Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Kia EV9 Concept Di LA Auto Show - Akan Menjengah Pasaran Pada 2023?

Auto News

Kia EV9 Concept Di LA Auto Show - Akan Menjengah Pasaran Pada 2023?

Bersempena dengan acara LA Auto Show, Kia membawakan sebuah model konsep SUV elektrik Kia EV9 Concept.  


Ia memberikan petunjuk akan model elektrik produksi seterusnya yang bakal diperkenalkan kepada pasaran selepas Niro EV dan EV6.  

Dibina atas platform Electric Global Modular Platform (E-GMP), model ini menggunakan teknologi pengecasan pantas sama seperti EV6, yang mana apabila disambungkan kepada pengecas pantas 350 kW, boleh menaikkan tahap bateri dari 10 ke 80 peratus dalam masa kurang daripada 30 minit. Menurut Kia, jarak gerak dengan bateri penuh boleh mencapai sehingga 480 km.  

SUV elektrik ini membawakan ukuran sepanjang 4,930 mm dengan lebar 2,055 mm, tinggi 1,790 mm dan jarak roda 3,100 mm.  

Sekali imbas, Kia EV9 Concept ini seakan Land Rover dari hadapan dan seperti menyerupai Jeep atau Hummer kerana rekaan fender yang lebar pada bahagian depan dan belakang. Namun, EV9 lebih bersegi dan nampak seperti mempunyai garisan-garisan tajam pada badan kenderaan ini.  

Rekaan Tiger Face yang sinonim dengan jenama itu masih lagi digunakan, tetapi telah berevolusi menjadi lebih moden dan dipanggil sebagai Digital Tiger Face. 

Kia EV9 Concept juga turut menampilkan panel solar yang berselindung di sebalik ‘liang udara’ pada hud yang dapat membantu memulihkan tenaga yang hilang, selain menjadi sumber tenaga alternatif sekiranya stesen pengecasan sukar untuk didapati

Rekaan rel bumbung yang tertanam itu dikatakan mampu untuk meningkatkan kadar kecekapan aerodinamik. 

Untuk ruang kabin, EV9 Concept menampilkan susun atur tempat duduk dengan tiga mod berbeza iaitu Active, Pause dan Enjoy. Apabila menukar mod, barisan kerusi akan berubah arah dan boleh ditukar mengikut keperluan. Tempat duduk baris kedua akan dilipat rata bagi mod Pause, sementara tempat duduk hadapan akan menghadap ke belakang menjadi sebuah ruang rehat.  

Papan pemuka di dalam model konsep ini agak ringkas seperti meja dan di depan pemandu terdapat stereng serta skrin 27-inci yang boleh memaparkan pelbagai informasi termasuk input media. 

Penggunaan bahan-bahan yang lebih mesra alam turut ditekankan pada EV9 Concept seperti jaring ikan yang dikitar semula untuk bahagian lantai, balutan fabrik yang diperbuat daripada botol plastik dan gentian bulu yang telah dikitar semula. 

Menurut desas desus peminat automotif antarabangsa, Kia akan mengeluarkan enam model EV menjelang 2027 dan Kia EV9 versi produksi bakal menjadi SUV elektrik ketiga taruhan Kia. Khabarnya, EV9 akan mula dipasarkan pada tahun hadapan dan siap sepenuhnya pada 2023.

Entah betul atau tidak, sama-sama kita nantikan ya!   Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now