Kereta Terbang AirCar Cipta Sejarah – Apa Khabar Wawasan 2020?

Insights

Kereta Terbang AirCar Cipta Sejarah – Apa Khabar Wawasan 2020?

Sebuah kereta terbang prototaip (Wawasan 2020 Malaysia?) yang direka oleh jurutera Slovakia, AirCar baru-baru ini dilaporkan selesai membuat penerbangan di antara lapangan terbang antarabangsa di Nitra dan Bratislawa sejauh 100 km dan mengambil masa selama 35 minit.


AirCar,kereta terbang,Slovakia,bmw,petrol

Menurut penciptanya, Profesor Stefan Klein, AirCar mampu terbang sejauh kira-kira 1,000 km (600 batu) pada ketinggian 8,200 kaki (2,500 m) dan telah mencecah 40 jam di ruangan udara setakat ini. Jika sebelum ini anda bayangkan kereta di masa hadapan menggunakan tenaga elektrik, nampaknya anda mungkin silap kerana kereta terbang prototaip ini masih menggunakan enjin petrol keluaran BMW.

AirCar,kereta terbang,Klein Vision,Slovakia

Sebelum terbang, kereta ini memerlukan masa selama dua minit 15 saat untuk berubah bentuk dari sebuah kereta ke pesawat di mana sayapnya akan dikeluarkan serta bahagian spoiler kereta ini dipanjangkan sebagai ekor pesawat. Walau bagaimanapun, kereta terbang ni tak boleh terbang secara menegak atau statik seperti sebuah dron. Seperti kapal terbang lain, kereta ini turut memerlukan landasan untuk berlepas dan mendarat.

aircar,kereta terbang,klein vision,slovakia

AirCar berjaya mencatatkan had kelajuan penerbangan sehingga 170km/j dalam misi penerbangan tersebut. Kereta terbang itu boleh memuatkan seramai dua orang penumpang dengan had muatan tidak melebihi 200 kilogram.

Aircar,kereta terbang,klein vision,slovakia

Bagi Klein, pengalaman untuk melihat hasil inovasinya itu dapat melengkapkan penerbangan itu adalah satu perkara yang menyenangkan baginya. Tambahnya, kereta ini merupakan permulaan untuk era pengangkutan dua cara.

Aircar,kereta terbang,Klein Vision,slovakia

Sebelum ini, AirCar pernah menjadi tumpuan dunia sejak dua tahun lalu apabila ia dilaporkan memakan kos pelaburan sehingga 2 juta Euro. Ia pernah membuat kemunculannya di Ekspo Import Eksport Kebangsaan China (CIIE) yang diadakan di Shanghai pada November 2019.

Bila kita bercakap tentang kereta terbang di negara ini, Wawasan 2020 pasti terlintas di kepala. Mana taknya, sejak kecil lagi kita dah disemai dengan idea kereta terbang pada tahun 2020. Namun idea ini telah disangkal sendiri oleh Tun Mahathir, Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu. Menurutnya, kereta terbang bukanlah Wawasan 2020.

vector,kereta terbang malaysia,wawasan 2020,tun m

Ingat lagi tak dengan ‘kereta terbang’ yang diberi nama Vector yang muncul di Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi 2019 (LIMA’19)? Kebanyakan pengunjung menyangka Vector adalah kereta terbang yang hangat diperkatakan bagi Wawasan 2020, tetapi ia bukanlah seperti yang mereka fikirkan.

Prototaip terbabit mendapat kecaman hangat daripada rakyat ekoran rupa bentuknya mungkin tidak menyerupai sebuah kereta, tetapi lebih kepada sebuah dron. Ramai yang melahirkan rasa kurang yakin terhadap kemampuan kenderaan tersebut yang dikatakan mampu menampung beban antara 150 ke 200 kilogram.

*Kredit foto: Head Topics

Tetapi, menurut Pengarah Kanan Perundingan dan Pembangunan Perniagaan Aerodyne Group, Imtyaz Mohd Azzat, beliau menafikan idea bahawa Vector merupakan sebuah kereta terbang. Menurutnya, Vector adalah kenderaan berkonsep dron yang direka untuk membawa penumpang, penghantaran kargo dan bagi tujuan pengawasan. Ia direka untuk menjadi sistem pengangkutan udara dari satu destinasi ke destinasi lain.

Ramai yang bising tentang isu ni dulu sampailah Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menggesa agar pihak berkuasa menjalankan audit terhadap pelaburan dana awam sebanyak RM20 juta yang dilaburkan ke syarikat Aerodyne Ventures Sdn Bhd (Aerodyne) bagi tujuan projek kereta terbang tersebut. Tetapi Kementerian Pembangunan Usahawan dah jelaskan bahawa peruntukan RM20 juta yang disediakan MIGHT (Kumpulan Industri Kerajaan Malaysia bagi Teknologi Tinggi) tiada kaitan dengan pembangunan projek kereta terbang yang dibangunkan oleh Aerodyne Group.

