Kenapa Lampu ABS Kereta Anda Menyala? Ini Sebab-Sebabnya

Car Owners' Guides

Kenapa Lampu ABS Kereta Anda Menyala? Ini Sebab-Sebabnya

Kebiasaannya, lampu amaran Anti-Lock Braking System (ABS) akan menyala sebentar sebelum enjin dihidupkan dan akan terpadam selepas enjin dihidupkan. Tetapi apa pula maksudnya jika lampu ABS ini tiba-tiba menyala semasa memandu?


Kereta zaman sekarang kebanyakannya dilengkapi dengan sistem brek anti-kunci sebagai standard. Merujuk kepada namanya, sistem ABS ini berfungsi untuk menghalang tayar daripada terkunci ketika menekan brek. Maksud tayar terkunci adalah tayar anda akan berhenti berputar serta merta ketika kereta bergerak laju dan ia berisiko membuatkan tayar tergelincir dan menjejaskan kawalan kereta.

sistem ABS,anto-lock braking sistem,kereta

Bagaimana Sistem ABS Berfungsi?

ABS berfungsi dengan melepaskan brek dan menekan semula brek pada tayar ketika brek ditekan dalam keadaan kuat, tambah-tambah ketika brek mengejut. Penderia pada tayar akan digunakan untuk mengesan sama ada tayar terkunci atau tergelincir. Jika tayar terkunci, ABS akan mengepam brek sebanyak 100 kali sesaat untuk menghentikan tayar daripada tergelincir sekaligus membantu pemandu untuk mengekalkan kawalan kenderaan.

ABS berfungsi dalam 3 peringkat

  • Pedal brek ditekan
  • Penderia kelajuan pada tayar mengesan penguncian
  • ABS mengepam brek

logo abs,lampu abs menyala

Lampu ABS Menyala

Lampu amaran biasanya akan menyala sekiranya sistem komputer kereta mengesan sebarang kerosakan atau masalah pada mana-mana bahagian dan komponen kereta. Sekiranya lampu ABS anda tiba-tiba menyala semasa memandu, ia menandakan bahawa terdapat masalah yang berlaku pada sistem ABS kereta anda yang memerlukan perhatian. Jika ia berlaku ketika anda memandu, jangan panik dan segeralah lakukan pemeriksaan lanjut di bengkel bagi mengelakkan sebarang risiko kerosakan yang lebih serius atau lebih teruk, menyebabkan kemalangan.

5 Sebab Lampu ABS Menyala

minyak brek,bendalir brek

1. Minyak Brek Kurang

Tahukah anda antara sebab utama lambu ABS menyala adalah disebabkan oleh kekurangan bendalir brek atau lebih dikenali sebagai minyak brek? Perkara paling mudah yang anda boleh lakukan secara sendiri adalah dengan memeriksa kandungan minyak brek di tangkinya yang terletak di bawah bonet.

Sistem brek hidraulik memerlukan bendalir ini untuk memberi tekanan pada brek untuk menghentikan tayar kereta. Sebab itu anda memerlukan kuantiti minyak brek yang secukupnya untuk sistem ABS berfungsi dengan baik. Jika terdapat kebocoran pada minyak brek, ia akan membuatkan lampu amaran ABS menyala.

Selain daripada lampu ABS menyala, kekurangan minyak brek turut akan menyebabkan pedal brek anda kurang memberi tindak balas berbanding kebiasaannya. Kereta akan mengambil masa yang lebih lama untuk berhenti sepenuhnya dan brek akan menghasilkan bunyi berdengung seakan-akan pad brek sudah haus.

penderia kelajuan,sensor tayar

2. Penderia Kelajuan Bermasalah

Bagi setiap kereta yang dilengkapi ABS, setiap tayarnya telah dilengkapi dengan penderia kelajuan untuk mencatat dan mengukur kadar kelajuan tayar. Maklumat tersebut kemudiannya akan dihantar ke sistem ABS. Sekiranya penderia ini mengesan salah satu tayar berpusing sedikit perlahan berbanding yang lain, sistem ABS akan meningkatkan tekanan pada bendalir brek pada tayar tersebut agar tayar itu kembali berpusing dalam kelajuan normal.

