Lampu HID, LED, Halogen – Apa Yang Boleh, Apa Yang Tidak Mengikut JPJ?

Car Owners' Guides

Lampu HID, LED, Halogen – Apa Yang Boleh, Apa Yang Tidak Mengikut JPJ?

Nak ubahsuai lampu kereta untuk menjadi lebih baik tapi tak tahu sama ada lampu tersebut mendapat kelulusan daripada JPJ atau tidak? Jangan risau, we got you!


Bila dah ada modal, aktiviti pengubahsuaian kereta ni memang menyeronokkan. Tetapi sebelum anda berbuat demikian, anda perlu tahu terlebih dahulu dengan apa yang dibenarkan dan apa yang tidak dibenarkan oleh JPJ. Jangan main lenjan je, nanti tahu-tahu dapat surat saman. Kan rugi tu?

Dalam artikel kali ini, kami akan berkongsi jenis penggunaan lampu kereta yang dibenarkan serta yang dilarang oleh JPJ tidak kiralah sama ada lampu hadapan, lampu belakang, lampu signal serta lampu aksesori tambahan pada kenderaan anda.

audi,lampu hadapan,lampu LED,HID,Halogen

1. Lampu Hadapan

a) Lampu HID Secara Retrofit Tidak Dibenarkan

Lampu High Intensity Discharge (HID) merupakan lampu yang tidak menggunakan filament tetapi menggunakan gas Xenon. Pemasangan lampu HID secara aksesori (retrofit) adalah tidak dibenarkan kecuali penukaran keseluruhan sistem lampu tersebut dengan mendapat kebenaran daripada badan yang diberi kuasa seperti SIRIM.

lampu HID, high intensity discharged

Pengubahsuaian lampu secara retrofit bermaksud anda mengubahsuai atau menambah sesuatu lampu yang tiada semasa penghasilan kereta tersebut di kilang. Kebanyakan kereta baharu sekarang menggunakan lampu LED dari kilang yang jauh lebih baik berbanding lampu halogen. Tetapi tahukah anda, anda tidak dibenarkan untuk menukar lampu halogen biasa kepada lampu HID dengan sewenang-wenangnya untuk menambah kecerahan lampu kerana ia dikira salah di sisi undang-undang?

beza tahap kecerahan lampu,HID,Halogen,LED*Kredit foto: Alla Lighting Automotive LED Bulbs

Lampu halogen yang diubahsuai ke lampu jenis HID akan menjadi terlalu terang sehingga mengganggu pengguna jalan raya yang lain terutamanya pada waktu malam. Ini kerana sistem pemantulan lampu kereta anda direka untuk penggunaan lampu halogen, bukanlah lampu HID. Dengan menggunakan lampu HID, pantulan lampu tersebut boleh menjadi terlalu tinggi dan menyebabkan silau pada pemandu lain. Sebab itu penukaran lampu halogen ke HID ini diharamkan oleh JPJ kecuali mengikut piawaian yang ditetapkan.

Pemasangan Lampu HID yang diluluskan adalah yang mematuhi United Nation Regulations seperti berikut:

  • UNECE R48: Installation Of Light
  • UNECE R98: Gas-Discharge Headlamp
  • UNECE R99: Gas-Discharge Headlamp Source dan pemasangan lampu HID yang dilakukan oleh syarikat pengeluar kenderaan yang mematuhi standard di atas.

Sebagai contoh, United Nation Regulations 48 (UNR48) yang berkaitan lampu kenderaan, lampu utama kenderaan hanya boleh menggunakan lampu dengan kadar pancaran cahaya (brightness intensity) 4,300K maksimum. Tetapi dalam pasaran, terdapat lampu HID yang mencecah sehingga 16,000K. Jika didapati bersalah, anda boleh didenda sehingga RM 2000 atau penjara bagi tempoh tidak lebih 6 bulan dibawah seskyen 119 (1) APJ 1987.

Jika tahap kecerahan lampu kereta anda kurang memuaskan, anda boleh tukar mentol lampu halogen yang lebih baik dan cerah untuk memberi pencahayaan yang lebih baik ketika memandu pada waktu malam. Osram dan Philips merupakan antara jenama yang menawarkan lampu yang sah disisi undang-undang Malaysia yang boleh anda dapatkan sebagai alternatif.

lampu LED,berkelip-kelip*Kredit foto: Shopee

b) Lampu Berkelip-Kelip

Penggunaan lampu hadapan yang berkelip kelip ini sangatlah mengganggu fokus pengguna jalan raya yang lain. Selain daripada lampu penunjuk arah dan lampu berjaga-jaga, penggunaan lampu berkelip ini tidak dibenarkan kerana ia bukan sahaja menyebabkan silau, ia turut menyebabkan darah pemandu lain naik sehingga memaki-maki pengguna lampu tersebut. Jika kita tidak boleh bantu orang, sekurang-kurangnya janganlah susahkan orang lain.

lampu tambahan,ice blue

c) Lampu Tambahan 

Jika anda merancang untuk menambah lampu tambahan di bahagian hadapan, pastikan ia berwarna putih atau amber. Apa-apa lampu tambahan pada kenderaan persendirian di hadapan selain daripada warna yang disebutkan adalah tidak dibenarkan.

smoked,lampu belakang kereta,lampu gelap

2. Lampu Belakang

a) Lampu Belakang Digelapkan (Smoked)

Jika lampu hadapan terlalu cerah menjadi kesalahan, lampu belakang yang samar, gelap ataupun kelam juga menjadi satu kesalahan. Tidak kiralah sama ada anda menggunakan Plasti Dip, pelekat balutan, lapisan filem gelap atau spray cat sendiri secara manual (memang pernah terjadi!)