Projek tersebut diterajui oleh sektor swasta dan dibiayai sepenuhnya oleh syarikat tempatan. Projek itu langsung tidak melibatkan sebarang peruntukan daripada kerajaan. Jadi, ia tidak dibawa ke peringkat MPN (Majlis Pembangunan Negara) atau mesyuarat Jemaah Menteri kerana tidak memerlukan sebarang keputusan kerajaan.

Ok selesai cerita kereta terbang tersebut, ada lagi satu kisah kereta terbang di negara ini. Kali ini, kereta terbang ini dikenali sebagai Super Dron dan dihasilkan menerusi kerjasama EastCap Bhd dengan dua syarikat dari China iaitu EHang Intelligent Equipment (Guangzhou) dan Strong Rich Holdings Limited. Super Drone ini menggunakan teknologi Kecerdasan Buatan (AI) dan dikatakan bakal menjadi revolusi pengangkutan udara pertama di dunia.

kereta terbang malaysia,pandu uji,wawasan 2020,suoer drone

Reka bentuk kereta terbang atau dron kali ini agak logiklah untuk diterima akal berbanding reka bentuk kereta terbang prototaip yang dipertontonkan sebelum ini. Ia mempunyai lebih banyak kipas kecil disekelilingnya. Walau bagaimanapun, sesi pandu uji model UAS E-Hang 216 (EH216) yang sepatutnya berlangsung pada 21 November 2019 tidak dapat dilakukan kerana tidak mendapat kebenaran Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

Menerusi laporan Berita Harian, CAAM memberitahu sesi pandu uji itu tidak dapat dilakukan kerana lokasi yang dijadualkan di UNIKL MIAT Hangar Subang adalah kurang 200 meter dari laluan trafik pesawat dan helikopter komersial. Lokasi tersebut juga berada di dalam Zon Kawalan Terminal Lapangan Terbang Subang dimana ianya dikawal ketat oleh Pusat Kawalan Trafik Udara.

Oleh kerana tidak dibenarkan terbang, kereta terbang itu dibawa pula ke Maldives bagi membuat penerbangan pertamanya di sana. Walau bagaimanapun, tarikh sebenar penerbangan di kepulauan itu tidak dimaklumkan. Menurut Menteri Pembangunan Usahawan pada waktu itu, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof, peraturan dan birokrasi yang ketat menjadi penghalang kemajuan pembangunan industri aeroangkasa dan mobiliti udara.

Menteri Pembangunan Usahawan,Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof,kereta terbang,super drone*Kredit foto: MalaysiaKini

Jika sebelum ini anda menyangka bahawa kita bakal melihat kereta terbang di Malaysia pada tahun 2020, tiada siapa pula yang dapat menyangka bahawa sejak tahun 2020, kita hanya banyak menghabiskan masa di berkurung di rumah kerana pandemik.

Sejujurnya, daripada kita fokus pada kereta terbang buat waktu ini, lebih baik kerajaan perbaiki mutu jalan raya serta menambahbaik sistem pengangkutan awam di negara ini. Sekurang-kurangnya perkara seperti ini lebih penting dan lebih memberi manfaat kepada semua rakyat tidak kira lah T20, M40 mahupun B40 kerana jalan raya adalah kegunaan semua.

jalan berlubang,jalan rosak,punca kemalangan,lando zawawi

Selain itu, kerajaan mungkin boleh perlahan-lahan bangunkan lebih banyak kemudahan seperti stesen pengecas kenderaan elektrik bagi memacu negara ini ke arah penggunaan kereta eletrik. Perkara tersebut lebih logik dan mampu dicapai berbanding kereta terbang ini. Jika jalan di darat pun tak dapat dijaga dengan baik, bagaimana pula apabila kereta menggunakan jalan di udara kelak? Adakah anda mahu kereta jatuh di atas bumbung rumah anda hanya kerana sesebuah kereta itu rosak di udara?

stesen pengecas kereta elektrik,EV charging station,kereta elektrik

Apa pula kelayakan yang diperlukan bagi membolehkan seseorang itu memandu di udara? Adakah lesen memandu sudah memadai atau mereka harus menjalani latihan seperti seorang juruterbang? Banyak perkara yang perlu di pertimbangkan sebelum idea kereta terbang ini dapat dilaksanakan. Apa-apa pun, saya tidak merasakan bahawa negara ini memerlukan sebuah kereta terbang, tambah-tambah lagi pada waktu sebegini.

Apa pula kata anda? Adakah anda masih berkeras mahukan kereta terbang direalisasikan di negara ini?

*Semua foto AirCar diambil daripada Klein VisionRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now