing, pengumuman PKP di seluruh negara yang bermula 12 Mei lalu sehingga 7 Jun ini turut mengurangkan lagi bilangan pengunjung yang datang ke pusat pameran Perodua. Secara tidak langsung, ia berupaya untuk memberi kesan buruk pada jualan Perodua juga.

Pada bulan April 2021, Perodua merekodkan jualan sebanyak 20,399 unit kenderaan berbanding 24,431 unit kenderaan pada bulan Mac 2021. Bagaimana pula dengan jualan pada bulan ini? Dengan PKP yang dikuatkuasakan oleh kerajaan lagi. Tetapi, meskipun terdapat penurunan dalam jualan, namun Perodua tetap yakin bahawa ianya akan menjadi lebih baik selepas ini.

SUV,Perodua Ativa,Popular,Kompak,D55L

Jumlah jualan Perodua dijangka akan berterusan dengan bantuan tempahan yang tertunggak, pelancaran model SUV popular baharu Perodua Ativa serta model kemaskini Perodua Aruz. Untuk empat bulan pertama bagi tahun 2021, Perodua menjual sebanyak 78,304 unit kenderaan, iaitu 73.9% lebih tinggi daripada 45,034 unit yang didaftarkan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Meskipun sedang dilanda masalah dalam penghasilan pada waktu ini, Perodua masih optimis dan mengekalkan sasarannya bagi penjualan sebanyak 240,000 unit dan pengeluaran sebanyak 272,000 unit pada tahun ini.

"Kami masih mengekalkan sasaran jumlah penjualan Perodua kerana yakin pembelian akan terus kukuh tahun ini. Ia akan disokong oleh jumlah pesanan, pelancaran model baharu dan kitaran kemaskini model,” tambah Eddy.

x50 meme,menunggu,6 bulan,Proton X50

Adakah para pembeli Myvi turut akan turut merasai keperitan menunggu seperti apa yang telah dirasai oleh pemilik Proton X50 sebelum ini? Harap-harap tak perlu tunggu sampai enam bulan lah untuk merasa memandu sebuah Perodua Myvi.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now