Kelonggaran Terhadap Individu Lengkap Vaksin Di Negeri Fasa 1 PPN – Boleh Dine-In, Bersukan Bermula 20 Ogos 2021

Auto News

Kelonggaran Terhadap Individu Lengkap Vaksin Di Negeri Fasa 1 PPN – Boleh Dine-In, Bersukan Bermula 20 Ogos 2021

Perdana Menteri Sementara, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa sidang khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah bersetuju untuk memberikan kelonggaran dalam sektor sosial dan ekonomi kepada individu yang telah menerima vaksinasi lengkap bagi negeri-negeri di Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN).


Pertimbangan itu dibuat mengambil kira perkembangan positif kadar vaksinasi lengkap populasi dewasa di seluruh negara yang telah melebihi 50 peratus. Sebelum itu, penting untuk anda tahu bahawa seseorang individu itu hanya akan diiktiraf sebagai individu lengkap suntikan vaksin sekiranya telah memenuhi kriteria seperti berikut:

 • Vaksin Pfizer, AstraZeneca dan Sinovac –  selepas hari ke 14 suntikan dos kedua
 • Vaksin Johnson & Johnson dan CanSino – selepas hari ke 28 suntikan

jumlah kumulatif pemberian dos vaksin,jkjav

Kemudahan dan kelonggaran tambahan yang dibenarkan bagi sektor sosial secara amnya adalah seperti berikut:

1. Aktiviti dine-in di restoran dan kedai makan kini dibenarkan bagi negeri-negeri Fasa 1 PPN dan seterusnya.

 • Aktiviti dine-in di restoran atau kafe di premis club house adalah dibenarkan.
 • Pengusaha premis kedai makan disarankan supaya menyediakan lebih banyak ruang tempat makan di bahagian luar premis bagi pengudaraan yang lebih baik kerana risiko penyebaran COVID-19 adalah jauh lebih tinggi di dalam premis berbanding di luar.

 • Pemilik premis kedai makan perlu pastikan para pelanggan yang memasuki premis untuk dine-in MESTI menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19 (digital certificate COVID-19 vaccination) yang menunjukkan bahawa individu tersebut telah menerima vaksinasi lengkap.

 • Bagi pasangan yang telah menerima vaksinasi lengkap dan ingin membawa anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah untuk dine-in di premis kedai makan, pastikan anak-anak anda mematuhi SOP yang ketat.

2. Aktiviti sukan, rekreasi dan riadah tanpa sentuhan fizikal dan bukan berkumpulan (outdoor) juga dibenarkan bagi negeri-negeri Fasa 1 PPN dan seterusnya serta terpakai di dalam daerah yang sama sahaja.

 • Aktiviti sukan dan rekreasi ini dibenarkan dengan mematuhi penjarakan fizikal dan dilakukan di kawasan terbuka (outdoor) termasuk separa terbuka bermula jam 6.00 pagi hingga 10.00 malam.
 • Aktiviti yang dibenarkan adalah seperti jogging, senaman, taichi, berbasikal, skateboarding, memancing, ekuestrian, memanah, mendaki, tenis (single), badminton (single), golf, permotoran dan seumpamanya.

 • Aktiviti perkelahan dan perkhemahan juga dibenarkan. Penyertaan anak-anak berusia 17 tahun dan ke bawah adalah dibenarkan dengan pematuhan SOP yang ketat.

 • Operasi bilik persalinan atau bilik mandi di premis club house adalah tidak dibenarkan. Ini bagi mengelakkan perkumpulan selepas bersukan.

Sidang Khas MKN juga bersetuju memberikan kemudahan tambahan dalam sektor perdagangan dan pengedaran bagi Fasa 1 PPN dan seterusnya seperti berikut:

1. Operasi Pasar Malam dan Pasar Minggu adalah dibenarkan

 • Pihak penguatkuasa yang berkenaan serta pemilik premis perlu memastikan pelanggan yang memasuki premis mesti menunjukkan sijil digital vaksinasi COVID-19.

kelonggaran dua dos vaksin,fasa 1 PPN*Kredit infografik: Bernama

Segala kemudahan tambahan untuk sektor sosial dan ekonomi di negeri fasa 1 PPN ini akan berkuatkuasa bermula 20 Ogos 2021. Segala perincian bagi kemudahan yang diumumkan ini akan dikeluarkan oleh MKN dalam masa terdekat.

Walaupun kelonggaran ini telah diberi, orang ramai disarankan mengambil langkah berjaga-jaga yang ketat mengikuti segala SOP yang ditetapkan seperti cadangan daripada DG Hisham: 

DG Hisham Covid-19 Fasa 1 PPN
For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now