Melaka, Pulau Tioman, Genting Highlands Bakal Dibuka Kepada Pelancong Mulai 1 Oktober

Auto News

Melaka, Pulau Tioman, Genting Highlands Bakal Dibuka Kepada Pelancong Mulai 1 Oktober

Kerajaan akan membuka 3 lagi destinasi pelancongan seperti Melaka, Pulau Tioman, dan Genting Highlands kepada orang ramai selepas pembukaan Langkawi kepada pelancong pada 16 September lalu.


Menteri Pelancongan, Datuk Seri Nancy Shukri berkata keputusan ini dibuat selepas Mesyuarat Kuartet Menteri COVID-19 di Parlimen melihat perkembangan positif terhadap Projek Rintis Gelembung Pelancongan di Pulau Langkawi.

Keputusan ini akan dibentang semula kepada Jawatankuasa Pengurusan COVID-19 yang dipengerusikan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk diteliti. Sekiranya ia diluluskan, ketiga-tiga kawasan yang disebutkan ini akan mula dibuka kepada pelancong mulai 1 Oktober termasuk memperkenalkan prosedur operasi standard (SOP) untuk bercuti di destinasi tersebut.

Genting highlands,gelembung pelancongan*Kredit foto: The Star

Ketiga-tiga destinasi pelancongan ini diberi masa 2 minggu sebelum pembukaan untuk membuat persiapan rapi untuk menerima pelancong luar. Ia termasuk juga persediaan dari segi aspek pematuhan prosedur operasi standard (SOP) yang bakal diumumkan dalam masa terdekat.

Pulau Tioman,gelembung pelancongan

Tambah Nancy, Kementerian juga akan membentangkan tambahan destinasi pelancongan lain yang bukan hanya tertumpu di kawasan pulau tetapi juga di tanah besar.  SOP yang bakal dilaksanakan khususnya bagi destinasi Melaka akan diperhalusi kerana membabitkan kawasan yang luas.

melaka,gelembung pelancongan

Selain tiga kawasan tersebut, lebih banyak kawasan pelancongan lain akan dibuka dan diumumkan kemudian. Pembukaan lebih banyak gelembung pelancongan ini mampu menyelamatkan industri pelancongan negara yang terkesan teruk akibat pandemik.

Industri pelancongan dan kebudayaan negara dilaporkan telah mengalami kerugian sekitar RM45 bilion dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini akibat penularan pandemik COVID-19. Perkembangan positif yang diterima selepas pembukaan Langkawi amat membantu dalam merancakkan semula ekonomi industri pelancongan.

langkawi,travel bubble,gelembung pelancongan

Untuk rekod, jumlah ketibaan pelancong di Langkawi sejak 16 hingga 19 September merekodkan sejumlah 10,105 pelancong. Seramai 6,622 pelancong tiba menggunakan jalan udara manakala 3,483 pelancong lain tiba menggunakan feri.

Terdahulu, Perdana Menteri ada menjelaskan bahawa sesuatu destinasi pelancongan itu akan dibenarkan beroperasi apabila kadar vaksinasi lokaliti mencapai 80 peratus. Peningkatan kadar vaksinasi di negara ini menandakan lebih banyak destinasi pelancongan lain akan dibuka dalam masa terdekat.

Selain itu, Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata Mesyuarat Kedua Menteri Kuartet COVID-19 telah setuju untuk memanjangkan waktu operasi restoran, stesen minyak dan kedai runcit bermula dari pukul 6 pagi hingga 12 malam kecuali di kawasan PKPD. Cadangan tersebut akan dibentangkan kepada Perdana Menteri sebelum diberi kelulusan.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now