Nissan GT-R NISMO Special Edition 2022 Lebih Padu Dengan Warna Stealth Gray

Auto News

Nissan GT-R NISMO Special Edition 2022 Lebih Padu Dengan Warna Stealth Gray

Sejak Nissan GT-R R35 dilancarkan di Jepun pada tahun 2007, kini dah masuk 14 tahun model ini berada dalam pasaran. Kali ini, versi terbaharu R35 didedahkan sebagai Nissan GT-R NISMO 2022!


Meskipun sudah lama berada dalam pasaran, Nissan masih lagi belum habis dengan GT-R Generasi R35. Walau bagaimanapun, jumlah sebenar kenderaan tersebut bakal dihasilkan tidak didedahkan. Namun melalui beberapa sumber, penghasilannya adalah sangat terhad.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia

Model terbaharu R35 ini turut bersama versi edisi khas yang bakal masuk ke pasaran Jepun pada Oktober tahun ini. Bezanya, versi paling mantap (edisi khas) model ini kini tampil dengan warna Stealth Gray dan bukan lagi warna putih. Warna baharu R35 ini difahamkan melambangkan warna permukaan tar di litar yang sememangnya sinonim dengan Nissan GT-R.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia

Oleh kerana model edisi khas ini amat mementingkan prestasi, bonet hadapannya telah menerima beberapa penambahbaikan seperti penutup bonet hadapan gentian karbon terbuka yang hanya dilayangkan lapisan clear-coat. Tanpa menggunakan cat berwarna pada bonet, Nissan berkata ia telah mengurangkan berat kereta ini sebanyak 100 gram. Perincian bagi model GT-R R35 NISMO Edisi Khas 2022 ini diinspirasikan daripada model GT-R terdahulu iaitu Skyline GT-R R34 V Spec II N1.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia

Selain daripada bonet hadapan, gentian karbon lain turut boleh didapati pada merata-rata badan kereta ini seperti pada bahagian muncung, sisi, liang udara dan juga spoiler jentera ini. GT-R yang terkenal dengan kos maintenance tayar yang agak tinggi ini hadir dengan rim aluminium bersaiz 20-inci keluaran Rays Engineering bersama gabungan kemasan dwi-tona hitam dan merah.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia

Selain itu, model baharu ini turut bakal menggayakan logo baharu mereka selepas SUV elektrik Nissan Ariya menjadi model pertama yang menggunakan logo tersebut. Ini menjadikan GT-R NISMO 2022 ini sebagai model kedua yang memaparkan lencana baru Nissan yang boleh didapati pada bahagian belakang dan juga penutup tengah setiap tayar.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia

Tetapi sayangnya, selain daripada penambahbaikan yang dinyatakan di atas, ciri-ciri lain termasuk mekanikal masih sama seperti model GT-R NISMO 2020 yang menggunakan enjin VR38DETT 3.8 liter V6 dengan dua pengecas turbo yang menghasilkan 600 PS dan 652 Nm tork seperti yang terdapat pada kereta lumba GT-R GT3. Kesemua enjin GT-R R35 berkenaan dipasang dengan tangan oleh juruteknik-juruteknik ‘takumi’ Nissan. Bagi edisi khas, plat takumi pada enjin berkenaan diberikan warna yang eksklusif

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia,enjin

Enjin turbo tersebut dipadankan dengan kotak gear klac berkembar dengan 6-kelajuan automatik yang masih sama dengan model terdahulunya dengan sistem pacuan empat roda. Tiada perubahan pada sistem brek model ini yang masih menampilkan cakera karbon seramik terbesar pernah dipadankan pada model prestasi produksi Jepun berdiameter 410 mm di hadapan dan 390 mm di belakang, bersama angkup dari Brembo.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malaysia,interior

Untuk pengetahuan anda, model GT-R NISMO Edisi Khas ini hanya akan dibina berdasarkan tempahan yang dibuat. Untuk membina versi edisi khas GT-R ini, komponen-komponen enjin baharu yang berkejituan tinggi serta telah diimbang semua akan diterima oleh model tersebut.  Selain itu, gegelang omboh, rod penghubung, aci engkol, roda tenaga, pulley engkol, serta spring injap yang dipasang dengan toleransi lebih ketat, bagi memberikan respon dan juga putaran turbo yang lebih cepat.

Nissan GT-R R35 NISMO Special Edition 2022,Malayia

Buat masa ini, harga bagi Nissan GT-R NISMO 2022 Edisi Khas ini masih lagi tidak didedahkan oleh Nissan. Untuk meraikan model baharu ini, McDonald’s di Jepun akan menawarkan koleksi Nissan GT-R NISMO sebagai sebahagian daripada ‘Tomica Happy Meal’ bermula minggu ini.

Nissan R35 GT-R NISMO 2022 dan versi edisi khas akan dilancarkan dalam pasaran Jepun pada bulan Oktober tahun ini.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments