Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Pemanduan Defensif Boleh Selamatkan Nyawa – Kurangkan Risiko Kemalangan

Auto News

Pemanduan Defensif Boleh Selamatkan Nyawa – Kurangkan Risiko Kemalangan

Secara purata, sebanyak 17 kematian dicatatkan setiap hari disebabkan oleh kemalangan jalan raya. Menurut pakar, pemanduan defensif mampu mengurangkan kes kemalangan jalan raya sekiranya diamalkan oleh pemandu dan penunggang di negara ini.


Statistik menunjukkan indeks kematian akibat kemalangan jalan raya di negara ini antara yang tertinggi di dunia. Pada tahun 2015, sebanyak 2.55 kematian direkodkan bagi setiap 10,000 kenderaan berdaftar bebanding negara maju seperti UK dan Australia yang mencatakan di bawah angka 2 bagi setiap 10,000 kenderaan berdaftar.

kemalangan maut*Kredit foto: Harian Metro

Jadi bagaimana pemanduan defensif boleh selesaikan masalah ini? Pertama sekali, kebanyakan punca kemalangan di Malaysia disebabkan oleh sifat manusia seperti memandu terlalu laju, memandu di bawah pengaruh dadah dan alkohol, memandu dengan berbahaya serta teknik pemanduan yang kurang cekap.

Menurut Timbalan Pengarah Institut Pengangkutan Malaysia (MITRANS) UITM, Dr Siti Zaharah Ishak, konsep pemanduan defensif melibatkan kemahiran yang membolehkan pemandu mengurangkan risiko yang diakibatkan oleh pemanduan secara membabi buta, cuaca buruk serta halangan luar jangkaan di atas jalan.

Timbalan Pengarah Institut Pengangkutan Malaysia (MITRANS) UITM, Dr Siti Zaharah Ishak

Ketika ini, banyak institusi latihan dan syarikat swasta yang menawarkan kursus pemanduan defensif mengikut keperluan individu serta bidang kerja mereka. Kalau tak mahu ambil kelas, maklumat serta teori asas mengenai pemanduan defensif boleh didapati dengan mudah di internet.

Secara purata, kos untuk mengikuti kursus pemanduan defensif adalah sekitar RM500 dan kos ini agak mahal bagi sesetengah orang. Kalau tak mahu ambil kelas, ikuti perkara asas dalam pemanduan defensif seperti di bawah.

seating position*Kredit foto: Honda

Perkara Asas Dalam Pemanduan Defensif

Posisi pemanduan yang betul merupakan benda yang paling penting ketika memandu mahupun menunggang motosikal. Posisi yang betul dan selesa memberikan anda kawalan sepenuhnya terhadap pemanduan.

Ketika memandu, pastikan anda sentiasa fokus melihat apa yang berada di hadapan anda. Lebih jauh anda lihat, lebih baik bagi mengelak kemalangan yang berada di hadapan serta kereta yang menukar lorong tanpa signal. Pandang juga cermin sisi dan cermin pandang belakang sekali sekala untuk memastikan anda sentiasa sedar dengan apa yang berlaku di sekeliling kereta.

jaga jarak kereta*Kredit foto: JPJ

Untuk lebih selamat, anda disarankan untuk sentiasa mengalah dan memberi ruang kepada kereta lain untuk menukar lorong untuk memastikan kelancaran trafik. Jaga jarak kereta anda dengan kenderaan di hadapan dengan mengamalkan peraturan 2 saat yang mampu memberi peluang dan ruang untuk anda menekan brek dengan selamat.

Pastikan anda sentiasa mematuhi had laju di sesuatu kawasan. Ada sebab kenapa had laju ditetapkan berbeza di jalan-jalan seperti kawasan perumahan, lebuh raya dan jalan persekutuan. Jangan lupa juga untuk periksa kereta anda dari masa ke semasa bagi memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan baik.

tips keselamatan motosikal*Kredit foto: JPJ

Selain itu, bagi penunggang motosikal pula, penting untuk belajar dan menguasai teknik membrek dengan betul sementara postur badan yang tepat ketika menunggang juga membantu mereka untuk mengawal motosikal dengan lebih baik apabila memasuki selekoh atau mengelak halangan.

Zaharah berkata, jika pemanduan defensif diamalkan oleh pengguna jalan raya di Malaysia, tahap keseriusan kemalangan jalan raya dapat dikurangkan selain membantu kerajaan mencapai matlamat menurunkan kadar kematian kemalangan jalan raya sekurang-kurangnya sebanyak 50% menjelang 2030.

ASEAN NCAP

Bantuan teknologi keselamatan yang ada pada kenderaan terkini juga membantu mengurangkan impak pada pemandu dan penumpang sekiranya berlaku kemalangan. Kepada mereka yang sedang mencari kereta, jadikan aspek keselamatan sebagai kriteria utama sebelum membeli kereta.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now