Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kerajaan Gesa Touch ‘n Go Turunkan Harga RFID – RM35 Masih Mahal

Auto News

Kerajaan Gesa Touch ‘n Go Turunkan Harga RFID – RM35 Masih Mahal

Kerajaan sedia berunding dengan syarikat perkhidmatan pembayaran elektronik, Touch ‘n Go untuk mengurangkan harga jualan tag Identifikasi Frekuensi Radio (RFID).


Kenyataan tersebut dibuat oleh Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof ketika dalam sidang Dewan Rakyat. Menurutnya, harga RFID yang kini berharga RM35 perlu dikaji semula oleh syarikat itu yang menjadi penyedia perkhidmatan bagi sistem kutipan tol di semua lebuh raya di Malaysia.

rfid,tag,sticker

Harga jualan semasa tag RFID itu merangkumi kos tag RFID, pemasangan tag, sistem dan pengoperasian.  Walau bagaimanapun, Fadillah menjelaskan bahawa pihak kerajaan telah meminta supaya pihak TNG mengkaji semula kos-kos berkenaan bagi tujuan mengurangkan harga jualan tag tersebut.

kesesakan jalan raya,RFID,sMart Tag

Persoalan itu telah dibangkitkan oleh Datuk Mohd Fasiah Mohd Fakeh yang meminta Kementerian Kerja Raya untuk menyatakan perkembangan pelaksanaan RFID dan sejauh mana penggunaannya dapat mengatasi kesesakan di plaza tol.

Bagi menjawab soalan terbabit, Fadillah berkata penggunaan RFID dan Smart Tag lebih melancarkan pergerakan kereta di plaza tol di mana sebanyak 1,000 kenderaan telah direkodkan melepasi plaza tol pada tempoh satu jam berbanding hanya 450 kenderaan oleh pengguna yang menggunakan Touch ‘n Go pada tempoh yang sama.

kesesakan jalan raya,plaza tol duta,RFID

Tambahan pula, isu kesesakan jalan raya yang disebabkan oleh RFID baru-baru ini bukanlah berpunca daripada kegagalan sistem RFID, namun berpunca daripada orang awam yang tidak mempunyai baki eWallet yang mencukupi.

eWallet,RFID,Touch n go

Inisiatif pelaksanaan RFID bukan suatu perancangan yang drastik atau mengejut, namun ia telah dilaksanakan melalui projek rintis RFID melibatkan plaza tol sistem terbuka di Lembah Klang sejak tahun 2017. Menurut Fadillah, jumlah pengguna RFID juga telah meningkat kepada 18% ketika ini.

RFID,Najib Razak,RM1

Terdahulu, isu harga RFID ini mula mendapat perhatian umum apabila bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mempertikaikan mengenai harga penjualan pelekat RFID yang mahal. Menurut Najib, kos pelekat RFID pasif biasanya bawah RM1 sahaja untuk sekeping.

Pada awalnya, tag RFID memang telah diberikan kepada pengguna secara percuma pada tahun 2018 hingga Februari 2020, sebelum dijual pada harga RM35 pada 15 Februari 2020.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now