Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kenali Car Seat Yang Boleh Membunuh Anak Anda!

Insights

Kenali Car Seat Yang Boleh Membunuh Anak Anda!

Tahukah anda penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak atau car seat yang tidak mengikut piawaian yang telah ditetapkan, boleh membunuh anak anda dalam kemalangan jalan raya?  


Statistik kemalangan 2017 mencatatkan seramai 73 kanak-kanak berusia antara enam hingga 10 tahun meninggal akibat kemalangan jalan raya. Lebih membimbangkan, kemalangan membabitkan bayi sehingga kanak-kanak berusia 10 tahun kian meningkat setiap tahun bermula dari 2013, mengikut Berita Harian.  

Mantan Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamarudin Jaffar, berkata penggunaan kerusi bayi dan kanak-kanak dalam kenderaan berupaya mengurangkan risiko kematian sehingga 71 peratus tetapi ia perlu dipasang dan digunakan dengan betul. 

Daripada kajian yang dijalankan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), terdapat peningkatan kesedaran ibu bapa dengan peningkatan kadar penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak sebanyak enam peratus, iaitu daripada 38 peratus pada tahun 2019 kepada 44 peratus pada tahun 2020.   

Namun, ada segelintir ibu bapa mengambil jalan mudah dengan menggunakan portable car seat yang diperbuat daripada fabrik untuk anak mereka di dalam kereta. Portable car seat ini dijual dengan pelbagai nama seperti portable child car seat, baby and children car safety seat cushion, multi-function car cushion, portable safety car seat dan banyak lagi di pasaran dalam talian.  

Sekali pandang, jenis car seat ini tampak sangat menarik. Didatangkan dengan warna ceria untuk menambat hati anak anda. Harganya juga jauh lebih murah berbanding car seat yang diiktiraf MIROS dan penggunaannya yang tidak begitu memakan ruang, memang menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika anda mempunyai ramai anak kecil. 

Persoalannya, adakah selamat anak anda di dalam portable car seat jika berlaku kemalangan

Portable car seat yang diperbuat daripada fabrik ini tidak mempunyai kekuatan yang diperlukan untuk membantu melindungi si kecil jika perlanggaran berlaku. 

Hakikatnya, kekuatan yang diperlukan untuk memegang seorang bayi dalam kemalangan pada kelajuan hanya 50 km sejam adalah bersamaan dengan kekuatan yang diperlukan untuk mengangkat sebuah mesin basuh bersaiz besar.  

Ujian kemalangan yang dijalankan MIROS ini juga mendapati seorang bayi seberat 7 kg boleh terhumban ke hadapan dan mengalami impak sama seperti seorang dewasa yang jatuh dari tingkat lima sebuah bangunan. Menakutkan, bukan? 

Disebabkan itulah car seat yang lulus piawaian MIROS mempunyai pelbagai jenis dan fungsi, juga bergantung kepada umur, berat dan ketinggian anak. Kerana semakin berat dan tinggi anak anda, semakin tinggi daya ketahanan yang diperlukan car seat tersebut untuk menampung dan memegang anak anda di dalam kereta.  

Pada tahun 2014, Surrey Trading Standards, sebuah badan yang bertanggungjawab melindungi hak dan keselamatan pengguna di United Kingdom telah mengeluarkan sebuah rakaman video yang menunjukkan bagaimana kanak-kanak yang menggunakan portable car seat ini boleh tercampak apabila perlanggaran berlaku dalam sebuah ujian pelanggaran. Crash test yang menggunakan dummy mewakili kanak-kanak berumur sekitar 3 tahun ini dilakukan pada kelajuan 48 km sejam.  

Sehubungan itu, pihak berkuasa di sana telah berusaha untuk menghalang penjualan car seat ini dan ianya turut menyalahi undang-undang di United Kingdom, Amerika Syarikat dan Australia.

Di Malaysia, penulis kurang pasti jika terdapat undang-undang yang melarang penggunaan portable car seat ini, tetapi yang pasti, ianya boleh dibeli secara online dan memang ada yang membeli dan menggunakannya bagi tujuan 'keselamatan' kanak-kanak dalam kereta.  

Saranan penulis kepada ibu bapa di Malaysia, jadilah golongan dewasa yang bijak dan bertanggungjawab kerana nyawa anak anda lebih bernilai berbanding harga sebuah car seat berkualiti yang dianggap ‘mahal’ itu.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now