Panduan Membeli Tayar Kereta – Tayar 101

Car Owners' Guides

Panduan Membeli Tayar Kereta – Tayar 101

Enjin dan kabin yang berteknologi tinggi sering diberi perhatian apabila bercakap tentang sesebuah kereta, tapi bahagian yang lebih penting seperti tayar jarang sekali mendapat perhatian yang sewajarnya.


Tayar merupakan komponen paling penting yang menghubungkan sesebuah kereta dengan permukaan jalan. Sesetengah pemandu mungkin tidak begitu memberi perhatian kepada tayarnya sehinggalah kereta mereka hilang kawalan semasa memandu, tayar pancit atau lebih teruk, tayar pecah.

Oleh itu, anda memerlukan tayar yang berkualiti agar dapat mengelakkan sebarang insiden yang tidak diingini sepanjang pemanduan. Kami di Carlist.my ingin berkongsi beberapa informasi dan panduan memilih tayar yang sesuai untuk kereta anda.

kod tayar kereta,saiz rim,diameter,radial,berat,had laju

Kod Tayar Kereta

Semua tayar yang dijual dilengkapi dengan kod yang memaparkan segala maklumat mengenai tayar tersebut. Jadi anda kena pandai membaca kod ini supaya tidak ditipu oleh penjual kereta yang ingin menjual tayar lama kepada anda dengan harga sebuah tayar baharu. Anda boleh rujuk maksud kod tayar kereta melalui info dibawah.

195/50R16 84V

Kod Tayar Maksud
195 Lebar
50 Tinggi
R Radial
16 Saiz rim
84 Had beban maksimum
V Had laju maksimum

Semua tayar yang boleh dibeli di pasaran juga memaparkan minggu dan tahun pengeluaran tayar. Berdasarkan gambar di atas, anda fokuskan pada empat angka terakhirnya iaitu 1020. Ia bermaksud tayar ini dibuat pada minggu ke 10, tahun 2020. Dengan ini, anda perlu pastikan tayar yang ingin dibeli itu merupakan tayar baharu untuk memastikan tayar itu lebih tahan lama dan belum tamat tempoh. 

*Kredit foto: Chupie Tyres

Berdasarkan jadual di atas, had beban maksimum tayar yang ditunjukkan pada gambar tayar diatas (195/50R16 84V) berada pada paras 84 dan mampu menampung beban maksimum sehingga 500kg. Rujuk jadual diatas untuk mengetahui had beban maksimum tayar kereta anda. 

Kalau anda perasan simbol huruf terakhir pada kod tayar diatas, huruf V itu mewakili had kelajuan maksimum kereta yang sesuai dengan tayar. Lain huruf, lain hadnya. Rujuk info dibawah untuk lebih faham.

Simbol Huruf Had Kelajuan Maksimum
S 180 km/j
190 km/j
U 200 km/j
H 210 km/j
V 240 km/j
Z 240+ km/j
W 270 km/j
Y 300 km/j

ubah suai,tukar rim,tukar tayar,saiz rim,saiz tayar

Memandangkan anda dah tahu baca kod tayar, jangan terburu-buru terus beli tayar, terutama bagi mereka yang gemar mengubah suai kenderaan. Jika anda menukar rim kereta, pastikan tayar yang anda gunakan itu bersesuaian dengan saiz rim supaya tidak memberi kesan buruk pada tayar dan kereta anda.

Ciri sesebuah tayar memainkan peranan dalam memilih tayar yang sesuai. Sebelum membeli, anda perlu mengambil kira faktor permukaan jalan dan cara pemanduan anda. Jangan lupa untuk masukkan sekali aspek lain seperti kos, ketahanan, keselesaan, prestasi dan penjimatan bahan api. Berikut merupakan antara tayar terbaik yang boleh anda dapatkan di pasaran buat masa ini.

tayar terbaik 2021,bmw,panduan membeli tayar

Jenis Tayar Terbaik 2021

Kategori Tayar Jenama Tayar Terbaik
Tayar Ekonomi / Jimat Minyak Michelin XM2+
Bridgestone Ecopia
Hankook Kinergy Eco
Tayar Selesa Michelin Primac 4
Continental CC6
Bridgestone Turanza
Tayar Kos Rendah Falken SN832i
Dunlop Formula D06
Goodyear DP-D1
Tayar Berprestasi Michelin Pilot Sport
Goodyear Eagle F1
Bridgestone Potenza
Hankook Ventus Prime
Tayar Tahan Lama Goodyear Duraplus 2
Goodyear Assurance 
Yokohama Bluearth
Goodyear Excellence

Info Tambahan

  • Tempoh penggunaan tayar adalah selama 5 tahun dari tarikh pembuatannya
  • Tayar baru yang berusia lebih dari 5 tahun masih boleh digunakan tetapi tayar tersebut kini lebih keras kerana getah tayar dah tamat tempoh
  • Pastikan tayar baharu yang ingin dibeli merupakan tayar terkini
  • Tapi kalau penjual tayar tawarkan tayar baharu yang dah berusia, pandai-pandailah minta diskaun kalau dah terdesak.

Bila Masa Terbaik Untuk Tukar Tayar?

Kebanyakan pengeluar kereta menyarankan pengguna untuk menukar tayar kereta selepas menjangkau usia enam tahun. Ini termasuk juga dengan tayar ganti walaupun anda tidak pernah menggunakannya kerana oksigen yang berpindah melalui penutup tayar telah mengubah kimia getah dan melemahkan struktur dalaman tayar, sekaligus berisiko mengakibatkan kegagalan tayar.

Lepas beli tayar baharu, anda mestilah kena pandai jaga tayar tersebut. Segala cara penjagaan seperti tekanan angin, alignment dan balancing tayar serta tahap kehausan tayar perlu diambil kira supaya tayar anda kekal berada dalam tahap terbaik.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now