Jika penderia kelajuan ini bermasalah atau rosak, sistem ABS akan mengesan masalah ini lalu menyebabkan lampu amaran ABS anda tiba-tiba menyala. Selain lampu ABS, lampu kawalan cengkaman turut akan menyala menandakan penderia ini sudah rosak. Ia berisiko menyebabkan kereta hilang kawalan ketika pedal brek ditekan dengan kuat.

modul ABS,bosch

3. Modul ABS Rosak

Selepas digunakan untuk sesuatu tempoh masa, modul ABS boleh membentuk kakisan yang menyebabkan lampu ABS menyala. Modul ABS yang berkarat tidak dapat menerima maklumat dari penderia kelajuan dengan baik. Modul ABS ini juga tidak memerlukan banyak kakisan untuk masalah ini berlaku.

Sistem ABS ini turut berkait rapat dengan sistem kawalan cengkaman kenderaan yang berfungsi memastikan kesemua tayar berpusing dengan lancar dan sekata. Jika sistem kawalan cengkaman pada kereta mengesan pergerakan tayar yang tidak sekata, kuasa daripada enjin akan diputuskan sehingga kesemua tayar berpusing dengan lancar. Memandangkan kedua-dua sistem ini menggunakan cara yang sama, sebarang masalah pada sistem kawalan cengkaman berpotensi membuatkan lampu ABS menyala.

Sekiranya modul ABS rosak, brek anda akan berbunyi seperti keretakan logam semasa ditekan atau lebih berbahaya, brek akan terkunci ketika pemanduan biasa.  

fius ABS,terbakar*Kredit foto: Your Mechanic

4. Fius Terbakar

Seperti komponen elektrik kereta yang lain, sistem ABS hadir dengan fiusnya yang tersendiri yang boleh terbakar. Jika fius terbakar atau terdapat wayar yang rosak, lampu ABS turut akan menyala. Sebelum anda melompat dan membuat kesimpulan sendiri, eloklah anda periksa kotak fius terlebih dahulu dan pastikan fius tidak meletup atau terbakar.

Jika lampu ABS anda tiba-tiba menyala tanpa menghadapi sebarang masalah dengan sistem brek atau kawalan cengkaman kereta, besar kemungkinan fius anda sudah terbakar. Tukar sahaja fius tersebut terlebih dahulu sebelum anda menukar komponen lain yang tidak berkaitan.

pam hidraulik,ABS,brek

5. Pam Hidraulik Haus

Jika terdapat tayar yang bergerak pada kelajuan berbeza berbanding tayar yang lain, penderia kelajuan akan memaklumkan ada sistem ABS. Apabila proses ini berlaku, sistem ABS akan mengaktifkan pam hidraulik untuk meningkatkan jumlah tekanan minyak brek untuk mengimbangi kelajuan tayar dan membolehkan tayar mengekalkan cengkaman pada permukaan jalan.

Malangnya, pam hidraulik ini cenderung untuk uzur dan haus setelah bertahun-tahun digunakan disebabkan oleh kotoran dalam minyak brek bergantung pada penggunaan. Perkara tersebut akan menyebabkan lampu ABS anda menyala dan anda perlu menggantikan pam hidraulik itu dengan segera.

Sekiranya pam hidraulik ini sudah haus, prestasi brek akan menurun dan tidak menentu. Ada waktunya brek berfungsi dengan baik, tetapi ada waktunya brek seperti tidak berkuasa. Selain itu, minyak brek yang bocor di bahagian silinder atau bahagian dalaman kereta turut menjadi tanda-tanda pam hidraulik anda bermasalah.

lampu abs menyala,brek

Kesimpulan

Jika lampu ABS kereta anda tiba-tiba menyala, jangan sesekali abaikan peringatan tersebut kerana ia boleh menyebabkan kos penyelenggaraan yang lebih tinggi di masa hadapan. Takkan nak tunggu total lost baru nak pergi bengkel? Sebaliknya, periksa sendiri terlebih dahulu seperti kadar minyak brek atau fius. Jika masalah itu bukan berpunca daripada kedua-dua benda yang disebutkan, barulah anda pergi ke bengkel untuk pemeriksaan lanjut.

Sekiranya lampu ABS menyala ketika anda sedang memandu, anda masih lagi boleh memandu kereta tersebut kerana sistem brek anda masih lagi berfungsi seperti biasa. Tetapi keupayaan sebenar kereta untuk berhenti terutama ketika situasi kecemasan amatlah terhad kerana tayar mudah tergelincir dan terkunci. Ia ibarat anda memandu kereta lama yang tidak mempunyai ABS seperti Perodua Axia varian E yang kosong tanpa ABS dan EBD. Seeloknya, pandu dengan berhati-hati dan teruslah menuju ke bengkel untuk pemeriksaan seterusnya.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now