Kalau nak gelapkan sedikit sahaja, ia masih dibenarkan asalkan ia tidak mengganggu tahap pencahayaan yang sepatutnya diberikan oleh lampu terbabit. Bila lampu belakang gelap, orang pun silap silap tak perasan kedudukan kenderaan anda pada waktu malam. Nanti tahu tahu bampar belakang kereta dah jatuh kena hentam dengan kereta lain.

Tahap kecerahan lampu brek anda juga akan terganggu, terutama pada waktu tengahari apabila sinaran matahari jauh lebih terang untuk menyembunyikan lampu brek yang telah digelapkan itu. Lebih parah bila lampu brek ketiga anda tidak berfungsi, lagilah orang tak perasan anda sedang menekan brek. Tahu tahu bampar belakang kereta jatuh lagi lepas kena hentam kali kedua. Nak ke? 

mentol ice blue,lampu kereta,jpj

b) Lampu Tambahan

Pemasangan apa-apa lampu tambahan selain warna merah atau amber pada bahagian belakang juga tidak dibenarkan oleh JPJ kerana ia boleh mengelirukan pengguna jalan raya yang lain. 

lampu belakang,berkelip-kelip,silau

c) Lampu Berkelip-Kelip

Pemasangan lampu berkelip-kelip selain daripada lampu signal dan lampu berjaga-jaga pada bahagian belakang kereta juga tidak dibenarkan kerana ia mengganggu pemandu jalan raya yang lain. Jangan sesekali ubahsuai lampu brek anda supaya berkelip-kelip ketika tidak digunakan.

3. Lampu Isyarat Tunjuk Arah (Signal)

Lampu signal juga tidak boleh terlalu gelap kerana ia membahayakan nyawa anda dan orang lain. Kebiasaannya, apabila pemandu menggelapkan lampu belakang, lampu signal akan turut gelap sama. Kegelapan lampu signal yang melampau dikira mengganggu fungsi sebenar lampu tersebut sebagai lampu isyarat penunjuk arah.

Sekiranya lampu signal anda terlalu samar dan sukar untuk dilihat, bersedia sahajalah untuk dihentam oleh kereta dari pelbagai arah. Mana taknya, bila signal anda tidak jelas kelihatan, anggap sahaja isyarat signal anda itu umpama niat. Macam mana orang nak perasan!

spotlight,pacuan 4 roda,4x4

4. Spotlight

Pemasangan spotlight hanya dibenarkan untuk kenderaan 4×4 sahaja. Pemasangan spotlight ini mestilah berwarna putih atau amber sahaja dan dipasang di bahagian hadapan kenderaan sebagai tambahan kepada lampu sedia. Ketinggian pemasangan spotlight hendaklah tidak melebihi 5 kaki (1524mm) dari atas permukaan jalan.

Pemasangan spotlight di atas bumbung kenderaan adalah tidak dibenarkan. Selain itu, hanya 2 unit spotlight sahaja dibenarkan untuk pemasangan pada kenderaan dan lampu spotlight ini hanya dibenarkan untuk diguna semasa aktiviti off-road sahaja. Haram digunakan di atas jalan raya.

Lampu Mata Arah,Beacon Light

5. Lampu Mata Arah (Beacon Light)

Lampu mata arah (Beacon Light) merupakan satu lampu penanda amaran pelbagai warna dan dikategorikan sebagai komponen aksesori yang dipasang di atas bumbung atau bahagian atas sesebuah kenderaan. Penggunaan lampu ini adalah bertujuan untuk memperingatkan pengguna-pengguna jalan raya yang lain bahawa mereka perlu memperlahankan kenderaan, berhati-hati, berwaspada serta memberikan laluan.

Menurut kaedah 24 Kaedah-kaedah Kenderaan Motor (Lalulintas Jalan) 1959 hanya kenderaan polis, bomba, ambulans dan JPJ sahaja dibenarkan mendapat hak haluan (Priority Over Traffic) di mana-mana jalan raya negara ini. Walau bagaimanapun menurut Kaedah 138 (1) Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (pembinaan dan penggunaan) 1959, Ketua Pengarah JPJ Malaysia mempunyai kuasa untuk mengecualikan mana-mana kenderaan daripada mematuhi mana-mana kaedah yang sedia ada. Kenderaan kegunaan persendirian tidak akan dibenarkan memasang alat ini.

Berikut merupakan kebenaran serta larangan JPJ terhadap pengubahsuaian lampu kereta di negara ini. Pastikan anda tidak mengubahsuai lampu kereta anda tanpa mengikut syarat yang dikeluarkan oleh JPJ jika tidak mahu diburu 'surat cinta' daripada pihak penguatkuasa. Pilihan di tangan anda!


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments