Kerajaan Putuskan Pengguna Perlu Diberi Pilihan – RFID, Touch ‘N Go, SmartTAG

Auto News

Kerajaan Putuskan Pengguna Perlu Diberi Pilihan – RFID, Touch ‘N Go, SmartTAG

Kabinet Malaysia telah sebulat suara bersetuju bahawa pengguna jalan raya perlu diberikan pilihan sama ada ingin menggunakan sistem teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID), Touch ‘n Go atau SmartTAG.


Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, perkhidmatan Touch 'n Go yang diperkenalkan kepada pengguna sebelum ini juga tidak dilaksanakan secara terus, namun berbentuk pilihan kepada rakyat.

Meskipun sistem teknologi RFID dikatakan lebih maju dan bagus untuk digunakan di plaza tol, namun penggunaan ini tidak diwajibkan kepada semua rakyat kerana para pengguna jalan raya bebas untuk memilih sama ada ingin menggunakan RFID, SmartTAG mahupun kad Touch ‘n Go.

smart tag, RFID,PLUS,tol

Tambah PM, beliau menegaskan agar lorong-lorong di plaza tol tidak ditukar kepada RFID sahaja. Sebaliknya, jika ada 10 lorong, mungkin hanya beberapa lorong boleh dibangunkan sebagai lorong RFID, manakala selebihnya lorong SmartTAG dan Touch ‘n Go.

Mengulas lanjut, kerajaan tidak mahu ada sebarang tekanan dan paksaan terhadap pengguna jalan raya. Mereka berhak diberikan kebebasan untuk memilih kaedah pembayaran tol pilihan mereka. Jika ada yang merasakan bahawa sistem RFID lebih memudahkan, mereka boleh pilih untuk tukar.

tol bandar sri putra,RFID,sesak,PLUS

Kenyataan Perdana Menteri ini dibuat susulan dakwaan orang ramai yang berang kerana tindakan sesetengah plaza tol yang menggantikan satu-satunya lorong Smart Tag dengan lorong RFID yang baharu di beberapa plaza tol PLUS. Ramai juga yang mengeluh jika toll-reader yang terbina siap dalam kereta seperti Perodua Myvi tidak akan lagi digunakan selepas ketiadaan SmartTAG.

Tindakan itu seakan-akan memaksa pengguna Smart Tag untuk berubah ke arah penggunaan RFID, meskipun sebelum ini, Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail telah memberi kenyataan bahawa pengguna masih boleh guna Touch ‘n Go dan SmartTAG Hingga 2023.

smart tag,tol,touch n go

Susulan itu, kabinet telah mengarahkan Kementerian Kerja Raya untuk memanggil syarikat konsesi tol terbabit untuk membincangkan perkara tersebut. Menurut PM, kerajaan akan pastikan bahawa semua pihak perlu merujuk dengan kabinet di masa hadapan sekiranya sesuatu itu melibatkan bayaran.

RFID,sesak,tol,Touch n Go,PLUS

Menteri Kanan Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof juga telah mengarahkan PLUS Malaysia Bhd (PLUS) agar mencari penyelesaian berhubung isu kesesakan yang dilaporkan berlaku di plaza tol berikutan pelaksanaan RFID. Untuk pengetahuan anda, RFID di Lebuhraya PLUS sedang dilaksanakan secara rintis oleh syarikat konsesi PLUS dan ia dibekalkan oleh syarikat Touch 'n Go Sdn Bhd (TnG).Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now