Myvi Dihentam Lori Tetapi Pemandu Selamat - Kereta Buatan Malaysia Tahan Lasak!

Insights

Myvi Dihentam Lori Tetapi Pemandu Selamat - Kereta Buatan Malaysia Tahan Lasak!

Myvi kuning hancur dihentam lori tapi pemandu selamat? Kereta buatan Malaysia tahan lasak? Jom kita tengok semula taraf penilaian ujian pelanggaran ASEAN NCAP yang diberikan ada Myvi model dan generasi ini.


Pasti ramai yang sudah menyaksikan gambar atau video yang tular tentang sebuah Perodua Myvi kuning yang hancur remuk akibat dilanggar pemandu lori yang berada di bawah pengaruh dadah tempoh hari. Jika kita lihat dari segi keadaan atau sifat Myvi tersebut selepas dilanggar, pasti ramai yang tidak menyangka bahawa pemandu tersebut hanya cedera ringan dan masih boleh keluar dari keretanya dengan sendiri sambil dibantu orang awam.

Tidak dinafikan, ajal dan maut itu memang di tangan tuhan. Tetapi tahap ketahanan sesebuah kereta itu mungkin memainkan peranan ketika menghadapi situasi pelanggaran seperti ini. Untuk pengetahuan anda, Myvi kuning yang sering kelihatan di jalan raya merupakan Myvi SE dari generasi kedua yang dikeluarkan pada tahun 2011. Myvi ini tidak lagi dibina berdasarkan Toyota Passo generasi pertama serta diberi nama Myvi Lagi Best.

kemalangan,myvi,kuning,lori,positif dadah

Jadi tidak salah lagi, Myvi kuning yang remuk itu merupakan generasi Myvi Lagi Best. Berdasarkan ujian pelanggaran mengikut penilaian ASEAN NCAP, Perodua Myvi jenis ini hanya menerima 3 bintang dari segi perlindungan terhadap pemandu/ penumpang dewasa dan 54% perlindungan terhadap penumpang kanak-kanak.

Asean NCAP,Myvi,Perodua,2011

Mengapa bukan 5 bintang? Untuk pengetahuan anda, sekiranya sesebuah kereta itu tiada Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) dan Peringatan tali pinggang keledar untuk penumpang depan, model ini hanya layak mendapat maksimum 4 bintang sahaja. Sayangnya, Myvi generasi terdahulu ini tidak dilengkapi dengan ESC pada waktu itu.

Jom kita lihat dengan lebih mendalam tentang keputusan penilaian ujian pelanggaran mengikut ASEAN NCAP terhadap Myvi jenis ini.

Jenis Myvi Yang Diuji:

  • Varian: SX
  • Tahun Dibina: 2012
  • Tahun Model: 2011
  • Kategori Kenderaan 4-Pintu Hatchback
  • Kapasiti Enjin: 1.3L Petrol
  • Berat Kerb: 967 kg
  • Tempat Ujian: Miros PC3

tahap perlindungan penumpang dewasa,myvi,Asean NCAP

Tahap Perlindungan Pemandu/Penumpang Dewasa

Perodua Myvi mencatatkan skor sebanyak 8.71 daripada 16 skor keseluruhan. Hasil pelanggaran, bahagian dada pemandu menerima impak paling besar dan dikategorikan sebagai lemah. Namun Myvi ini hanya menjalani ujian pelanggaran dari arah depan sahaja. Dalam insiden kemalangan yang berlaku baru-baru ini, Myvi tersebut telah dihentam dari arah belakang. Namun hasil daripada pelanggaran tersebut, bahagian hadapannya turun hancur kerana berlanggar dengan Honda HR-V di hadapannya.

Bagi melindungi penumpang serta pemandu hadapan, Myvi ini telah dilengkapi dengan ciri keselamatan pasif seperti beg udara keselamatan dari arah hadapan sahaja.

Tahap perlindungan kanak-kanak,myvi,Asean NCAP,Isofix

Tahap Perlindungan Penumpang Kanak-Kanak

Bagi penumpang kanak-kanak pula, dua patung kanak-kanak telah diletakkan di tempat duduk belakang semasa ujian. Salah satu daripada patung tersebut menggunakan tempat duduk bayi yang menggunakan sistem isofix manakala satu lagi menggunakan tali pinggang. Berdasarkan penilaian yang diterima, Myvi ini mencatatkan 26.23 mata daripada 49 mata atau 53.54% secara keseluruhan.

ciri keselamatan,bantuan pemanduan,ASA,Myvi

Teknologi Bantuan Keselamatan

Memandangkan ianya model terdahulu, jadi ciri keselamatannya agak ketinggalan sedikit berbanding Myvi generasi ketiga yang menerima penarafan 5 bintang ASEAN NCAP. Myvi ini tidak dilengkapi dengan Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC) serta ABS. Sistem peringatan tali pinggang keledar pula hanya ditawarkan kepada pemandu sahaja di mana penumpang di tempat duduk hadapan tidak menerima ciri ini.

Percaya atau tidak hanya ini sahaja ciri keselamatan yang ada pada Myvi Lagi Best ini. Sistem keselamatan Advanced Safety Assist (ASA) Perodua masih belum diperkenalkan pada Myvi ketika ini. Ini membuktikan bahawa keadaan pemandu yang selamat dalam kemalangan tempoh hari merupakan satu keajaiban bak kata pepatah, berpantang maut sebelum ajal.

Myvi lagi best,myvi kuning,ASA,sistem keselamatan

Untuk varian Myvi SE generasi kedua yang amat popular dengan warna kuning ini, ia menggunakan kapasiti enjin yang lebih besar iaitu 1.5L DDVT. Kalau anda nak tahu, ini merupakan enjin yang sama digunakan pada Perodua Alza. Bezanya, Perodua Alza bersaiz besar dan lebih berat berbanding Myvi. Kiranya, enjin 3SZ-VE 1.5 liter yang mampu menjana 109 PS dan 141 Nm ini lebih daripada memadai bagi Perodua Myvi.

Meskipun kereta ini laju, namun Myvi Lagi Best ini hanya menerima 3 bintang taraf keselamatan daripada ASEAN NCAP. Jika nak dibandingkan dengan kelajuan yang mampu dihasilkan oleh jentera ini pada dengan ciri keselamatannya, ia belum cukup kuat. Jadi sekiranya anda memiliki Myvi generasi awal seperti ini, berhati-hatilah ketika memandu laju di jalan raya.

Yang paling penting, jangan mendadah sebelum memandu!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now