Lori Tunda Didakwa Larikan Kereta Tersadai Akibat Banjir – Sindiket Curi Kereta?

Auto News

Lori Tunda Didakwa Larikan Kereta Tersadai Akibat Banjir – Sindiket Curi Kereta?

Banjir besar yang berlaku baru-baru ini benar-benar menguji sesetengah penduduk di Malaysia di mana bencana tersebut telah menyebabkan kerosakan pelbagai harta benda dan tempat tinggal, malah ada yang kehilangan nyawa.


Di dalam kesusahan dan keresahan sesetengah penduduk di Malaysia yang terkesan akibat banjir itu, ternyata masih ada pihak yang mengambil kesempatan di atas kesusahan orang lain untuk kepentingan diri sendiri.

longkai,towing,lori tunda,curi kereta,viral

Menerusi perkongsian yang dibuat di Instagram Story oleh pemilik yang menggunakan nama @wangi_by_cinta, kereta Honda City miliknya yang tersadai akibat banjir hampir dilarikan oleh sebuah lori tunda yang tidak diketahui asal-usulnya.

Menurut perkongsian pengguna terbabit, lori tunda itu dikatakan sedang aktif mengangkut kereta yang tersadai akibat banjir diluar sana. Namun nasib beliau sangat baik apabila anak buah serta kawannya sempat menahan lori terbabit sebelum melarikan kereta miliknya.

longkai,towing,lori tunda,curi kereta,viral

Tambahnya, geng lori tunda terbabit juga telah bertindak menanggalkan dan membuang nombor plat dari keretanya tanpa sebarang sebab yang munasabah. Tindakan tersebut telah menambah kecurigaan terhadap lori tunda berikut.

longkai,towing,lori tunda,curi kereta,viral

Berdasarkan gambar yang dikongsikan, lori tunda itu merupakan lori jenis Hino yang mempunyai nombor pendaftaran WXC 3048. Lori itu juga didaftarkan di bawah syarikat Sparks Motors Rescue Empire yang bertempat di Telok Gadong, Klang.

Hasil siasatan netizen, seorang bekas pekerja di syarikat berkenaan telah berjaya dikesan di Facebook untuk mendapatkan penjelasan sebenar berhubung perkara ini. Namun setelah ditanya, beliau menjelaskan bahawa beliau telah berhenti kerana kurang senang dengan tindakan majikan di syarikat berkenaan yang gemar memotong gaji pekerja sesuka hati.

longkai,towing,lori tunda,curi kereta,viral

Meskipun tidak mengetahui apa-apa tentang isu ini, beliau telah memberi kerjasama dengan memberikan maklumat berkenaan bekas majikannya dengan meninggalkan nombor telefon dan alamat dalam usaha mengesan bekas majikannya bagi mendapatkan penjelasan.

Walau bagaimanapun, sehingga kini masih tiada pengesahan daripada pihak berkuasa mengenai isu ini. Kehadiran lori tunda itu juga masih tidak ketahui. Mungkin juga mereka telah mendapat arahan daripada pihak berkuasa untuk mengosongkan jalan raya bagi memastikan kelancaran lalu lintas.

longkai,towing,lori tunda,curi kereta,viral

Tapi mungkin juga mereka ini merupakan dalang tidak berhati perut yang sanggup mencuri dikala orang ramai sedang resah dan berduka. Tindakan lori tunda ini telah menimbulkan rasa kurang senang pemilik kenderaan, terutama bagi mereka yang meninggalkan kereta rosak yang tersadai akibat banjir.

Bagi mereka yang masih mempunyai kereta yang tersadai di tepi-tepi jalan akibat banjir, rajin-rajinlah untuk tengok kereta anda dan pastikan kereta anda masih berada disitu. Jika benar trak tunda berkenaan mahu mencuri kereta yang tersadai, diharapkan pihak polis dapat turun padang untuk memastikan masalah kecurian kereta dapat diatasi.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments